🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите соларни паркове в България

Топ 20 на работещите ВЕИ централи са с предимно български собственици и имат общо 1280 мВт инсталирана мощност, или 60% от общия капацитет в страната. В триото са основателите на "Винпром Пещера", Гинка Върбакова и братя Домусчиеви

Статията е част от специалния бизнес доклад "Най-големите соларни паркове", който ще може да намерите на пазара на 1 септември, заедно с броя на "Капитал", както и онлайн на сайта capital.bg. В изданието ще откриете още кои са големите фотоволтаични централи, които в момента се изграждат и ще бъдат пуснати в следващите месеци, какви законови проекти се подготвят във ВЕИ сектора, както и експертен анализ за отрицателните цени на електроенергията в България.
Темата накратко
 • През последните две години соларните мощности в България се удвоиха и вече надхвърлят 2400 мВт
 • Пикът на въвеждането в експлоатация на нови централи беше това лято, като следващата година се очаква забавяне
 • Собствеността на соларните паркове масово е българска, като чуждестранните инвестиции тепърва ще се случват

От почти замръзнал до изключително динамичен. Така се промени само за две години секторът на новите ВЕИ мощности в България. След десетилетие, в което почти нямаше значима инвестиция в нова соларна централа, от 2021 г. насам проектите буквално никнат като гъби. Всяка седмица се съобщава за новия "най-голям соларен парк", а от Електроенергийния системен оператор не могат да сварят да актуализират заявените при тях хиляди мегаватове нови мощности.

Реалността обаче е малко по-различна. Да, напоследък има огромен интерес към изграждането на фотоволтаични централи, но не всички обявени проекти се случват. Дори тези, по които наистина се работи, буксуват административно и често отнема поне година и половина, преди да бъдат пуснати в експлоатация. Основно през изминалите две години на пазара бяха изградени сравнително малки мощности, предимно за собствени нужди на различни предприятия. Но имаше и няколко големи проекта, които коренно промениха ВЕИ пейзажа в България.

От обобщените справки на държавната ЕСО става ясно само, че наличните такива мощности в страната почти са се удвоили през изминалите две години. Реално обаче пикът на въвеждането на слънчеви мощности беше концентриран в последните три-четири месеца и в следващата година и половина ще има забавяне - ще се довършват вече започнати проекти, докато новите стоят на изчакване заради несигурността на пазара на електроенергия.

Официални данни за новите централи липсват, тъй като няма държавен регистър за тези мощности. По тази причина е трудно да се каже кои точно са най-големите работещи соларни паркове сега, както и кои са техните собственици. Въпреки това "Капитал" успя да класира най-големите 20 от тях на база информация от КЕВР, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, ЕСО и разговори с инвеститорите.

Накратко: големите фотоволтаици са предимно с български собственици, като всеки от тях има по няколко проекта; в ТОП 10 са само две централи, пуснати преди 2021 г.; най-големият работещ парк е с инсталирана мощност над 200 мВт, а общо топ 20 са с капацитет 1300 мегавата; някои от проектите са в процес на разширение и подреждането вероятно ще претърпи промени. Общо инвестираните средства в новите мощности пък надхвърлят 1 млрд. лева само за последните две години.

Отделно "Капитал" прави подреждане и на проектите за нови соларни централи, които са в най-напреднала фаза и могат да се случат в следващата година и половина. Повече за тях може да видите тук.

#1 Скок директно на върха

"Гълъбово солар БГ" и "Галакси РЕ" на основателите на "Винпром Пещера" са национален лидер за момента

Обща мощност на проектите: 410 мВт

Най-големият собственик и оператор на соларни паркове в България в момента се казва "Сантера Ре". Дружеството има двама съдружници - познати като основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев (през "Солатер") и Атанас Петров (през "Орбиас").

Към момента компанията развива няколко проекта през различни свои дружества. Най-големият, който формално е разделен на три отделни централи, е "Дълго поле". Той се реализира през компанията "Галакси Ре" и сумарно би имал обща инсталирана постоянна мощност 209 мВт. Ако се приеме за една цяла централа, то тя би била най-голямата в страната.

Първият етап от фотоволтаична централа, наречен само "Дълго поле" на едноименно село в община Калояново, Пловдивско, е въведен в експлоатация през септември 2022 г. Изграждането му започва година по-рано. Той е с мощност 66 мВт, като има капацитет да отдава към мрежата максимум 55 мВт заради ограниченията на връзката.

През април тази година бе пуснат и вторият етап от централата - "Дълго поле 2", с мощност 50.4 мВт и същия капацитет за връзка с мрежата.

