Мултимилиардният британски фонд Actis купи 229 мВт соларен проект до Силистра

Сделката е за бъдеща централа на бившето летище, в която ще бъдат инвестирани поне 230 млн. лева

Локацията на летището до Силистра, на което ще бъдат разположени панелите
Локацията на летището до Силистра, на което ще бъдат разположени панелите
Локацията на летището до Силистра, на което ще бъдат разположени панелите    ©  Капитал
Локацията на летището до Силистра, на което ще бъдат разположени панелите    ©  Капитал
Темата накратко
 • България посреща огромен инвеститор, който купува проект за нова голяма соларна централа.
 • Централата ще е на мястото на старо летище до Силистра и е с най-голямата планирана мощност за момента.
 • Проектът е започнат преди повече от 10 години в много по-малък мащаб.

В България рядко се случва да влезе нов голям западен инвеститор, особено в сектор като енергетиката. Често, когато се стигне до реален интерес, той бързо обрасва с корупционни схеми или най-малкото блокира в бюрокрацията на държавната администрация, а повечето чужденци се отказват още на по-ранен етап заради липсата на сигурност в правната система.

В същото време съседните Гърция и Румъния, а дори Сърбия и Северна Македония успешно привличат инвеститори и развиват мащабни проекти, които променят регионалната картина. България видимо изостава в тази надпревара, но има шанс да навакса.

За пръв път от години на местния соларен пазар ще влезе голяма западна компания, която има действителен икономически интерес да прави бизнес тук и да инвестира милиони. Става въпрос за наскоро създадената Rezolv Energy - дъщерна компания на английския мултимилиарден фонд Actis, който има големи инвестиции в енергийна инфраструктура по целия свят.

През юли бе обявено, че Rezolv е сключила сделка с българската компания на силистренския земеделски бизнесмен Явор Георгиев за придобиването на проект "Св. Георги" за 229 мегаватова соларна централа върху терена на бившето летище до Силистра, който е 1650 дка. Към днешна дата тя би била най-голямата в страната и би увеличила соларното производство с над 300 хиляди мегаватчаса на година. За справка, един от най-големите соларни проекти в страната ФЕЦ "Верила", който съвсем наскоро беше пуснат в експлоатация, е двойно по-малък като мощност.

Този проект беше особено привлекателен поради мащаба си и факта, че може да се свърже с главната преносна мрежа 110 kV. Бяхме привлечени и от възможността за преобразуване на много голямо, изведено от експлоатация летище, в соларна централа.

Алистър Хамънд
Алистър Хамънд

CEO, Rezolv Energy

За да се стигне до пускането на проекта обаче, трябва да бъдат извървени още няколко стъпки, макар че той е с над 13-годишна история. И тук не става дума за чистото инфраструктурно изграждане, което може да се случи само за няколко месеца, а за административните процедури, които ще отнемат още поне година и половина.

Солар с история

Летището в Силистра е закрито през 2000 г., а няколко години по-късно е продадено на два тура от държавата за общо около 80 000 лв. Първоначално през 2005 г., по времето на правителството на НДСВ и ДПС, тогавашният областен управител Петко Добрев продава на фирмата "Р-инженеринг" поземлен имот с площ от 290 дка за 29 999 лева. По това време компанията купувач е собственост на трето лице и чак през 2017 г. преминава към местния земеделец Явор Георгиев.

Пак през 2005 г. държавата продава още един имот с площ 314 декара на същата фирма, върху който се намира приемната сграда на летището, асфалтова настилка и други помещения от землището на село Полковник Ламбриново за 49 971 лв. През 2009 г. собствеността на летището е прехвърлена на холдинга "Първи май", което е също на Явор Георгиев. Групата му се занимава основно с търговия със зърно и има една от най-големите мощности за белен слънчоглед. Оборотът на фирмата е над 237 млн. лв. за 2021 г., като за нея работят около 170 служители.

Според лиценз, издаден от КЕВР през 2010 г., на терен със същия идентификатор като този на летището до село Полковник Ламбриново, американската компания AES, собственик на една от маришките въглищни централи, е направила заявление за изграждане на соларен парк. Тогава проектът е за 80 мегавата, като за целта дори беше създадено дружеството "Ей И Ес солар България Ламбриново", но днес то е заличено и явно правото на ползване на земята е върнато. Изпълнителният директор на американската компания в България Иван Цанков обясни пред "Капитал", че AES действително е имала такъв проект преди години, но той е бил препродаван и няма яснота в чии ръце е стигнал.

Факт е, че проектът на AES се е казвал точно "Свети Георги", както този, който сега се купува от Rezolv. Към 2010 г. е имало право на строеж за него върху пет поземлени имота с обща площ 1616 дка в землището на с. Полковник Ламбриново, община Силистра.

