CHINT GROUP - лидерът при инверторите в САЩ, вече и в България

Водещият дистрибутор "КП Имобилиен" споделя успешната си практика в България

Мартин Лечев - търговски директор на "КП Имобилиен"
Мартин Лечев - търговски директор на "КП Имобилиен"
Мартин Лечев - търговски директор на "КП Имобилиен"
Мартин Лечев - търговски директор на "КП Имобилиен"

Дори в дните, в които виждаме слънцето по-рядко, пазарът на фотоволтаични инсталации не спира да е все така горещ. Анализатори, които следят тренда на тази индустрия по света, отдавна са заявили, че соларните паркове са едновременно пасивна инвестиция с бърза възвращаемост и нисък разход за поддръжка, от една страна, а от друга, са ключов механизъм за намаляване на разходите за ел. енергия в производството.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Дори в дните, в които виждаме слънцето по-рядко, пазарът на фотоволтаични инсталации не спира да е все така горещ. Анализатори, които следят тренда на тази индустрия по света, отдавна са заявили, че соларните паркове са едновременно пасивна инвестиция с бърза възвращаемост и нисък разход за поддръжка, от една страна, а от друга, са ключов механизъм за намаляване на разходите за ел. енергия в производството.

Бъдещето е слънчево

От водещия дистрибутор на решения за фотоволтаични инсталации в България - "КП Имобилиен" - очакват тенденцията за двуцифрен растеж (в проценти) на пазара да се запази за години напред. Компанията, която дистрибутира продуктите на доказани марки в индустрията като Huawei, CHINT, Astronergy и Aerocompact, за втора поредна година увеличава продажбите си с над 100% и вече доставя оборудване за повече от 50% от проектите на пазара в България.

Според Мартин Лечев - търговски директор на "КП Имобилиен", към днешна дата в България се развиват основно соларни проекти за собствено потребление и проекти с инвестиционна цел. "Основните клиенти за фотоволтаични решения са индустриите, където цената на електрическата енергия формира голяма част от себестойността на производството. Подобни проекти обикновено биват изплатени до 3 години от влизането им в експлоатация. А при високата цена на ел. енергията от последните 6 месеца на 2022 година проектите за собствено потребление имаха 100% възвращаемост за 1 година.

От друга страна, големи соларни паркове за производство и продажба на електричество са изключително добра инвестиция - с бърза възвращаемост в рамките на 6-7 години и реален експлоатационен срок от поне 25 години. Третият сегмент на соларния пазар, който досега остава с едва 2-3% дял от общия обем на инсталирани мощности, е пазарът за жилищни инсталации, който се очаква да стартира през 2023 година. Прогнозата за българския пазар към 2025 г. е да имаме в експлоатация 3.7 GW инсталирани соларни мощности за производство на ел. енергия. В края на 2021 г. тази стойност възлизаше на 1.3 GW, или с други думи, през следващите три години ще заработят инсталации с общ капацитет 2.4 GW", коментира Мартин Лечев.

Кои са факторите, гарантиращи успеха в това начинание?

Факторите на успеха

От "КП Имобилиен" съветват бъдещите инвеститори на първо място да обърнат внимание на вида на оборудването. Предвид инвестиционния характер на соларните проекти, компоненти с ниска цена и без гаранция за качество дори не трябва да бъдат разглеждани като опции. Проектите за соларни модули е задължително да имат стойност и след 20 години експлоатация, а това е възможно само ако използваното оборудване е от гарантирани производители и доставчици.

Компонентът, който е най-значителна част от инвестицията и може пряко да рефлектира върху производителността на цялата система, са соларните модули. "КП Имобилиен" има договор за дистрибуция с CHINT GROUP, собственик и производител на соларни модули с марка ASTRONERGY. Това ни дава възможност да гарантираме, че продуктите от марката, която представляваме, ще бъдат обслужвани гаранционно при валидна гаранция. Това е един от най-важните аргументи при избора на оборудване", допълва Мартин Лечев.