А от август работи и последният, най-голям, етап от проекта, който е с мощност почти 91.6 мВт.

ФЕЦ "Дълго поле" е проектирана и изградена с договор за EPC (engineering, procurement and construction) от германско-австрийската компания SENS LSG.

Другият проект на "Сантера Ре" е "Гълъбово солар БГ" с инсталирана постоянна мощност 201 мВт. По този показател тази централа е най-голямата единична мощност в страната, тъй като всички панели са регистрирани като един общ проект, макар че фотоволтаичният парк е съвкупност от три полета в землищата на селата Обручище, Медникарово и Мусачево, изградени в енергийното сърце на България - община Гълъбово. Тази централа беше пусната в експлоатация в последните дни на август 2023 г., като връзката й с мрежата на ЕСО е за 150 мВт.

Проектът е изграден под цялостния инвеститорски контрол на германската компания FICHTNER GMBH & CO.KG. Соларният парк е разположен основно върху собствена земя, закупена от инвеститора "Гълъбово iолар БГ", и по-малка част върху земя, за която в полза на дружеството са учредени възмездно дългосрочни ограничени вещни права, казват от компанията. В случая става дума за терени на Министерството на земеделието, които са рекултивирани стари рудници.

"На този етап дружеството не е сключило дългосрочни споразумения за продажба на електроенергия, но е в процес на разговори с търговци. Продажбите на електроенергия се осъществяват чрез Българската независима енергийна борса", заявиха за "Капитал" от "Сантера Ре".

Изграждането и въвеждането в експлоатация на двата проекта - ФЕЦ "Дълго поле" и ФЕЦ "Гълъбово солар", са осъществени изцяло на пазарен принцип със собствени средства, както и с външно финансиране чрез банкови заеми, казват от инвеститора. От обезпечения в Търговския регистър се вижда, че паркът в Гълъбово е финансиран от Уникредит Булбанк с 97 млн. евро, а Банка ДСК е осигурила средства за "Дълго поле".

Бъдещите инвестиции на компанията ще са свързани с развитието на съоръжения за съхранение на електроенергия (storage), както и производство на зелен водород от възобновяеми източници.

Фирмената група на Петров и Щерев включва производителя на алкохол "ВП брандс интернешънъл" (преди "Винпром Пещера"), на цигари, дружества за земеделска земя и много хотели (в София и Слънчев бряг) и други недвижими имоти.

#2 Растящият гигант край Пазарджик"Риал стейтс" на Гинка Върбакова е с най-голямата свързана мощност към мрежата

Обща мощност на проектите: 184 мВт, с план за 400

Буквално до преди дни и преди пускането на "Гълъбово солар БГ" най-голямата работеща слънчева централа в страната беше тази на "Риал стейтс" край Пазарджик. Към момента проектът, зад който стои Гинка Върбакова, е с мощност почти 184 мВт, но той все още е в процес на изграждане и още до края на годината вероятно ще си върне лидерството.

Първоначално, когато е стартиран през 2020 г., проектът е за 150-мегаватова централа. Тази мощност бе достигната още в края на 2022 г. и според разчетите инвестицията на този етап би трябвало да е достигнала 250 млн. лв. Но от документи, подадени в КЕВР, се вижда, че вече планът на "Риал стейтс" е за 400-мегаватова централа. Този капацитет би трябвало да бъде достигнат през 2025 г., като необходимите за това разширение средства едва ли биха надхвърлили 250 млн. лв., предвид вече изградената по-рано инфраструктура там.

Възможността за отдаване на енергия в мрежата обаче е ограничена до 300 мВт, което е обяснимо и с факта, че соларните панели работят много малко часове 100% и през повечето време тази връзка ще е достатъчна, за да поеме цялата енергия от парка.

Освен това централата на Гинка Върбакова е една от най-модерните и високотехнологични в Югоизточна Европа. За разлика от повечето такива проекти, тя е изградена върху висока над 2 метра конструкция, която позволява свободното преминаване на хора и животни под панелите. А причината за това е, че има система за автоматично следене на слънцето, която движи соларите, така че да улавят най-много радиация. Самите те пък са двулицеви и могат да произвеждат ток дори от отразената отдолу светлина.

#3 Енергия до заводите

С два парка на "Биовет" и един в Ловеч братя Домусчиеви разполагат с третата по големина соларна мощност

Обща мощност на проектите: 172.6 мВт

Също от август третото място по обща соларна мощност в страната се заема от нов играч - братята Кирил и Георги Домусчиев. До неотдавна те разполагаха само с двете по-малки централи на "Биовет" - в Разград и Пещера, съответно с 49.2 и 17.2 мегавата, които по документи се използват основно за собствени нужди на заводите.

