🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рецепта за висок слънчев добив

Балансът между цена и качество гарантира дълъг живот и добра възвращаемост на инвестицията

Рецепта за висок слънчев добив
Рецепта за висок слънчев добив

Темпото на енергийната трансформация към възобновяеми източници е изумително. Само за последните десет години цената на фотоволтаичните системи намаля с 90%, а инсталираната мощност по света надхвърли 1 TW (терават) през 2022 г. Развитието на технологията е толкова бързо, че вторият терават ще бъде инсталиран за по-малко от две години, a ощe преди края на десетилетието се очаква да добавяме по 1 TW нови слънчеви мощности всяка година.

"В България, както и навсякъде по света, инвеститорите в соларни централи гонят кратки срокове за проектиране и изграждане, както и ниски капиталови разходи", казва Димитър Цеков, оперативен директор на "Ренърджи". "В същото време качествените проекти изискват внимание и оптимизиране на множество технически аспекти", добавя той.

  • Фиксирана конструкция или тракер?
  • Стрингови или централни инвертори?
  • PERC или N-type модули?
  • Колко електроенергия ще произвежда фотоволтаичната централа?
  • Ако е за собствена консумация - каква част от потреблението може да покрие соларната система в различните часове от денонощието и по месеци от годината?
  • Ако е за продажба на пазарен принцип - как да оптимизираме производството спрямо профила на доставка, уговорен с договор за изкупуване на електроенергия?
  • Има ли нужда от система за съхранение на енергия и как да бъде оразмерена тя?
  • Купуваме/финансираме готов проект. Как да сме сигурни, че е технически издържан?

Това са само малка част от въпросите, които "Ренърджи" обичайно коментира с клиентите си в търсене на най-доброто решение за тяхната инвестиция.

Балансът между цена и качество

Оптималният дизайн и проектиране на всяка система е процес, свързан с множество инженерни проучвания, изчисления и информирани решения. А колкото по-голям e обемът на инвестицията, толкова по-значимо въздействие имат те. За проекти от индустриален мащаб разлика от няколко процента в представянето - дали като производство на ток или като разполагаемост (надеждна работа) на оборудването - може да означава милиони в пропуснати ползи или години в повече за изплащане на инвестицията. Ето защо инвеститори и финансиращи институции се нуждаят от опитен технически консултант - партньор като "Ренърджи", който да им помогне с анализа на критични технически аспекти на инвестицията, както и с оценката на възможните рискове и мерките за тяхното минимизиране.

"Екипът ни е натрупал солиден опит при проектирането на над 30 GW соларни системи по цял свят в партньорство с водещи международни компании. Имаме и все повече поръчки в България и на Балканите - общата им мощност вече наближава 4 GW", споделя Марияна Янева, директор "Бизнес развитие" в "Ренърджи".

В България компанията е работила по проекти за над 2 GW, включително наскоро пуснатата в експлоатация електроцентрала "Верила" (124 MW), както и най-голямата соларна система за собствена консумация, захранваща фармацевтичен завод в Разград (50 MW). Финансови институции и корпоративни клиенти са се доверили на "Ренърджи" за техническия одит (due diligence) на проекти с обща мощност 950 MW.

Особена гордост на компанията е участието й в разработването на "Ръководство за най-добри практики при проектиране, снабдяване и изграждане на фотоволтаични електроцентрали" на европейската соларна асоциация Solar Power Europe. Експерти на компанията участват дейно и в работата на българската Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия (АПСТЕ).

За контакт:

Марияна Янева, директор "Бизнес развитие" ([email protected])