🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето е в ръцете на мислещите, информирани и активни потребители на електроенергия

ТОКИ е първата напълно дигитална услуга за енергийни услуги в България

Андрей Рекалов, главен оперативен директор на "КЕР ТОКИ Пауър"
Андрей Рекалов, главен оперативен директор на "КЕР ТОКИ Пауър"
Андрей Рекалов, главен оперативен директор на "КЕР ТОКИ Пауър"
Андрей Рекалов, главен оперативен директор на "КЕР ТОКИ Пауър"

Пазарът за устойчива и зелена енергия в България се разраства наравно със сектора в цяла Европа. Търсенето дава възможност постоянно да излизат нови и по-добри практики, които да задоволяват не само енергийната ефективност, а да са мост към постигането на независимост. Като конкретни примери на пазара вече имаме дългосрочни договори за доставка, инвестициите във възобновяеми мощности или в различни концепции за съхраняване на електроенергия.

За да се случи по-плавно преходът обаче, е нужно да се обърне внимание на декарбонизацията повсеместно. Интересът в последно време беше провокиран заради породилата се криза с енергийните цени в България и на континента, което въпреки че в краткосрочен план изглежда като нормална реакция, в дългосрочен план не е напълно устойчив вариант. Бизнесът трябва да поеме повече ролята на диригента в процесите, защото, освен че той има последната дума, често зелените мерки водят до пестене на ресурси.

"Пазарът на зелена електроенергия трябва да се саморегулира, намесата на държавата не е желателна", заяви Андрей Рекалов, главен оперативен директор на "КЕР ТОКИ Пауър", по време на конференцията на "Капитал" Energy and Power, на която се дискутираше какви стъпки трябва да бъдат предприети в декарбонизацията в България и къде е ролята на държавата и държавните средства.

Ключовото за бизнеса

Търговците на електроенергия играят много важна роля за бизнеса при ориентирането им какви са добрите практики и при предлагането на комплексни модели за енергийна ефективност. Въпреки че търговската част, когато става въпрос за един нов зелен бизнес модел, често се свързва с административни или финансови посредници, именно зелените търговци могат да играят много съществена роля. "Вероятно скоро ще можем да включим и битовите потребители в тези процеси", заяви Андрей Рекалов по отношение на плановете за разрастване на бизнеса на ТОКИ отвъд небитовия пазар.

Въпреки че често търговците на електроенергия се възприемат по-скоро като източник на информация, търговците като ТОКИ могат да дават и реални практически съвети как да се взаимодейства с бизнеса. Най-добър пример от бранша са дългосрочните договори за покупко-продажба на зелена електроенергия на фиксирана цена (PPA), които дават възможност и за постигане на критериите за енергийна независимост и ESG (екологично, социално и корпоративно управление) на европейско ниво. Миналата година ТОКИ сключи първи по рода си PPA с телекома "А1 България" за доставката на 20 хил. мВтч зелена енергия годишно. В случая енергията ще идва от соларен парк с инсталирана мощност 33 мВт в Южна България.

Важно е да се отбележи, че основна роля играе и самият бизнес, който трябва да осъзнае разхода за потребление на електроенергия и как договори като PPA предпазват от флуктуациите на пазара и дават финансова предвидимост за разходите на компанията. Въпреки че прогнозите са за стабилизиране на цените на пазара в следващите месеци, миналата година на борсата бяха отчетени цели седмици на рекордни котировки. В такива моменти най-голямото предимство са децентрализираните доставки и използването на дългосрочни договори.

Друго решение, свързано със старите сгради в България и с неефективния сграден фонд в страната, са покривите на стари фабрики, индустриални сгради или дори жилищните. Свободните пространства на покривите могат да бъде използвани не само за собствено ползване, а при достатъчно място и за продажба на електроенергия, която носи допълнителни ползи за един бизнес.

Именно от него се очаква да приеме и по-предприемчивата роля на инвеститор в бъдещето. Към момента един от големите ребуси със зелената енергия е как да бъде съхранявана, въпреки че вече има много различни механизми, като батериите например, които биха могли да се справят със задачата и могат да носят предвидимост. Инвестициите в бъдещето, които към момента изглеждат ненужни, могат след време да се окажат далновидни и задължителни.