Сега обаче вече работи и 106-мегавотовият им парк в ловешкия индустриален парк "Балкан". Инвестицията в него е малко над 102 млн. лв., като проектът е за две документално отделени централи в непосредствена близост една до друга и заемащи площ 716 дка, което е повече от половината територия на индустриалния парк (1315 дка).

Домусчиеви притежават терена чрез "Напредък холдинг", който придоби "Балкан" при масовата приватизация през 90-те. Инвеститор в соларния проект пък е "Бул инвест груп 2009", която се управлява от Иван Бучков, Даниела Славчева и Даниела Минкова и до 2018 г. беше пряк акционер в ПФК "Лудогорец".

#4 Високо в планинатаЗад проекта "Верила" стоят акционерите в "Еврохолд" Асен Христов, Кирил Бошов и Сами Чакъров

Обща мощност на проектите:

123 мВт

Макар да беше шумно рекламиран като най-големия соларен парк в България при пускането му през май тази година, ФЕЦ "Верила" вече е на трето място по този показател.

Инвеститор в проекта е дружеството "Белозем солар парк 3", чиито крайни собственици са Асен Христов (основен собственик на "Еврохолд" и съответно на "Електрохолд"), Кирил Бошов (председател на УС на "Еврохолд"), Велислав Христов (член на УС на "Еврохолд"), Сами Чакъров (син на бившия екоминистър от ДПС Джевдет Чакъров) и Мартин Нанков. Стойността на самата инвестиция не е обявена публично, но по оценки на пазара е над 200 млн. лв., които в случая са осигурени с банково финансиране и собствени средства.

Това е един от малкото ВЕИ проекти, за които е обявено сключването на договор за покупко-продажба на зелена електроенергия с фиксирана цена (PPA) - между телекома "Йеттел България" (Yettel) и компанията, която управлява мрежата му - "Цетин България", от една страна, и търговеца на електроенергия "Електрохолд", който реално ще пласира енергията на ФЕЦ "Верила", от друга."Електрохолд" обаче има планове за още една голяма соларна мощност и при завършването й ще се изкачи по-нагоре в това подреждане.

#5 От оръжие към солари

"Си солар енерджи" на Георги Златев и нейната ФтЕЦ "Терасол" са лидери в Югоизточна България

Обща мощност на проектите: 111.6 мВт

Компанията "Си солар енерджи" е основана през миналата година с един служител. Тя се управлява от Георги Златарев и е собственост на "Сисол инвест", която пък е на "Си енерджи груп" с единствен акционер Златарев. Той има участие в десетина дружества, почти без дейност и оборот, все с предмет недвижими имоти или солари.

"Си енерджи груп" има лиценз за търговия с ел. енергия от 2011 г., а през последните три години до 2021 г. прави по 6 - 10 млн. лв. оборот.

В капитала на дружеството инвеститор е апортирана земята на соларния парк - почти 1200 декара, оценени на над 24 млн. лв. Земята е в регулация в с. Хрищени, на 7 км от Стара Загора.

Проектирането и строителството се прави от "ППС България" според документите в КЕВР, но дружество с така изписано наименование не съществува.

От документите в КЕВР се вижда още, че компанията има осигурено привлечено финансиране от търговеца на оръжие "Алгънс". Оръжейното дружество на Александър Димитров неотдавна построи 20-етажна офис сграда до The Mall. Оборотът през последните седем години варира между 45 млн. лв. и 130 млн. И инвеститорът, и финансиращата със заем "Алгънс" ползват една счетоводна кантора - "Куента". Тя е регистрирана на ул. "Галичица" №33Б, офис 2, където е и адресът на инвеститора в соларния парк. "Алгънс" имат работещи фотоволтаични централи от 2012 - "Раклиново солар", ФЕЦ "Каменар санпауър", ФЕЦ "Димсол 1" - Радиево.

#6 Бившият номер едноСоларният парк "Караджалово" беше местният лидер в продължение на 10 години и смени няколко собственика

Обща мощност на проектите:

60.4 мВт

Изграден още през 2012 г., соларният парк "Караджалово" край Първомай цяло десетилетие беше най-големият в страната с инсталираната си мощност над 60 мегавата. Подобно на други такива обекти обаче, връзката му с мрежата е само за 50 мегавата.За разлика от изброените по-горе нови проекти, той работи с 20-годишен договор с преференциална цена в размер на 485.6 лв./мВтч без ДДС. Причината за нея е, че навремето бяха нужни огромни инвестиции за подобен соларен парк, които нямаше как да се възвърнат на чисто пазарен принцип, както е сега.

