Новият брой:
Служебната президентска република

Другата война: Какво значи за България финландският арбитраж с "Газпром"

"Булгаргаз" може да трябва да плати за количествата, заявени в договора с руснаците, не е ясно дали плащането в рубли е коректно от правна гледна точка

Много от публикациите в публичното пространство досега представят само руската гледна точка, но правният казус има няколко страни
Много от публикациите в публичното пространство досега представят само руската гледна точка, но правният казус има няколко страни
Много от публикациите в публичното пространство досега представят само руската гледна точка, но правният казус има няколко страни    ©  Shutterstock
Много от публикациите в публичното пространство досега представят само руската гледна точка, но правният казус има няколко страни    ©  Shutterstock
Темата накратко
 • Финландската компания "Газъм" отрича да трябва да плаща в рубли за природния газ на "Газпром".
 • Според "Газпром" арбитражният съд е отсъдил да бъдат платени 300 млн. евро компенсации от страна на финландците.
 • Вероятно България ще попадне в подобна ситуация, но много други фактори ще имат влияние над крайното решение.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Финландската компания "Газъм" отрича да трябва да плаща в рубли за природния газ на "Газпром".
 • Според "Газпром" арбитражният съд е отсъдил да бъдат платени 300 млн. евро компенсации от страна на финландците.
 • Вероятно България ще попадне в подобна ситуация, но много други фактори ще имат влияние над крайното решение.

"Не искаме да коментираме изявлението на "Газпром" - казват от финландския национален газов доставчик "Газъм" (Gasum) на въпроси на "Капитал" по повод твърденията на руския концерн в "Телеграм", че е спечелил арбитражно дело срещу финландците за неплащането в рубли. От "Газъм" обаче казват и още нещо: "Разбира се, че ние ще заплатим дължимите суми съгласно договора в евро. Арбитражният съд нареди на "Газъм" и "Газпром" да продължат преговорите по двустранния договор за разрешаване на настоящата ситуация."

Спорът е от съществено значение за България, тъй като арбитражното решение, взето в Стокхолм през миналата седмица, отваря общоевропейски дебат: дали това, че европейските компании решиха да не плащат в рубли, е правно издържано спрямо договорите им с руския доставчик и ще дължат ли сега неустойки.

Версията на "Газпром" е, че финландците трябва да им заплатят 300 млн. евро неустойки и че промяна на метода на плащане е определена от съда като "форсмажор". "Газъм" пък твърди, че не са били задължени да плащат според новия механизъм в рубли според решението на съда. Проблемът е, че решението на арбитражния съд все още не е публично и това позволява спекулации.

Българският държавен газов доставчик "Булгаргаз" също не прие да плаща според новия механизъм на Кремъл и по този начин спря да получава руски газ от "Газпром". Това би могло да е повод за арбитражно дело и от двете страни. Стойността на неполучените количествата газ по договора вероятно е 1.8 млрд. евро и въпросът е дали сумата ще трябва да се плати и газът да се получи, макар и със закъснение, или ще се дължат неустойки от страните за неизпълнение на условията.

Какво точно се случи

През пролетта, веднага след началото на войната в Украйна, президентът на Русия Владимир Путин прие указ, според който всички плащания по договори на "Газпром" с европейски контрагенти трябва да бъдат превалутирани в руски рубли през "Газпромбанк". Ако плащанията се извършват в евро или долари, те няма да бъдат приемани. Част от държавите отказаха да плащат по новия механизъм (включително България), а други продължиха да използват опцията за превалутиране, която, общо взето, остава мистериозна, разчитайки на руска клирингова къща на московската борса за обменния курс. Всъщност европейските компании, които продължиха да плащат, го правеха само за няколко месеца преди "Газпром" да отреже почти изцяло доставките за Европа. От 45% дял руските доставки в момента са около 7% от общия микс.

Всички държави, които по една или друга причина не приеха новия механизъм на плащане на Кремъл, могат да отидат на арбитраж, който трябва да реши дали "Газпром" трябва да бъде обезщетен за пропуснатите ползи. Газовите договори обикновено има клауза take or pay (взимай или плащай), което означава, че независимо дали купувачът иска или не иска да вземе количествата по договора с доставчика, те трябва да бъдат заплатени. По този начин големите доставчици си връзват ръцете и имат леверидж върху по-малките контрагенти. Въпросът тук е дали клиентите наистина не са искали да получат газа, или доставчикът е отказал да им го осигури. Именно това трябва да се реши в арбитража. Конкретно за България поне до есента се твърдеше, че "Булгаргаз" прави съответните заявки и превежда сумите в евро, а "Газпром" изпълнява заявки на нула и връща парите.

