Ало, такса "сградна инсталация за парно": Формулата ви е грешна и манипулативна

Върховните съдии отмениха част от текстовете в Наредбата за топлоснабдяването. Но това още нищо не означава

Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок    ©  Надежда Чипева
Решението на ВАС за парното не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Решение на ВАС отменя формулата за "сградна инсталация" в Наредбата за топлоснабдяване в София.
 • То обаче не е окончателно и най-вероятно ще се оспорва. Затова и към момента от него не произтича нищо.
 • Формирането на таксата продължава да е един от най-сериозните "отоплителни" проблеми.

Дори и математиката да ви се отдава, вероятността да успеете сами да изчислите сметката си за парно или дължимото за такса "сградна инсталация" е почти нулева. Причината е в твърде сложните формули, по които става това, както и елементите към тях, като вида на вътрешната отоплителна инсталация, общата инсталирана мощност на всички присъединени отоплителни тела, ден-градусите за съответния период и още, и още. Затова и Наредбата за топлоснабдяването, чийто последен вариант (засега), е от март 2020 г., по различни причини е атакувана не веднъж или два пъти в съда. Тя се издава със заповед на енергийния министър и е важна с оглед регламентирането на отношенията в сектора и формирането на сметките. А оспорването ѝ се повтаря и тази година с поредния епизод от сагата "сградна инсталация". Куриозното в случая е, че това се случва в разгара на лятото, когато малцина мислят за отоплението и предстоящия зимен сезон.

Формулата ви е грешна

В началото на месеца тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от Наредбата за топлоснабдяването. Част от тях са свързани именно с формулата, по която се изчисляват сметките за парно и заради която през годините е имало множество протести. Делото е образувано през 2021 г. по жалба на осем граждани. То обаче не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Затова и към момента от него не произтича нищо за потребителите на централно отопление (като издаването на нова наредба, промяна на формулата, преизчисляване на сметките или друго).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  keen avatar :-|
  keen
  • - 2

  Цитат: "сградната инсталация ни топли и това може да се види от факта, че температурата в жилище, където всички радиатори са затворени, е не по-ниска от 12ºС, дори и през най-студените дни", пишат от "Топлофикация - София""

  - Това е страшна лъжа - в сграда, където вентилите на всички отоплителни тела са затворени, НЯМА циркулация на отоплител в сградната инсталация, съответно няма как оттам да се отделя топлина.
  С други думи, ако някой го е казал сериозно това, значи хал хабер си няма как функционира една отоплителна инсталация. Сградната инсталация пренася отоплителен флуид до отоплителните тела, отдава топлина в тях, и се връща по връщащите тръби на сградната инсталация. Когато отоплителното тяло е затворено, то спира този поток и в сградната инсталация не тече нищо, съответно не се отдава никаква топлина от нея. Накратко - като затвориш крановете на радиаторите в цялата сграда, в сградата спира цялото парно. Изключение правят т.нар. безумие "щранг-лири" - те са отоплително тяло без кранове, но тук говорим за отоплителни тела с кранове.
  Отделно от това, аз имам два апартамента, които не са вързани към ТЕЦ. Още докато се строяха сградите, веднага, след като сложиха дограмата и изолацията, вътре температурата през зимата никога не е падала под 12 градуса, дори без никакво отопление. Парников ефект му викат.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 3

  До коментар [#1] от "keen":

  Не е лъжа, а истина - отоплението идва от съседните апартаменти, които имат ТЕЦ. Не се говори за цяла сграда със спрени вентили, а за един апартамент!! Язък за толкова много писане.

  Нередност?
 • 3
  tri avatar :-|
  tri
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#1] от "keen":

  Надявам се правиш разлика между "сграда" и "жилище". Много хора в такив жилища със спрени радиатори им се налага да пускат допълнително отопление само през най-студените дни. Това важи най-вече при сградите с вертикални щрангове, където тръбите минават през жилищата. При 20-30лв сградна инсталация, отоплението им идва практически безплатно. Отделно никой в такива сгради не иска да се откаже от топлата вода, но се пъне като трябва да дава за сградна инсталация.

  Нередност?
Нов коментар