🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната криза в Европа далеч не е приключила

Симулацията може да помогне да се разбере какво ще се случи

Топлото време и запълнените складове за газ не означават, че енергийната криза на Европа е приключила
Топлото време и запълнените складове за газ не означават, че енергийната криза на Европа е приключила
Топлото време и запълнените складове за газ не означават, че енергийната криза на Европа е приключила    ©  Reuters
Топлото време и запълнените складове за газ не означават, че енергийната криза на Европа е приключила    ©  Reuters
Темата накратко
 • Количествата LNG край европейските брегове са достигнали 1.2 млн. тона спрямо 140 хил. през август.
 • Цените ще се повишат с настъпването на студените месеци и други купувачи на втечнен природен газ, особено в Азия, се конкурират за товари.
 • Възможностите на Путин за допълнителен натиск включват спиране на всички доставки на газ за Европа или разрушаване на инфраструктура.

В средата на октомври край испанското крайбрежие много бавно движещи се метални куполи се появяват на хоризонта. Това са танкери, заредени със свръхохладен втечнен природен газ (LNG), които чакаха да направят доставка на натоварените терминали за "регазификация", където течното им гориво се превръща в газ, преди да бъде пренасочено към континента. Иберийската държава има най-големите съоръжения в Европа, но задръстванията се увеличават и на други места. Количествата LNG край европейските брегове са достигнали 1.2 млн. тона, според компанията за данни Kpler, спрямо 140 хил. през август. Поне екипажите имат прекрасно време за почивка. В цяла Европа температурите са необичайно високи за сезона: Южна Испания имаше дни с над 30°C.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Ако опитаме да вникнем в смисъла на съждението, изведено като заглавие: "Енергийната криза в Европа далеч не е приключила",всеки българин може да реши, че още малко стискане на зъби и за пореден път ще прескочим Рубикон. После - Ханаан! Както винаги...

  Не мисля така.

  Енергийната криза в ЕС видимо тепърва започва. И ще се усети не само по температурата в спалните, която след кривината на краставиците ЕК се зае лично да калиброва, а по условията за бизнес и преместван ето на производства.

  Щом емблемата на германската индустрия - WV - обмисля да мести бизнеса си от бундесрепубликата в САЩ, това трябва да говори много. На тия, дето могат да чуват/мислят, де.Останалите са тор. Както винаги в историята.

  Да, пропагандата е посиняла от викане, че газохранилищата в ЕС са пълни в момента към 90%. Тя затова е пропаганда, за да казва само каквото й върши работа.
  Защо пропагандата не обясни не в проценти, а в абсолютни цифри колко терават/часа енергия има складирана в хранилищата си всяка европейска страна и за колко време ще й стигнат при ограничено потребление? Ами няма да стигнат до Св. Валентин...

  А обичната ми Гърция (Ирландия и още една страна от ЕС), която няма подземни газохранилища, какво ще правят?

  Неолибералната пропаганда дума не обелва и за реалния капацитет на нямащите и 20 за целия ЕС терминали за регазификация. Чета глупости за някакви дрейфващи пълни танкери, които били чакали цената на LNG да скочи... Не, те просто няма къде да разтоварят!

  Та любезните пропагандатори може да опитат да решат една елементарно уравнение: от лявата страна написват цифрата на миналогишната консумация на газ в ЕС, а от другата сбора на пропусквателната способност на терминалите за LNG за 12 месеца при работа 24/7, плюс наличния газ в газохранилищата, плюс добива от Северно море.
  Няма как да се получи уравнение.
  Дълбоко неравенство ще е.

  Питането ми към пропагандата е с колко лявата страна на неравенството ще е по-голяма от дясната?
  Мълчи гробовно пропагандата, която иначе не можеш да надговориш...

  И това неравенство тепърва ще гони от ЕС енергоемки индустрии - металургичната, циментовата, химическата, керамичната. А с тва е специалистите, жените им, децата, кучетата/котките.
  Просто защото (все още) Америка тия проблеми ги няма.

  И се питам: дали пък Америка заради изсмукването на евроиндустрията и убиването на евроконкуренцията не подготви всичко това с абсолютно предвидимата реакция на ръчкането на руската мечка?
  Тая лоша руска мечка!...

  И оттук изводът е много елементарен - недъгавата политика на фон Лайнен и Со ще извади окончателно Европа от геополитическото уравнение.

  Това мен лично не ме притеснява. Притеснението ми идва, че някак си като Вазовия чорбаджи Марко ще се чувствам, когато САЩ или РФ (която превари, но май Кремъл е с по-силни позиции там) ни подари като парче торта на Турция срещу вярност.

  Ще трябва да си припомня турцизмите.
  Руския го ползвам прилично.

  Нередност?
 • 2
  txr16684307881149763 avatar :-|
  Slavka Peneva
  • - 1
  • + 1

  Енергийната криза тепърва започва.Дано България е подготвена с достатъчен газов ресурс.Прекаленото обвързване с Русия не е добър вариант.Нужно е да имаме алтернативи.Да сключим договори с различни доставчици на газ.За да не изпадаме в безизходни ситуаций.Тепърва започва зимния отоплителен сезон.Аз като потребител на газ се надявам на достатъчно количество и цената да спадне.

  Нередност?
Нов коментар