Финландската компания Gasum влезе в заглавията на много медии, защото според официално съобщение на "Газпром" арбитражният съд в Стокхолм е осъдил държавният газов доставчик на скандинавската страна да плати 300 млн. евро за неизпълняването на take or pay клаузата, както и лихви за закъснялото плащане. Преди това обаче излезе информация от финландската страна, че според арбитражното дело компанията не трябва да плаща в рубли на Кремъл. Парадоксът идва от това, че всяка страна обяви за публично нещо от решението, което е в нейна полза, без да има яснота какво точно се казва в цялост.

Правният парадокс

За правния парадокс "Капитал" се обърна към Деян Драгиев, адвокат и доктор по международен арбитраж, който заяви следното: "Дългосрочните договори за доставка/продажба на газ са един от най-типичните примери за употреба на клаузите "вземи или плати", при които купувачът е длъжен да заплати за доставяната стока (газ) независимо от това дали я иска или не, има нужда от нея или не и т.н., тъй като обикновено продавачът е осигурил разполагаемост на тези количества при тази съответна (често преференциална или фиксирана) цена. От тази гледна точка не е изненада купувачът да бъде задължен да заплати дължимите по договора количества. Не бива да забравяме, че срещу това стои насрещното задължение на продавача/доставчика да осигури тези количества на купувача. Не е изненада, че явно арбитражният съд е потвърдил ключовите параметри на договора, каквито са били договорени преди възникналата ситуация с войната в Украйна, санкциите и указа на президента Путин - че клаузата "вземи или плати" е приложима, както и че валутата на плащане по договор е каквато е уговорена в него от самото начало, т.е. евро (най-вероятно). Така че и двете страни могат да отбележат "точка" - руската компания, че им се дължи плащане, както и финландската - че не дължат плащане в рубли, а евро".

Драгиев казва още, че е по-вероятно да очакваме подобни арбитражни решения при евентуални възникващи спорове, с които да се потвърди задължението на купувачите да заплатят количествата газ, дължими по договор, в договорената валута (евро или долари), с възможността купувачите да искат доставката на дължимите количества газ и насрещното задължение на "Газпром" да направи това. "Именно на базата на съществуващата практика в сферата това можеше да се очаква и от самото начало на тези казуси, тъй като нито санкциите, нито указът на Путин следва да се приемат, че освобождават "Газпром" като доставчик от задължението да достави газ срещу надлежно по договора плащане (в договорната валута), нито освобождават купувачите от задължението да платят (в договорната валута) за вече уговорената разполагаемост за доставки от газ", допълва той.

Изводите, които могат да се направят за България са, че страната най-вероятно ще попадне в подобен правен казус като Финландия, ако се стигне до арбитраж. Според договора на "Булгаргаз" с "Газпром" компанията трябва да усвои поне 2.4 млрд. м3 (от 3 млрд. м3 по договор). До спирането на доставките през пролетта в страната са влезли около 1 млрд. м3, което означава, че остават още 1.4 млрд. м3 (14,8 млн. мВтч), които вероятно ще трябва да бъдат заплатени по "вземи или плати" клаузата в договора. В последните 6 месеца средната цена на руския газ е около 125 евро на мВтч, което означава, че дължимата сума е около 1.8 млрд. евро. Ако се стигне до плащането й обаче, това няма да е чиста неустойка, тъй като страната ще получи и съответните количества природен газ, с което договорът с "Газпром" ще се счита за изпълнен. Впрочем той изтича на 31 декември 2022 г. и няма да бъде подновен.

Малко вероятно е всички решения да бъдат взети в полза на руския доставчик, но роля тук ще играе и поведението на политическата класа в България. Само преди два месеца служебният министър на енергетиката Росен Христов и новият шеф на "Булгаргаз" Деница Златева направиха опит да водят отново преговори с руснаците под претекста, че без руски газ България не може. После обаче самият Росен Христов заяви, че има политическо решение в Русия "Газпром" да не работи с български контрагент, а сега се вижда, че и без руски газ страната се оправя добре и цените падат.

Редно е да се каже, че дори според правния анализ на "Булгаргаз" руските доставки са рискови най-вече заради непредвидимостта - нещо, което всички европейски компании, които продължиха да плащат на "Газпром", усетиха на гърба си в края на лятото, когато руснаците спряха кранчето на повечето страни под претекста, че са "неприятелски", но по-скоро, за да се сложи още натиск върху Европа преди началото на зимата.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rexdog2004 avatar :-|
  rexdog2004
  • - 7
  • + 3

  Имаше чисто юридическо решение - да се прекрати договора веднага след форсмажор или да се открие сметка в рубли. Защо се прие решение да се пращат писма всеки месец с които непрекъснато показвахме интерес за продължаване на договора, а не превалутирахме не знам. Изгарят Булгаргаз с два милиарда и ръководството им.

