🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Стартът на новата власт

В енергетиката всичко си е ток и жица

Влиянието на ГЕРБ в сектора остава непроменено независимо от конфигурацията на властта

Валентин Николов се завърна начело на АЕЦ "Козлодуй" след 10 години
Валентин Николов се завърна начело на АЕЦ "Козлодуй" след 10 години
Валентин Николов се завърна начело на АЕЦ "Козлодуй" след 10 години    ©  Цветелина Белутова
Валентин Николов се завърна начело на АЕЦ "Козлодуй" след 10 години    ©  Цветелина Белутова

Доминираният от държани дружества енергиен сектор е един от ключовите, когато става дума за политически назначения и разпределение на власт. Там се въртят милиарди, а контролът при харченето им е слаб. Управляват се десетки хиляди хора, които лесно стават верни гласоподаватели. Но най-вече чрез държавните енергийни фирми може да се предизвикат истински трусове - многохилядни стачки на миньори, рязко повишаване на цените на тока на свободния пазар, спорни дългосрочни договори и международни споразумения. Точно затова е изключително важно кой управлява държавната енергетика, а това е показателно и за това кой реално управлява държавата.

Фактите са следните:

  • Въпреки турбуленциите в изпълнителната власт през последните две години голяма част от назначените при последния кабинет на ГЕРБ шефове запазиха постовете
  • Избраните от служебните правителства и кабинета на Кирил Петков директори, които все още не са сменени, пък нямат ясно изразена политическа принадлежност
  • Новите назначения при сегашната власт отново са изцяло по линия на ГЕРБ.

По информация на "Капитал" още рокади в сектора не се очакват в близко бъдеще, което означава, че управляващата конфигурация между ПП-ДБ и ГЕРБ е доволна с настоящата ситуация.

Министър в сянка

В самото Министерство на енергетиката разпределението на силите между политическите партии изглежда ясно - министърът Румен Радев е номинация на ПП-ДБ, с която ГЕРБ са напълно ОК.

Първоначално бяха назначени двама зам.-министри - Ива Петрова и Красимир Ненов. Петрова заемаше същия пост в служебните кабинети на Стефан Янев, запази го и в правителството на Кирил Петков, както и в служебното на Гълъб Донев. Ненов пък беше директор на една от т.нар. американски централи - "КонтурГлобал Марица-изток 3", и беше част от ръководството на централата близо 20 години, но през април тази година напусна. Той бе и предложението за енергиен министър в обявения от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" проектокабинет след спечелените от нея избори през юли 2021 г., но до гласуването му в парламента не се стигна. По-късно за трети зам.-министър бе назначен Николай Николов, който е заемал същия пост във втория кабинет на Бойко Борисов (2015-2017 г.), като тогава се смяташе за номинация на Реформаторския блок.

При зам.министерските постове не личи, поне явно, ГЕРБ да са лансирали свои хора, което на пръв поглед изглежда странно. Но всъщност за това си има обяснение - партията на Борисов "изтъргува" това с позицията на изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е равносилно министър в сянка, който реално провежда политиката на държавата в сектора, а под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи за миналата година са 22 млрд. лева. Именно БЕХ прави и назначенията в тях.

След промени в устава на БЕХ в началото на август от ръководството му бяха махнати двама директори,

Чинкова и Георгиев обаче запазиха постовете при служебния кабинет на Гълъб Донев и по всичко личи, че сега се ползват и с доверие от управляващото мнозинство.

Липсата на реформи в сектора обаче означава, че досегашната политика вероятно ще продължи. А тя е свързана със съмнения за нагласени обществени поръчки, с неизгодни сделки, спорни назначения и решения и почти никакъв поглед в бъдещето.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар