Седмични новини за енергетика: ТОП 20 на най-големите слънчеви централи, Разкритията за "Турски поток"

Още: Нов таван за приходите на производителите на ток, ЕСО отчита печалба от 133 млн. лева, Спад на въглищната енергия в Европа

Партньорите в правителството не реагираха на разкритията за "Турски поток".
Партньорите в правителството не реагираха на разкритията за "Турски поток".
Партньорите в правителството не реагираха на разкритията за "Турски поток".    ©  Юлия Лазарова
Партньорите в правителството не реагираха на разкритията за "Турски поток".    ©  Юлия Лазарова

Последното правителство на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов са нарушили българското законодателство и са пренебрегнали националните и европейски интереси, за да изпълнят желанието на руския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна и стига до Сърбия и Унгария. Това се потвърди от изтекла информация от Русия, разпространена от Антикорупционния фонд. Какво точно се е случило и как се е станала "сделката" може да прочетете тук. В материала се описва цялата сага около провеждането на търгове и сключването на скрити сделки с Русия, за да може да се построи газова тръба, която откъсва Украйна от газовата карта на Европа.

Фактът, че скандал с такъв магнитуд буквално бива изметен под килима поради чисто политически причини отваря много въпроси, които трябва да бъдат отговорени от някого. Един от тях е свързан с ролята на Бойко Борисов и ГЕРБ. Прокуратурата вече се самосезира по казуса, но какво ще последва от това, предстои да видим.

Какво се случи

Може би в разрез с очакваното през тази година ЕС ще внесе рекордни количества втечнен природен газ от Русия, въпреки че блокът наложи забрана на тръбните доставки от същото място преди години. През първите седем месеца на тази година Белгия и Испания са вторият и третият по големина купувач на руски втечнен природен газ, а като цяло количествата в Европа по един или друг начин са минали през Русия.

През тази седмица беше решено, че със задна дата - от 1 юли до края на годината държавата ще изземва повече средства от производители на електроенергия, след като правителството понижи таваните на пазарните им приходи. Новата мярка е нужна заради спадащата цена на електроенергията в България.

С 23% намалява въглищната енергия в Европа към средата на 2023 г. Анализ на Еmber показва, че има общ спад от 5% в търсенето на енергията през първото полугодие.

Ако сте пропуснали:

Защо токът става 4 пъти по-скъп, когато слънцето залезе може да прочетете тук. От средно 200 лв./мВтч във вечерните часове борсовата цена на електроенергията доближава 800 лева в определени дни.

И още:

Започна 30 години изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима". Новината предизвика остри реакции по света, като Китай спира вноса на морски продукти от Япония и най-вече се отваря въпросът за изпускането на тритий в моретата. Изпускането също отваря много въпроси за бъдещето на ядрената енергия.

ЕСО увеличава печалбата си с над 100% за полугодието до 133 млн. лева. Резултатът на компанията се дължи на увеличените приходи от достъп и пренос.

Зелена енергия:

Кой е най-големият соларен парк в България сега? Кои централи са в топ 10? Кои са техните собствени и какви са плановете им за развитие на слънчевия капацитет? Отговорите на всички тези въпроси може да откриете в класацията на работещите фотоволтаичните централи, която "Капитал" подготви.

Мащабен соларен парк с мощност от 35 мВт планира да изгради Пловдивската митрополия, край пътя между Пловдив и Асеновград. От къде ще се финансира проекта за над 30 млн. лв. и как ще се пласира произвежданата енергия обаче все още не е ясно.