Централата беше изградена от американската Sun Edison и след това продадена на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови инвестиции - турския Crescent Capital и щатския First Reserve (по-късно купен от фонда BlackRock), които го придобиха чрез малтийското ACF Renewable Energy срещу 350 млн. лева. През 2020 г. отново имаше смяна на собствеността, като обектът премина към новорегистрираното тогава австрийско дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global, както и фондът "Три морета".

#7 Китайската "Победа", която вече е българска

"Хелиос енерджи инвест" беше купена от адв. Стефан Гугушев

Обща мощност на проектите: 50 мВт

Единственият друг соларен парк, който все още е сред десетте най-големи в страната и е пуснат преди 2021 г., е "Победа" край Плевен. Той е с капацитет 50 мВт и беше изграден през 2012 г. от китайската Hareon Solar чрез дъщерното швейцарско дружество H1 Venture Swiss Holding. Тогава финансирането за проекта бе обявено на 109 млн. евро, но по всяка вероятност цялата инвестиция е излязла значително повече.

В края на 2021 г. централата смени собствеността си в сделка с "Малекс мениджмънт" на адвокат Стефан Гугушев. Тъй като проектът е присъединен чрез дългосрочен договор за изкупуване на енергията, оценката му тогава вероятно се е доближила до 100 млн. лв.

#8 Ново и старо в едноЦентралите на КЕР и "Инвесто партнърс", с краен собственик виенската Renalfa IPP, в която участие има и съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев

Обща мощност на проектите:

47 мВт

Централата на "Компания за енергетика и развитие" (КЕР) също е от периода на предишния бум на соларите в България - въведена е в експлоатация през 2012 г. и има почти 14.1 мВт мощност, което само по себе си вече изглежда незначително. Но заедно с новия проект "Разлог 33" на "Инвесто партнерс" за 33 мВт общият капацитет на групата е достатъчно голям за осмото място в тази класация.

КЕР към момента се управлява от Меглена Русенова, а преки собственици са "Пи Ви инвестмънт" и "Алтърнатив инвестмънт", която реално притежава и "Пи Ви инвестмънт".

"Инвесто партнерс" пък се управлява от съвет на директорите в състав: Калина Василева Стефанова-Пеловска, Юри Богомилов Катанов и Георги Стефанов Пулев. Капиталът на "Инвесто партнерс" е в размер на малко над 5 млн. лв. Дружеството е взело заем от бившата "Райфайзен", която вече е част от ОББ, за 15.3 млн. евро през октомври 2022 г.

Краен собственик и на двете компании е виенската Renalfa IPP, в която участие има и съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев.

#9 Корейските проекти

Още от 2011 г. през две свои дружества корейски бизнесмени управляват централите "Самоводене" и "Златарица"

Обща мощност на проектите: 41.6 мВт

Два от старите соларни паркове в България, които в момента заемат 15-о и 16-о място по-големина, са с общи собственици - корейският гигант КОЕN и пpoизвoдитeлят нa пaнeли и инвеститор в coлapни пapĸoвe ЅDN, чрез южнокорейците Ки Хьок Чой, представител на "СДН къмпъни", и Хуанг Рьол Лю, представител на "Корея Саут-Ийст пауър ко".

Иначе пряко ФЕЦ "Самоводене" е собственост на "АСМ-БГ инвестиции", а "Златарица" - на "РЕС технолъджи".

B нaчaлoтo нa 2020 г. бeшe подписана cдeлĸa c yчacтиeтo нa Eĸcпpecбaнĸ (вече част от групата OTΠ - ДСК) в cиндиĸaт c Уникpeдит Бyлбaнĸ, при която "АСМ-БГ инвестиции" и "РЕС технолъджи" получиха финансиране 9 млн. eвpo. Официална информация за разширение на соларните проекти или изграждането на нови към момента няма, но това не е изключено в близко бъдеще.

#10 Слънце от Хонконг"Би Си Ай Черганово" управлява едноименния парк от 2012 г.

Обща мощност на проектите:

29.3 мВт

Паркът "Черганово", който се намира край Казанлък, работи от края на 2012 г., а едноличен собственик на капитала е "Хонконг Кими ко.", част от китайската Jiangsu Sunshine, която се смята за свързана с Hareon Solar - компанията, изградила четири соларна парка в България преди десетилетие, включително споменатия вече "Победа". В "Черганово" бяха инвестирани около 120 млн. лв., което ясно показва как се е променил секторът оттогава - с подобни средства сега може да се изгради 4 пъти по-голям соларен парк.

