🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въглеродните квоти отново надминаха 100 евро на тон

Брюксел може да затегне котировките, а от тях зависи дейността на всички енергийни централи, работещи с фосилни горива

Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците    ©  Shutterstock
Цените на електроенергията в България ще спаднат още повече по празниците    ©  Shutterstock

Цената на въглеродните квоти отново се повиши и надмина 100 евро на тон. За пръв път това стана през февруари, когато котировките традиционно се покачват заради по-високо потребление на ток от фосилни горива през най-студените месеци. От началото на април обаче квотите са поскъпнали с 11% до 101 евро на тон, без да има видима причина за ръста.

Схемата за търговия с въглеродните квоти (ETS) има пряко отражение върху цената на електроенергията, произведена от фосилни горива, тъй като въглищните и газовите централи трябва да плащат съответна квота за всеки отделен тон въглероден диоксид. Именно поради тази причина по-високи цени на квотите водят до по-скъпа електроенергия от тези централи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.