Европа вече е с нов борсов индекс за втечнен газ

Дългосрочните договори за LNG няма да разчитат на нидерландския TTF

Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч    ©  Цветелина Белутова
Цената за април в България беше определена да е 98.16 лв. на мВтч    ©  Цветелина Белутова

Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват почти всеки. От високата им волатилност, за разлика от криптовалутите, зависят пряко цели индустрии, сметки за парно или дори цените на продуктите в магазина.

Миналото лято цените на газа на най-големия европейски бенчмарк - нидерландската борса TTF, бяха по 300 - 400 евро на мВтч, а в момента са десеторно по-ниски. Често флуктуациите въобще не отразяваха реалната търговия с газ, а по-скоро страховете на трейдърите от това, което се пуска по газопреносните мрежи към Европа от страна на "Газпром". Причините за дисбаланса са много, но най-голямата е начинът на ценообразуване и фактът, че руският газ беше основната променлива на нидерландската борса.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.