🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EK: Спрете енергийните помощи за бизнеса и намалете дефицита

Липсата на политическа стабилност и административен капацитет водят до забавяне на работата по Плана за възстановяване

Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.    ©  Надежда Чипева
Според ЕК брутните бюджетни разходи на страната за енергийни мерки през 2023 г. ще възлизат на 1% от БВП.    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Изпълнението на Плана за възстановяване на България е в ход, но има риск от забавяне, предупреждава ЕК
 • България и още 14 държави от ЕС не изпълняват изискванията за дефицита
 • ЕК препоръчва още намаляване на зависимостта от изкопаеми горива и ускоряване на прехода към чиста енергия

Да се прекратят мерките за енергийна подкрепа на бизнеса, бюджетът още през тази година да е с по-малък от заложения в проекта на служебния кабинет дефицит, и да се наблегне на реално изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост. Това са част от препоръките към България, които публикува Европейската комисия на 24 май. Комисията е извършила задълбочена оценка в 16 страни, като отчита, че в България и още 14 държави не се изпълняват изискванията за дефицита. За разлика от нас обаче тези държави не искат да влязат в еврозоната от 2025 г. А ЕК предупреждава, че въз основа на изпълнението на бюджетите за 2023 г. ще реши дали да не започне процедури за прекомерен дефицит през пролетта на следващата година. Ако страната се сдобие с такава, ще трябва да отложи еврото за неопределено време.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ksr281149454 avatar :-|
  Nikoleta Borisova

  Енергийни помощи само за определени потребители, ние на пророден газ не сме взели и стотинка помощ от държавата тази година... двойни стандарти за всичко в тази страна! А същевременно да не забравяме, че ползваме най-екологично чистото гориво и допринасяме за по-добрия въздух в България като сме избрали да бъдем потребители на природен газ.

  Нередност?
Нов коментар