  Нередност?
 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi
  • - 1
  • + 7

  До коментар [#1] от "rexdog2004":

  Ами просто е! Не случайно договорите и преди това не са били в рубли, а пък сега е направо нереално. Причината е, че рублата не се търгува свободно, курса се определя от продавача или с други думи може да манипулира цената на петрола с широк набор от инструменти. Също така може да ти налага квази данъци посредством превалутирането като такси и комисионни. И въобще може да те прави каквото си поиска. И още изначално ако си зададем въпроса защо руснаците изискват подобно нещо и отговорите сами ще дойдат...

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 1

  Импромптюта по непознат документ!
  Явно нов дял в "аналитичната журналистика" на К: анализ по политкоректно подозрение...

  Текстът е пореден опит за тенцинциозно политкоректно омаловажаване на нарушаване на международен договор от близки до сърцето на К. политически субекти (Кироасен), който договор е абсолютно непознат на омаловажаващия го Е.А., но пък трябва да се удави в думи, за да може неизпълнението му от КироАсен (който пак да повторя: писателят Е.А. няма как да познава договора) да се представи като проблем на доставчика. Щото доставчикът - все пак - е Газпром.

  И отново стигаме до обикнатата от Химлер тема за посочване с пръст на виновния за всички световни злини. Да, сега вече не са евреите, а руснаците. Все тая - пропагандата си служи със същите методи. И очаква същите резултати - погроми, концлагери, газови камери.

  Договорът, писателю!
  Цитирайте договора, а не преразказвайте мейла от Козяк!

  P.S. Апропо, да попитам какво отношение има президентът на РФ с международен търговски договор с компания, собственост на руската държава, та текстът е илюстриран с негов портрет?
  Аналогично е, когато Капитал пише за Булгаргаз да слага портрет на Радев, нали? А не го прави.
  Защо?
  Аз знам.
  Ако друг се интересува - да пита.
  Гарантирано няма да му отговорят, защото публиката е просто масовката за импромптютата по мейл.
  Обидно елементарно

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 1

  И тъй като плурализмът в журналистиката задължава да се чува и друго мнение, качвам линк към доста аргументирана С ДОКУМЕНТИ действително аналитична статия:

  https://glasove.com/intervyuta/zaradi-kiril-i-asen-balgariya-mozhe-da-plati-2-mlrd-leva-na-gazprom-za-neizpolzvan-gaz

  Нередност?
 • 5
  valdim avatar :-P
  Dimov
  • - 1
  • + 4

  "Апропо, да попитам какво отношение има президентът на РФ с международен търговски договор с компания, собственост на руската държава, та текстът е илюстриран с негов портрет?"
  Ама ти сериозно ли питаш за връзката?!?

  Ако говорехме за Франция или друга президентска република с демократично управление, въпросът е уместен.

  Но...тук иде реч за терористична държава, държава-агресор според 140+ държави-членки на ООН, на която де факто и де юре отгоре стои и с.ре въпросния тип.

  Подозирам, че си учил в Москва, но дори и това не оправдава глупостите , които пишеш.

  Нередност?
 • 6
  popopo avatar :-P
  popopo
  • + 4

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Пак бълвочи.
  Преди поне имаше и нещо интересно в коментарите ти.
  Явно са сменили човека, който пише и сегашния е много некадърен.

  Нередност?
 • 7
  eeu16691559971151155 avatar :-|
  Святослав Барготин
  • + 1

  Прощайте уж, бывшие "братушки". И простите нас, за то, что ВЫ ЕСТЬ.

  - Ваши бывшие братья из России.

  Нередност?
 • 8
  eeu16691559971151155 avatar :-|
  Святослав Барготин
  • + 1

  Прощайте уже, бывшие "братушки".
  И простите нас, за то, что МЫ ВАС спасли и, что ВЫ ЕСТЬ на этом Свете.

  - "Ваши бывшие братья из России".

  Нередност?
 • 9
  eeu16691559971151155 avatar :-|
  Святослав Барготин
  • + 1

  А. Шикльгрубер высоко оценил битву на Шипке.
  А ваши руководители - ещё сильнее.
  Так и действуйте далее.

  Нередност?
 • 10
  eeu16691559971151155 avatar :-|
  Святослав Барготин
  • + 1

  До коментар [#8] от "Святослав Барготин":

  Мы больше не будем вас спасать. Сами, сами, сами ....

  Нередност?
Нов коментар