🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Назначенията в сектора; 700 MW нови солари на хоризонта

Още: АЕЦ "Козлодуй" отчита пет пъти по-ниска печалба, а "Мини Марица изток" излиза на голям загуба към полугодието

Цените на електрическата енергия от началото на септември продължават да се повишават и вече средната стойност минава границата от 200 лв./мВтч.
Цените на електрическата енергия от началото на септември продължават да се повишават и вече средната стойност минава границата от 200 лв./мВтч.
Цените на електрическата енергия от началото на септември продължават да се повишават и вече средната стойност минава границата от 200 лв./мВтч.    ©  Юлия Лазарова
Цените на електрическата енергия от началото на септември продължават да се повишават и вече средната стойност минава границата от 200 лв./мВтч.    ©  Юлия Лазарова

Изминаха 100 дни от управлението на кабинета "Денков", който обедини двете най-големи политически сили в страната - "ПП-ДБ" и "ГЕРБ". Времето, през което управляват трудно може да бъде определено под някакъв лозунг, но за сметка на това вече могат да се правят първоначални изводи. Един от тях е свързан с назначенията в държавния сектор и главно в най-ресурсния департамент - енергетиката. Влиянието на ГЕРБ в сектора остава непроменено независимо от конфигурацията на властта и няма изгледи това да бъде променено скоро въпреки заявките.

Финансовото състояние на българските държавни мини се влошава рязко. Продажбите на въглища намаляват с 37.6% до 216.7 млн. лв. през първото полугодие, а дружеството "Мини Марица-Изток" вече е на загуба. Бизнесът става все по-труден и не е ясно дали миналата година не даде празни надежди на сектора.

Какво се случи

В началото на тази седмица, вече намирайки се в средата на септември, соларните паркове в България са поставили нов своеобразен рекорд за страната, като са произвели 2319 мегаватчаса електроенергия. В същия момент АЕЦ "Козлодуй" генерира под 2000 мВтч, а всички въглищните ТЕЦ - общо около 1100 мВтч. Или казано по друг начин, фотоволтаиците са осигурили 40% от енергията в този час.

А как се срина печалбата на АЕЦ "Козлодуй от 1.6 млрд. лв. до 307 млн. лв. - вижте в анализа на "Капитал" на финансовия отчет. Важен момент, че през първото полугодие на 2023 г. централата е произвела със 730 хил. мВт по-малко ток, което при средните цени от 200 лв./мВтч прави най-малко 140 млн. лв. пропуснати приходи.

Ако сте пропуснали:

Заводът за целулоза "Свилоза" ще прави енергия от биомаса с инвестиция 70 млн.лв. Инсталацията е сред най-големите и има капацитет 65 т пара за фабриката и 16 мВт ток, който ще се продава. Заради липсата на дървесина обаче предприятието и новото съоръжение не работят.

И още:

Нови промени в Закона за енергията от възобновяеми източници могат да дадат шанс на множество малки и по-големи проекти. Облекчените процедури ще доведат до по-бързото усвояване на средствата от Плана за възстановяване. Какви точно са те може да разгледате тук.

Зелена енергия:

Справка на "Капитал" показва, че над 700 мВт нови соларни паркове ще бъдат пуснати в следващите месеци в страната. Някои от новите централи ще заработят съвсем скоро, други след няколко месеца, но при всички случаи новите мощности ще променят енергийния микс на страната, така че да има съществена промяна в производството през деня. Вижте кои са мощностите тук.

ЕС опитва да предпази европейските производители на електромобили от китайската конкуренция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви започването на разследване за неправомерна държавна помощ.

Бъдещият проблем на EV сектора - рециклирането на батерии. То е нужно, но трудностите пред компаниите в бранша са значителни.

Все още няма коментари
Нов коментар