Новият брой:
Служебната президентска република

Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ

Доставките са нараснали с 40% в сравнение с 2021 г.

Страните на континента са увеличили вноса на руски LNG с 40% спрямо 2021 г.
Страните на континента са увеличили вноса на руски LNG с 40% спрямо 2021 г.
Страните на континента са увеличили вноса на руски LNG с 40% спрямо 2021 г.    ©  Reuters
Страните на континента са увеличили вноса на руски LNG с 40% спрямо 2021 г.    ©  Reuters

Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ (LNG) - досега страните са закупили 17.8 млрд. куб. метра. Това е повишение от 40% спрямо нивата от 2021 г., но и далеч под обичайните 155.1 млрд. куб. метра, които са били внесени миналата година, независимо дали става въпрос за LNG или тръбен газ, съобщава Financial Times.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ (LNG) - досега страните са закупили 17.8 млрд. куб. метра. Това е повишение от 40% спрямо нивата от 2021 г., но и далеч под обичайните 155.1 млрд. куб. метра, които са били внесени миналата година, независимо дали става въпрос за LNG или тръбен газ, съобщава Financial Times.

Според експерти това подчертава невъзможността на региона да се отърси напълно от зависимостта си от страната за изключително важното гориво, въпреки че доставките по тръбопроводи почти са спрели. Руският втечнен природен газ съставлява 16% от европейския внос по море през периода до октомври, като той е отишъл във Франция, Белгия, Испания и Нидерландия.

По-голямата част от руския втечнен природен газ идва от съвместното предприятие Yamal LNG, чийто мажоритарен собственик е руската компания Novatek. Френската Total, китайската CNPC и китайски държавен фонд също притежават дялове в проекта. Малко по-малко от 10% от акциите на Novatek са собственост на руската държавна компания "Газпром".

Брюксел наложи няколко пакета санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, но природният газ не е ударен заради голямата нужда и важност на суровината, както и затрудненията с намиране на алтернативни източници.

"Един ден Путин може да се събуди и да каже "ще спрем да изпращаме втечнен природен газ в Европа", което би принудило региона да купува от още по-скъпия спот пазар", казва Ан-Софи Корбо, глобален изследовател в Центъра за глобални изследвания за енергийна политика в Колумбийския университет. Русия може също да пренасочи товарите към страни, които изпитват недостиг на втечнен природен газ, като Бангладеш и Пакистан, на ниски цени. Това би позволило на Москва да "постигне политически печалби" и "да окаже натиск върху европейците", добави тя. "Много е важно да не забравяме, че много страни страдат, защото не могат да си позволят LNG".

Кремъл превърна газа в оръжие, като постепенно намали потока през тръбопроводите след инвазията в Украйна и наложените санкции от Запада. Това повиши цените на енергията и подхрани кризата с разходите за живот на целия континент. Газовите потоци през тръбопровода "Ямал", който минава през Полша, са спрени от май, а Русия прекъсна доставките през газопровода "Северен поток 1" към Германия през лятото. По-късно срещу тръбопровода беше извършен умишлен саботаж и той спря окончателно работа.

Русия също така наскоро заплаши да ограничи доставките за Западна Европа чрез единствения тръбопровод, който все още свързва региона - през Украйна. Газът по тръбопроводите от Русия е намалял с близо 80% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на мозъчния тръст Bruegel.

Германия и Катар сключиха 15-годишна сделка за доставки на LNG

Катар обяви, че е сключил сделка с Германия за доставки на втечнен природен газ за Германия за срок от 15 години. Qatar Energy ще продава газа на американската Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в пристанище Брунсбютел в Северна Германия, съобщи катарският министър на енергетиката Саад Шарида ал Кааби на съвместна пресконференция с главния изпълнителен директор на американската компания Райън Ланс. Доставките ще започнат през 2026 г., като на година ще се осигуряват 2 млн. тона газ.

Това е първата сделка за доставки на втечнен природен газ от катарското Северно поле към Европа и идва броени дни след като Qatar Energy подписа 27-годишно споразумение с китайската Sinopec. Северното поле е част от най-голямото в света газово находище, което Катар споделя с Иран.
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  0100011011001111 avatar :-|
  Вашият профил

  как се пише другарката ан-софи щото името го намерих само в дузина фейк нюз сайта

  Нередност?
 • 2
  BBB avatar :-|
  D.r D

  Това не е никаква новина, просто защото допреди някой (САЩ или ОК?) да взриви СП-1 и СП-2 руската стратегия за газовия износ за Европа от десетилетия е да се ползват тръбопроводи.

  Затова доста изсмукано от пръстите е да се сравняват предсанкционни количества тръбопроводен газ и следсанкционни (и след взривяването на СП) количества LNG само защото били руски!
  Първите искат тръба от т.А до т.Б, а втечненият - инсталации за втечняване в т.А и инсталации за регазификация в т.Б.
  И тъй като Европа свикна с гарантирано евтиния рески тръбопроводен газ, санкциите, които й наредиха от Вашингтон да въведе, я свариха абсолютно неподготвена. Просто, защото няма осигуряващи й доставките достатъчно регазификатори! В Германия работят само 3!!

  Тъжна е отиващата си Европа...

  Нередност?
 • 3
  BBB avatar :-|
  D.r D

  Забрвих: интелектуалните джебчии са като месечината - светят със светлината на преписаното.

  Нередност?
Нов коментар