Новите планове

Продажбата е организирана още от миналата година, като собственикът на "Първи май" е наел чужд финансов консултант - "Райфайзен инвестмънт". Всички страни по сделката не дадоха официален коментар, но по информация на "Капитал" е имало наддаване, в което са участвали над десет чуждестранни инвеститора.

Към днешна дата сделката е факт - от края на юли българската фирма "Уай Джи Уай индъстрис" (99% собственост на Явор Георгиев), пряк собственик на дяловете на вече споменатата "Р-инженеринг", е продала на базираната във Великобритания Rezolv Energy готов за изграждане (ready to built) соларен проект за 229 мегавата на мястото на бившето летище Силистра в Североизточна България.

Според съобщението на инвеститора проектът ще може да произвежда над 300 гигаватчаса годишно и трябва да започне да се изгражда още тази година, като въвеждането в експлоатацията се очаква в началото на 2025 г. Планът е енергията да се продава на търговски и промишлени потребители чрез дългосрочни договори за покупко-продажба (т.нар. PPA), които през последните месеци започват да стават все по-популярни в соларния сектор заради непредвидимите цени на енергийната борса. Много вероятно е да се сключи такъв договор с някой от големите регионални търговци на енергия.

"Все още не са подписани PPA, но сме в напреднали разговори с редица компании. Има голям интерес. Във време на големи колебания в цените на енергията възможността за подписване на дългосрочни договори за електроенергия на стабилна и конкурентна цена се превърна в много привлекателно предложение за компании от всякакъв мащаб, но особено за големи, енергоемки фирми", заяви за "Капитал" изпълнителният директор на Rezolv Алистър Хамънд.

Видно е, че соларният проект е минал някои от най-важните административни процедури като екологична оценка и лиценз. Само че последният е за 80 мегавата от 2010 г. и трябва да се преиздаде с параметрите на новия проект - 229 мегавата, което вероятно ще отнеме няколко месеца. Реално ще се използва същият терен, но заради развитието на технологиите и повишаването на ефективността на соларните панели ще може да се произвежда повече енергия. Също така има значение и как точно ще бъдат ориентирани панелите - южно или изток/запад. Първият вариант може да побере по-малка мощност, но с по-голямо производство през обедните часове, докато вторият позволява монтирането на повече панели, които работят по-равномерно през целия ден, но с по-ниска мощност.

В момента тече и конкурс за избор на фирма, която да изгради соларния парк (EPC контракт), като сред кандидатите са някои от най-големите български играчи от брашна.

Освен това според доклад от община Силистра за целите на соларния парк ще трябва да се изгради и нов електропровод 110 kV. По информация на "Капитал" за проекта вече има издаден предварителен договор за свързване към мрежата от Електроенергийния системен оператор.

Конкретният размер на инвестицията в бъдещия парк не се съобщава, но по пазарни оценки би трябвало да надхвърли 230 млн. лева. Сумата вероятно ще бъде осигурена директно от компанията майка Actis.

"Rezolv е подкрепена с 500 млн. евро от Actis и е създадена, за да изгради голямо портфолио от вятърни, соларни проекти и проекти за съхранение на енергия в Централна и Югоизточна Европа", обяснява още Алистър Хамънд.

Кой е купувачът

Новият собственик на проекта за соларния парк е наскоро създадената компания Rezolv Energy, част от гиганта Actis. Според публичната информация дружеството е учредено точно за да участва на ВЕИ пазара в Източна Европа.

Самата Actis e инвестиционен фонд, управляващ активи за над 15 млрд. долара, който е базиран във Великобритания и концентрира портфейла си в развиващи се икономики по целия свят. Прави впечатление, че много от сделките на компанията са с африкански или южноазиатски държави.

Според данни на компанията наскоро е бил придобит соларен проект в Румъния с размер 1044 мегавата, който би бил най-големият в Европа по капацитет, ако се реализира.

В публичното пространство са известни сделки за соларна централа в Чили от 110 мегавата и вятърна централа в Бразилия от 137 мегавата. Също така компанията има сериозно портфолио от всякакъв бизнес в Персийския залив.

"Планът на Rezolv е да разгърне портфейла си до 3.5 и 4 гигавата проекти за период от три до пет години. Със сигурност бихме били отворени към други български проекти - вятърни или слънчеви, ако са достатъчно мащабни и условията са подходящи.", казва още Хамънд.

Независимо какви са плановете на Rezolv Energy на българския енергиен пазар и дали въобще бъдещата соларна централа ще продава електроенергията си на български потребители, сделката е доказателство, че секторът е привлекателен за големите инвеститори. В същото време е важно българската страна да е наясно с целите си за декарбонизация, така че енергийният преход да се случи по най-правилния начин.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  venelin avatar :-|
  venelin

  Вземете да ги научите тия мерки....229мВт се чете 229 миливата( това е по- малко от четвърт Ват)
  Докато 229МВт е 229 мегаВата...което вероятно е истината......

  Нередност?
Нов коментар