България може да се възползва от близо 1 млрд. лв. за енергийни проекти по REPowerEU

Те трябва да бъдат включени в отделна глава в плана за възстановяване, а срокът за това е кратък

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
 • България все още е сред най-големите въглеродни замърсители в ЕС въпреки огромния си потенциал за преминаване към чиста енергия.
 • Страната получи 1,37 млрд. евро в края на миналия година от плана си за възстановяване, но поне още толкова тази година са в риск.
 • Допълнително още 480 млн. евро по REPowerEU трябва да бъдат договорени в рамките на следващите месец-два, за да не бъдат загубени.

Бързото възстановяване на икономиките и производствата след ковид пандемията увеличи търсенето на енергия и още тогава предизвика скокове на цените в различни индустрии. Освен това дългосрочното преминаване към нисковъглеродни енергийни системи продължава да набира скорост и се ускорява. В контекста на руската агресия в Украйна пък България е изправена пред нови предизвикателства - сред най-големите са зависимостта от руските енергийни ресурси и закъснелият енергиен преход. Овладяването на цените на електроенергията, енергийната подкрепа за бизнеса и намирането на нови надеждни доставчици на газ бяха най-спешните задачи пред местните власти през 2022 г. Но оттук нататък основният фокус ще бъде върху европейските цели за достъпна, сигурна и устойчива енергия.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  umv16206834451053261 avatar :-P
  Peter Tomov

  ФБР на сълзи не вярва! В ТВ репортаж от сгрдата на ФБР "Едгар Хувър" във Вашингтон стана известно, че скандалната криптокралица Ружа Игнатова вероятно е инсценирала своята смърт. Според твърдение на полицията в България Ружа е била убита на яхта в Егейско море още порез 2018 г. Да, но, през януари т.г. британската преса докладва, че тя е предявила претенции към солидни имоти в центъра на Лондон. Обикновено ФБР не гони Михаля. Щом снимката на Ружа Игнатова още е на стената във ФБР като №1 международен прстъпник, който се зидрва, значи тя е още жива. Предполага е, че Ружа си е направила майсторска платсична операция и си е сминла документите. Вероятно затова шансовете да бъде заловена клонят към 0.

  Нередност?
 • 2
  rfv24877449 avatar :-|
  rfv24877449

  "страната ни е успяла да внедри 17 гигавата възобновяема енергия за една година" ???
  Би трябвало поне да не се бъркат мерните единици!

  Нередност?
Нов коментар