🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неизползваните възможности на алтернативните горива

Инсталациите за оползотворяване на RDF намаляват отпадъците и въглеродните емисии, но в България те все още са екзотика

Най-голямата инсталация за производство на RDF в страната - софийската, прави около 60 хил. тона от горивото годишно, което е една трета от капацитета й
Най-голямата инсталация за производство на RDF в страната - софийската, прави около 60 хил. тона от горивото годишно, което е една трета от капацитета й
Най-голямата инсталация за производство на RDF в страната - софийската, прави около 60 хил. тона от горивото годишно, което е една трета от капацитета й    ©  Надежда Чипева
Най-голямата инсталация за производство на RDF в страната - софийската, прави около 60 хил. тона от горивото годишно, което е една трета от капацитета й    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Ангажиментите за въглеродна неутралност карат индустрията да търси заместители на изкопаемите горива.
 • Възможно решение са модерните инсталации на RDF, които значително понижават парниковите емисии.
 • Общините също могат да осигуряват чрез тях ток и парно на жителите и да намалят разходите си за депониране.

Производството на енергия от RDF (горива, получени от отпадъци) в България все още е екзотика и донякъде спорна тема, макар че в Европа работят около 500 такива инсталации. С поскъпването на въглеродните емисии обаче, които преди войната в Украйна стигнаха 100 евро на тон, а сега са около 80 евро, индустриалните компании започват да обмислят тази алтернатива. Това ще им позволи не само да намалят разходите си, но и да постигнат целите си за въглеродна неутралност, каквито много големи производители вече си поставят.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qmi01642051 avatar :-|
  qmi01642051
  • - 1

  Статията е в пълно противоречие с разбиранията на ЕС за зелена и кръгова икономика. Още през 2018 г. излезе доклад на ЕИБ, в който се заявява ясно, че изгарянето на отпадъци не е част от кръговата икономика.

  През март 2020 г. ЕК излезе с позицията, че RDF горивото е много ценен ресурс и изобщо не трябва да се изгаря. Нещо, което се случи за път. ЕК спря и всички финансирания на инсинератори.

  Отново през 2020 г. ЕК заяви, че RDF замърсява изключително тежко атмосферата. Не помагат никакви филтри. Генерираните емисии парникови газове от изгарянето на RDF са над 2 пъти по-големи, отколкото при изгарянето на природен газ.

  Всички политики на ЕС са насочени към пълното преустановяване на изгарянето не само на изкопаеми горива, но и на RDF. Дори се предвижда въвеждането на квоти за изгарянето на RDF.

  Как е възможно, през ноември 2022 г да има статия, която да възхвалява тежкото замърсяване на природата от изгарянето на RDF? Изключително замърсени са районите около инсинераторите, което е доказано в ЕС чрез биомониторинг, след извършени изследвания на три европейски инсинератора.

  RDF горивото е много мръсно. Но то е ценен ресурс за рециклиране. Авторът на статията не си е направил труда да провери, че съществува израелска технология, която прави тръби от този RDF, вместо да се гори. А може да се използва и за много други неща.

  Отделно от всичко написано до тук, изгарянето на RDF е изключително скъпо, защото съоръженията трябва да се ремонтират почти непрекъснато. За софийският инсинератор за 26 години, при цени от 2017 г. бяха предвидени 116 млн.лв. за тези ремонти.

  Скъпо е транспортирането и съхранението на изключително токсичната дънна пепел. Тя не може да се съхранява в България. Толкова е токсична. Авторът отново не си е направил труда да провери какво се случва реално с изгарянето на RDF.

  Фактите са много прости: от изгарянето на RDF печели единствено мафията. Всички останали губят. В това число и природата!

  Моля Капитал да се информира по-добре, преди да пуска подобен род статии!

  Нередност?
 • 2
  qmi01642051 avatar :-|
  qmi01642051
  • - 1
  • + 1

  За тези които не знаят - Столична община два пъти декларира официално, че не знае морфологичната структура на RDF горивото. А това означава, че всякакви твърдения за горене на рециклируеми отпадъци е ЛЪЖА! Всеки може да провери протокола от заседанието на комисията „Манолова” в НС от 12.08.2021 г. и да го прочете сам.

  Преди започване на работа на ЗМБТ в м. Садината (09.2015 г.), количествата рециклируеми отпадъци, отделени от софийския боклук са над 50 000 тона годишно повече (2014 г.), спрямо годините след пускането на ЗМБТ в експлоатация (2016 г. до сега). Но се появи над 50 000 т. RDF.

  Фактите са прости и ясни: количеството рециклирани материали от софийския боклук се намали с 50 000 т., а се появи 50 000 т. RDF! Стига толкова лъжи, че се горят нерециклируеми материали! Това са опорки на столична община!


  Алтернативното гориво е ВОДОРОД.

  RDF не гориво!

  RDF е СУРОВИНА!

  Нередност?
 • 3
  mr.ligier avatar :-|
  Lee Gier

  Не стана ясно горенето на италиански боклук кой го отчита, Италия или България?

  Нередност?
Нов коментар