Нов рекорд - 2319 MWh соларен ток в мрежата по обед

Производството на фотоволтаиците достига върхови нива през септември заради пуснатите нови мощности

Септември се оказва рекорден месец за сектора поради различни фактори
Септември се оказва рекорден месец за сектора поради различни фактори
Септември се оказва рекорден месец за сектора поради различни фактори    ©  Цветелина Белутова
Септември се оказва рекорден месец за сектора поради различни фактори    ©  Цветелина Белутова

Между 11 и 12 часа на 9 септември соларните паркове в България са поставили нов своеобразен рекорд за страната, като са произвели 2319 мегаватчаса електроенергия. В същия момент АЕЦ "Козлодуй" генерира под 2000 мВтч, а всички въглищните ТЕЦ - общо около 1100 мВтч. Или казано по друг начин, фотоволтаиците са осигурили 40% от енергията в този час. Това показват верифицираните данни на европейския алианс на преносните оператори ENTSO-S.

Въпросният рекорд обаче може да е бил подобрен днес (12 септември), тъй като оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) сочеха активни над 2200 мВт фотоволтаици към 13 часа, а пикът е бил преди обед. Обобщена информация за това ще има на следващия ден.

Това е така най-вече заради многото нови соларни мощности, които бяха пуснати в последните месеци, и тези, които предстои да бъдат пуснати съвсем скоро.

Но сред причините за голямото производство е слънчевото време над страната и високите, но не твърде високи температури. За разлика от юли и август обаче доминацията на соларите се задържа съвсем за кратко заради по-малкия ден.

От началото на годината до 10 септември произведената фотоволтаична електроенергия в България е с 56% повече от миналогодишните стойности за същия период. Причината е в интегрирането на стотици мегавати повече панели през периода. Този ръст вероятно ще се задържи и през 2024 г., след което може да има известно забавяне поради липсата на нови големи проекти в развитие сега. Ситуацията обаче може да се промени, ако бъдат пуснати процедурите по плана за възстановяване, които предвиждат 1700 мВт нови соларни мощности.

Като цяло производство на електроенергия в страната от началото на годината спада с рекордните 21%, което е провокирано от по-ниското производство на въглищните централи и намаленото търсене при износа (-69%), което беше на рекордни нива през миналото лято. Конкретно базовите централи (ТЕЦ и АЕЦ) са намалили производството си с близо 30% до този момент през годината. При ВЕЦ пък понижението около 16%.

Интересно е и, че потреблението на ток в страната намалява значителено - с цели 5%. Едно от обясненията за това е, че все повече предприятия разчитат на собствено производство, вместо да купуват от мрежата.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  datahustler avatar :-?
  Соколов
  • - 2

  Няма нищо, което да ни пречи да увеличим този дял.

  Нередност?
 • 2
  hmj1588195254658043 avatar :-|
  Иван Атанасов
  • + 1

  Боже ,Боже що не го консервирате този ток в буркани за зимата.

  Нередност?
 • 3
  burma avatar :-@
  burma
  • + 1

  Сравнява се делът на соларите и АЕЦ само в промеждутъка на един час в денонощието. Това е спекулативно. Енергията не може да се консервира, тя е обвързана директно с потреблението. А то е върхово в часовете от 8:00 до 11:00 и от 18:00 до 21:00 . Какво ми дреме сравнение в 13 ч., какво показва то? Всъщност тук не се прави разлика между базови и останалите електропроизводители. Във върховите часове всички останали надграждат производството на базовите. А какво става като залезе слънцето или вятърът е слаб или прекалено силен (тогава вятърните са спрени). Тия показатели са дрън-дрън. Прав е предишният коментар: токът да го консервираме в буркани ли? Всъщнос вятърните и соларните енергопроизводители са с ниско кпд, защото когато има най-голямо потребление на ток от консуматорите, тях ги няма в енергосистемата. И зависят изцяло от природните капризи в останалото време.

  Нередност?
Нов коментар