Двойно по-малко ток от въглища в България за първите 8 месеца на 2023 г.

България изнася три пъти по-малко електроенергия през август на годишна база

Нов рекорд за соларното производство заради многото нови мощности
Нов рекорд за соларното производство заради многото нови мощности
Нов рекорд за соларното производство заради многото нови мощности    ©  Юлия Лазарова
Нов рекорд за соларното производство заради многото нови мощности    ©  Юлия Лазарова

От началото на година до края на август България е произвела два пъти по-малко електроенергия от въглища в сравнение със същия период на миналата година, която беше рекордна по този показател. Това е почти изцяло за сметка на износа, който е със 70% по-нисък поради факта, че страните около нас задоволяват нуждите си сами.

В същото време средно слънчевите часове в страната през август са били около 315, което прави над 40% от денонощието възможност за работа на соларните инсталации. Те вече са над 2400 мегавата, което е повече от мощността на блоковете в Козлодуй (АЕЦ-ът обаче работи постоянно) и точно това е причината през август да има нов рекорд по отношение на дела на соларите в общия енергиен микс - 13.6% от цялото производство в страната.

В същото време производството на електроенергия в страната като цяло намалява леко, но остава над 3 млн. мВтч. Но заради горещото време - август беше по-топъл от обичайното, потреблението остава на почти същото ниво от юли заради нуждата от охлаждане.

Втори пореден горещ месец

През август средната цена на електроенергията в България се повиши с около 5%, но отново не премина котата 200 лв./мВтч, която беше определена от парламента като таван, над който се субсидират сметките на бизнеса. Въпреки това в определени пикови моменти от денонощието - през редица от дните на месеца - цената скачаше до нива от порядъка на 600-700 лв./мВтч. Най-често това е случаят през вечерта, когато въглищните централи биват включвани.

През август въглищните централи са произвели по-малко електроенергия, отколкото през юли, и двойно по-малко от миналия август, когато беше пикът на високите цени на тока в Европа. Все пак като дял въглищната електроенергия (25.16%) остава втората по големина в страната, като води с няколко пункта пред ВЕИ (солари, вятър и хидромощностите) - 24.66%.

Износът на електроенергия конкретно през август е намалял с 27% на месечна база, което е значителен спад - най-ниските нива през лятото. За сравнение - през миналия август имаше 3 пъти повече износ на ток. А ако се върнем по-назад - към 2021 г., тогава България е изнесла два пъти повече електроенергия, отколкото сега.

ВЕИ по августовски

Соларният дял на произведената електроенергия продължава да расте за пореден месец. В абсолютни стойности ситуацията е рекордна - 428 хил. мВтч. Ръстът на месечна база е минимален, но е доста значителен в сравнение с предходните години. Спрямо август 2022 и 2021 г. например повишението е 140%. Причината за това е в наличността на много нови мощности в страната, някои от които доста големи като капацитет - централите "Верила", "Тера сол" и "Гълъбово".

За пореден месец обаче спада хидропроизводството, като количествата през август са най-ниските от ноември миналата година. Причината може да се търси в изключително сухото време. Традиционно ВЕЦ са най-добрият балансьор на соларните мощности и тяхната работа през лятото би улеснила сериозно системата. В ерата на климатичните промени се усеща все по-голяма липса на валежи в нашия регион, особено през последните летни месеци.

Любопитно е, че с 6% нараства производството на вятърните мощности, въпреки че традиционно зимните месеци са най-силни за технологията. На годишна база скокът е с 11%.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1

  С тия такси - толкова. Зимата ще пробват да си избият загубите.. т.е. цените ще хвърчат нагоре при първа възможност.

  Нередност?
Нов коментар