# Бонус "Агрошанс"

Централата на "Карнобат енерджи" е част от бизнеса на земеделеца Минчо Гроздев

Обща мощност на проектите: 28.59 мВт

Сред големите соларни паркове в България към момента се нарежда и "Агрошанс", която бе изградена тази година от "Карнобат енерджи" на местния бизнесмен Минчо Гроздев - един от най-големите производители на плодове в страната, както и председател на Асоциация на овощарите в България.

От документите в регистъра на КЕВР става ясно, че строител на централата е било "Хитачи енерджи България", а одобреният цялостен проект с разрешение за строеж е за 40 мВт мощност. Което означава, че в скоро време ФЕЦ "Агрошанс" може да се изкачи нагоре в класацията.

Всичко това показва, че соларните инвестиции в България, макар и по-бавно, все пак се случват. В редица дни вече те са най-големият източник на енергия в страната, като дори изпреварват АЕЦ "Козлодуй" в определени часове. През юни и юли пък средно за целия месец соларите произведоха повече енергия от въглищните ТЕЦ. Със сигурност промените ще продължат и в следващите години с пускането на новите соларни мощности - очакват се поне още над 700 мВт. Но най-вече системата ще се промени, когато държавата започне да изгражда планираните ВЕИ мощности в комплекса "Марица-изток". Само там може да бъдат изградени над 4000 мВт соларни мощности в следващите няколко години.

Под чертатаСред останалите по-големи работещи към момента соларни централи (около и над 10 мВт) има три стари проекта, които са въведени в експлоатация още преди десетилетие, както и два нови, ако не броим панелите на "Аурубис" за собствени нужди, които се очаква да станат 20 мегавата.

Старите са "Чобанка", собственост на "Уинд форс БГ" на Иван Тихов, "Дъбово" на люксембургската "Новенергия холдинг къмпани", която се управлява от Димитър Янакиев, както и "Екоенерджи солар" на "Алсинда", зад която стоят чешки капитали.

Новите проекти пък са на търговеца на електроенергия "Армако" и на "Тракия МТ", която има разнороден предмет на дейност. Първата централа се намира край Лясковец, Великотърновско, и според протоколи от КЕВР в изграждането й са инвестирани 11 млн. евро - в земята, мрежата и самата централа. Произвежданата електроенергия пък се използва както за собствени нужди, така и за продажба на борсата. Собственици на "Армако" са група физически лица, сред които с мажоритарен пакет акции е Цвета Караиванова (66%), която участва още в "Аркус финанс" и "Импакт капитал" и е дъщеря на Дочо Караиванов - познат като изпълнителен директор на оръжейния производител "Аркус" - Лясковец.

Проектът на "Тракия МТ" пък е край Малко Търново и според данни от КЕВР в него са инвестирани малко над 8 млн. лева. Фирмата се управлява от бившия заместник-министър на земеделието по времето на тройната коалиция Димитър Пейчев, формално собственик е Галина Димитрова Пейчева-Митева, негова дъщеря. Планът за централата явно е бил от периода с преференциите, но е изграден едва преди две години.

Според публикации в медиите фамилията обработва земя в общините Раковски и Братя Даскалови, както и лозови масиви, има участие и в хотел "Йонико" в Минерални бани, Хасковско, както и хотел "Мечта" до Смолян. Те са сред големите получатели на агросубсидии и печелят обществени поръчки в община Пловдив през строителната си фирма "Тракия РМ".

Сега обаче има планове за разширение на соларното производство чрез нов проект - "Уинслоу солар МТ" с планирана мощност 44.63 мВт. Тази централа също ще е край Малко Търново, но инвеститор в нея е друго дружество - "Тракия МТ солар", където собственици са "Мувенто" на Яник Мекушин и "Странджа солар" на Васил Йорданов, Кирил Димов, Борислава Бюттем и Крум Василев.

По темата работи и Теди Василева

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stq011168455 avatar :-P
  stq011168455
  • - 1
  • + 4

  Верила не работи, имат страшни проблеми. Свържете се с ЕСО и ги питайте колко подават към мрежата. хихи

  Нередност?
 • 2
  jazzdevil avatar :-|
  jazzdevil
  • + 3

  Прокопи добре се е прикрил! Иначе медиите му бълват захаросани дитирамби за ВЕИ на конвейер.

  Нередност?
Нов коментар