Вероятно най-смислената част от една инсталация е инверторът. Продуктите на Huawei, които "КП Имобилиен" поддържа на склад и продава, са пазарен лидер в Европа и света. Десетилетията развойна дейност са довели до интелигентни възможности за оптимизиране на добива на енергия, самодиагностициране и отдалечено управление, дори през смартфон. От октомври 2022 "КП Имобилиен" предлага в България CHINT инвертори - произведени от CHINT GROUP. За Европа инвертори CHINT са нова марка, но от години са пазарен лидер в САЩ и Австралия.

В портфолиото си от март 2022 "КП Имобилиен" предлага покривна конструкция от австрийския производител Аerocompact. Покривната конструкция заедно със соларните модули и инвертори на практика затваря кръга от необходими компоненти за цялостно изпълнение на проектите. През 2022 г. бизнесът на "КП Имобилиен" с Aerocompact също отбелязва значителен ръст, което потвърждава, че и инвеститорите, и инсталаторите предпочитат да работят с един доказан доставчик на цялостни решения.

Добрият пример

Най-добрата референция за рентабилността и ефективността на решенията, предлагани от "КП Имобилиен", са готовите проекти.

Един от тях е фотоволтаичната инсталация - собственост на фирма "Полигруп" в Асеновград, където проектант и изпълнител е фирма "ТЕХНОСЪН". Там са вложени компоненти на всички основни доставчици на "КП Имобилиен" - инвертори Huawei SUN2000, соларни модули Astronergy 450W и конструкция на Aerocompact. Системата подава в реално време данни за добива към ТДУ ЮГ ЕСО. Решението е с обща мощност 6 MW, от които вече работят 4.5 MW. Към момента инсталацията покрива около 45% от нуждите на предприятието, а при генериране на излишно електричество то се продава към електроразпределителното дружество.

Подобни мащабни проекти, изградени от партньори инсталатори на дистрибутора "КП Имобилиен", са реализирани още в "Биовет" - Пещера, (1.1 MW) през инсталатора "БРИАБИЛД СОЛАР", и в "Спиди" - София (0.9 MW) през инсталатора "ЕНЕКОД ГРИЙН", както и на много други места в страната.

CHINT: най-новата марка инвертори на пазара в Европа

Повечето потребители търсят решения, които постигат оптимално съотношение между цена, качество и функционалност. Това е причината дистрибуторът "КП Имобилиен" да започне да предлага на нашия пазар продуктите на CHINT Group - един от лидерите в производството на компоненти за фотоволтаични инсталации с централа в Китай.

Компанията има над 35-годишна история и оперира в повече от 140 държави със своите 30 000 служители. CHINT Group има годишен оборот от над $11 млрд. и вече 18 години е в класацията Top 500 на китайските компании. Още по-любопитно е, че това е марка номер 1 за инвертори на пазарите в САЩ и Австралия и тепърва набира популярност в Европа.

В продуктовото портфолио присъстват монофазни и трифазни инвертори с мощност между 2 kW и 275 kW. Новата фамилия от инвертори CHINT POWER включва модели за свързване към електропреносната мрежа, които се характеризират с висока ефективност, надеждност и лесен за използване потребителски интерфейс. Патентованата NPC технология с три нива постига водеща ефективност от 98%.

"КП Имобилиен" предлага в България пълната гама от продукти на CHINT Group за индустриални и инвестиционни цели, включително аксесоари, токови ограничители и решения за мониторинг. Заедно с продажбите CHINT отвори и сервизен център в България с технически съпорт за инсталатори и крайни клиенти.
Предвид големия брой програми на банки в България, насочени към финансирането на фотоволтаични проекти, единствената пречка пред бързото им реализиране е наличността на необходимите компоненти. За да гарантира наличност на предлаганото портфолио, дистрибуторът "КП Имобилиен" поддържа локален склад от продукти с общ капацитет над 30 MW.

Повече информация за фотоволтаичните решения, предлагани от дистрибутора "КП Имобилиен" и неговите партньори интегратори в цялата страна ще намерите на сайта kpim.eu