"Газпром" е с най-ниска печалба от 2020 г.

Приходите на руската газова компания се свиват, Китай не може да замени пазара в Европа

Загубата в газовия бизнес се дължи не само на намалението на продажбите, но и на ръста на производствените разходи и капиталовите инвестиции
Загубата в газовия бизнес се дължи не само на намалението на продажбите, но и на ръста на производствените разходи и капиталовите инвестиции
Загубата в газовия бизнес се дължи не само на намалението на продажбите, но и на ръста на производствените разходи и капиталовите инвестиции    ©  Reuters
Загубата в газовия бизнес се дължи не само на намалението на продажбите, но и на ръста на производствените разходи и капиталовите инвестиции    ©  Reuters

Газовият бизнес на "Газпром" се е оказал нерентабилен през първата половина на годината, показват финансовите резултати на руския енергиен гигант. Нетната печалба за периода е спаднала до най-ниското си ниво от 2020 г. насам поради рязкото намаляване на газовите потоци на групата към към Европа. За периода януари - юни тя е спаднала до 296.2 млрд. рубли (3.1 млрд. долара) от 2.5 трлн. рубли (26 млрд. долара по сегашния курс) за същия период преди година. Конкретно през второто тримесечие на тази година производителят отчете загуба 18.6 млрд. рубли.

От миналата година "Газпром" ограничи доставките към Европа, която беше най-големият й пазар - на фона на нарастващото противопоставяне между Русия и Запада след инвазията на Кремъл в Украйна. Почти всички основни тръбопроводи, по които се доставя руски газ за Европа, бяха спрени, като през 2022 г. доставките към няколко държави бяха напълно прекратени, след като те отказаха да плащат за горивото в рубли.

"Спадът в износа за Европа беше частично компенсиран от увеличението на доставките за Китай, които ще продължат да нарастват допълнително като част от договорните задължения", заяви заместник главният изпълнителен директор Фамил Садигов в изявление, последвало финансовите резултати.

Все пак доставките за Китай са само малка част от това, което производителят е изпращал за Европа. "Газпром" доставя газ на втората световна икономика от своите находища в Източен Сибир, които не са свързани с газопроводите, доставящи газ за Европейския съюз. През тази година износът на "Газпром" за Китай по тръбопроводите ще достигне 22 млрд. куб. метра в сравнение с 15.5 млрд. през миналата година. През 2021 г., последната предвоенна година, производителят е осигурил около 177 млрд. куб.м тръбопроводен газ за Европа, включително Турция, според оценки на Bloomberg. През тази година доставките в западна посока може да достигнат само 51 млрд. куб. метра, прогнозира инвестиционната банка Sinara през юни.

По-ниски приходи

Приходите на "Газпром" са намалели до 4.11 трлн. рубли през първата половина на годината, което е и най-ниското ниво от първата половина на 2020 г. и с над 41% по-малко спрямо същия период на предходната година.

"Газпром" спря да разкрива средната си експортна цена и обемите на износа на газ след началото на войната в Украйна и налагането на западните санкциите. По оценки на "Комерсант" обемът на износа на газ за чужбина през първата половина на годината може да е спаднал с 47% на годишна база, а средната цена на доставките за Европа също е намаляла. "Газпром" вероятно е продавал газ на Китай със значителна отстъпка - цената може да е била около 309 долара за 1000 куб. метра според "Комерсант".

Резултатите може да са били повлияни и от еднократното плащане на 600 млрд. рубли данък върху добива на полезни изкопаеми, ако цялото плащане е било извършено през последното тримесечие, твърдят експерти пред руското издание на Forbes.

Загубата в газовия бизнес се дължи не само на намалението на продажбите, но и на ръста на производствените разходи и капиталовите инвестиции, отбелязва "Комерсант". Миналата година на "Газпром" се наложи да намали производството с 20% поради загубата на европейския пазар. В същото време производството на независимите производители, които са по-ориентирани към

вътрешния пазар, нарастваше. Китай все още не може да замени европейския пазар за "Газпром" и е малко вероятно да успее в близко бъдеще. Първо, Пекин купува газ по-евтино от европейците, и второ - китайската икономика е в несигурно положение след отпадането на ковид ограниченията, отбелязва руският сайт The Bell.

Анализаторите смятат също така, че нарастващите разходи за инвестиционната програма, включително регионалната газификация и изпълнението на проекта "Силата на Сибир", представляват сериозен риск за финансовите резултати на "Газпром". Това може да доведе до факта, че компанията или изобщо няма да изплати дивиденти в края на годината или размерът им ще бъде символичен.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ksr281149454 avatar :-|
  Nikoleta Borisova
  • + 1

  Мисля, че най-големия урок за всички ни бе, че видяхме, че можем да се справяме и без тях... това мотивира много страни да започнат собствен добив на газ, да изнасят или пък взимат от най-различни други източници. Това допринесе газовият европейски пазар да се поразмърда и развие в положителна посока!

  Нередност?
Нов коментар