Законът за ВЕИ - отпушване на проектите или поредно протакане?

Реформата за смекчаването на част от процедурите отново е в парламента, но опитът показва, че това все още нищо не означава

Темата накратко
  • Промените в закона за ВЕИ вече са в парламента, но отсега е ясно, че едва ли ще запазят автентичния си вид.
  • В част от критиките на проекта се намеква, че той е бил написан набързо заради заплахата от съд заради забавянето на ВЕИ реформата.
  • Липсата на правителство може да отложи приемането на поправките и да забави драматично усвояването на пари по ПВУ.

Облекченията за новите ВЕИ инсталации вече се разглеждат в парламента, но най-вероятно ще претърпят пълна промяна. Така накратко може да се обобщи пътят на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) до момента. Поправките бяха внесени от Министерския съвет и минаха на първо четене през депутатите, като сега реално започва истинската работа по тях.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.