Седмични новини за енергетика: Оборудването на АЕЦ "Белене" поскъпна; Азерската "Сокар" продава газ в България

Още: Цената на петрола се повишава, потреблението на енергия от въглищата спада драстично

Министърът на енергетиката Румен Радев трябва да вземе важни решения за оборудването на площадката в Белене
Министърът на енергетиката Румен Радев трябва да вземе важни решения за оборудването на площадката в Белене
Министърът на енергетиката Румен Радев трябва да вземе важни решения за оборудването на площадката в Белене    ©  NA
Министърът на енергетиката Румен Радев трябва да вземе важни решения за оборудването на площадката в Белене    ©  NA

През последните дни стана ясно, че е извършена оценката на оборудването на площадката в Белене - от нея ще зависи дали България ще завърши сделката с Украйна, в която са замесени не просто двете държави, а всички по оста Брюксел-Вашингтон. Предвид че подобни мащабни сделки за ядрено оборудване са рядкост в Европа и че се появиха много публикации критикуващи НЕК и оценителите е редно да вникнем по-детайлно и да видим защо оборудването поскъпва до 2 млрд. лв. и какви са доводите на оценителите.

От началото на септември на българския газов пазар има нов голям играч, който не се казва "Газпром", но може и да изпълнява неговата роля. Има достатъчно причини да се мисли, че става въпрос за азерската "Сокар". От Азерйбайджан България внася една трета от нужните на страната количества и ги продава на хъб "Балкан". Новият играч ще навлезе за сметка на пазарния дял на държавната "Булгаргаз", но това може да се отрази и на цените.

Какво се случи

Цената на петрола продължава да скача и мина котата 90 щ.длр. на барел. Както винаги на петролния пазар причините са геополитически и могат да се търсят в Русия, Саудитска Арабия и САЩ. Повече прочетете тук.

В месечния обзор на електроенергия пазар в страната има няколко интересни факти. България изнася три пъти по-малко електроенергия през август на годишна база и от началото на година до края на август България е произвела два пъти по-малко електроенергия от въглища в сравнение със същия период на миналата година. Причините са много и имат дългосрочен характер.

Ако сте пропуснали:

Разходите по газовия договор с "Боташ" изглежда ще са повече от печалбата по "Турски поток". "Капитал" прави сравнение на двете големи сделки, които предопределят газовата ситуация в страната и са сключвани от двата основни политически центъра в последните години - Румен Радев и Бойко Борисов. Дали обаче договорът с Турция не е още по-неизгоден от тръбата, която бива построена за рекордно време преди няколко години, е труден въпрос, на който отговорът се крие в числата.

И още:

Газовият бизнес на "Газпром" се оказва все по-нерентабилен, като през първата половина на годината финансовите резултати на руския енергиен гигант отчитат спад. Нетната печалба за периода е спаднала до най-ниското си ниво от 2020 г. насам поради рязкото намаляване на газовите потоци на групата към към Европа. И така се отваря въпросът за финансирането на войната в Украйна.

Зелена енергия:

Все повече погледи се насочват към ВЕИ инсталациите и специализиран туризъм. Основен фокус до 2027 г. отново ще са инвестициите в модернизация на лозарски стопанства и винарни, а до 2027 г. българският лозаро-винарски сектор ще има възможност да усвои близо 99 млн. евро.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sirhamiltonf1 avatar :-P
  hamiltonf
  • - 1

  Тук нито един колхозник не пише, нямат копейки за абонамент!

  Нередност?
 • 2
  zsd531192150 avatar :-|
  zsd531192150

  без книжка а пък пътуващ не се предприема нищо ,което човек не би носел напразно а в същото време давайки мигач иска да участва във трафика.,

  Нередност?
Нов коментар