БНБ "продаде" тайно банка Моллов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНБ "продаде" тайно банка Моллов

Бившата шефка на банка "Моллов" Агнеса Илиева на път към шефското място и в Евробанк

БНБ "продаде" тайно банка Моллов

8187 прочитания

Бившата шефка на банка "Моллов" Агнеса Илиева на път към шефското място и в Евробанк

© Reuters


В началото на април бившата банка "Моллов" трябва да възобнови операциите си. След като на 21 март управителният съвет на БНБ е отнел правомощията на досегашните й акционери, миналия вторник централните банкери са увеличили капитала на банката, допуснали нов мажоритарен собственик, променили името й и поискали прекратяване на особения надзор и на делото за несъстоятелност. Според източници от БНБ сделката е била подготвяна дълго от управителя на централната банка Любомир Филипов, шефа на управление "Правно" Борислав Стратев и от шефа на "Банков надзор" Андрей Николов. Повечето от членовете на управителния съвет обаче са гласували минути след като са им били представени новите акционери и в тяхно присъствие. Още същия ден всички обстоятелства по фирменото дело на бившата банка "Моллов" са били вписани в съда.

Сделката

Новият акционер - чешкият инвестиционен фонд "Истрокапитал", е внесъл по сметка на централната банка при Bank of New York 6.25 млн. долара, с които се увеличава капиталът на банката от 0.8 млрд. лева на 10.7 млрд. лева. По този начин досегашните собственици на банката, на които не е предложено да се включат в увеличението на капитала, остават само с няколко процента от него. В съвета на директорите на преименуваната в "Евробанк" банка влизат само юридически лица, еднолични ООД-та - три от тях на чешки граждани, едно на бившата изпълнителна директорка на "Моллов" Агнеса Илиева и едно на Асен Христов, считан за посредник по сделката.

"Решенията на БНБ са атакуеми. Тя не може току-така да оттегли иска си за несъстоятелност на банката, тъй като това не е обикновено исково производство. В случая трябва да се защитава общественият интерес и въпреки всичко съдът трябва да се произнесе. Да не говорим за лишаването на досегашните акционери от право да се включат в увеличаването на капитала", коментира юрист. Според него лишаването на акционерите от права не може да се приложи като мярка, докато банката е в процедура по несъстоятелност, която според закона започва да тече от момента на поискването й от БНБ в съда.

Според разчетите на централната банка парите, които ще влязат в "Моллов", са достатъчно, за да покрият всичките й задължения, чиято валутна равностойност е около 6 млн. долара. По време на квестурата освен това в банката е имало около 0.5 млн. долара свежи пари, а повечето от кредитите й са обезпечени. Около 65% от депозитите в бившата "Моллов" освен това са левови, за сметка на преимуществено валутните активи на финансовата институция. Разчетите и на централната банка показват, че след възобновяването на операциите й банката ще може да посреща задълженията си.

Въпреки това все още не е ясно как ще приключи спорът между досегашните акционери на "Моллов" и новите.

Предисторията при "Моллов"

Непосредствено след затварянето на Първа частна банка (през май миналата година) квесторите й придобиха в полза на банката 50% от гласните акции на "Моллов", с което се считаше, че се погасява дългът на MFI (фирма на бившия едноименен акционер в "Моллов" Валентин Моллов) към ПЧБ. По същото време беше договорена, а малко по-късно и осъществена продажба на този пакет акции от ПЧБ на група от 25 фирми, всяка от които придобиваше по 1% от общия капитал на банката - 800 млн. лева, тоест по 2% от този с право на глас. Всичките фирми купувачи при сделката бяха представлявани от бившия строителен министър Христо Тотев. Впоследствие обаче стана ясно, че те са свързани и гравитират около ядрото на СИК - "Интергруп". В регистрациите на фирмите купувачи дори се среща името на шефа на Интергруп Младен Михалев (Маджо). За купуването на акциите тези фирми трябваше да платят 200 млн. лева на ПЧБ и го направиха, макар и доста по-късно. Според осведомени през последвалите месеци новите акционери са положили доста усилия (и според възможностите си) да съберат кредити, раздавани от старото ръководство на банката, и в немалко случаи са успели. Твърди се дори, че между сериозно притиснатите са били и бившите собственици на банката Николай Косашки и самият Валентин Моллов (който е и между най-големите длъжници). Наскоро Моллов дори се съгласил доброволно да се раздели с ипотекираните в бившата си банка имоти. Счита се, че доскорошните квестори в "Моллов" са били в добри отношения с акционерите, макар че (вероятно) във връзка с подготвяната сделка със словаците преди три седмици БНБ ги смени е нови.

Според осведомени плановете на фирмите около СИК са били да постигнат вливане на бившата банка "Моллов" в Първа източна международна банка, в която Интергруп също е акционер. Затова дори в Държавен вестник излезе покана за свикване на общо събрание на акционерите на "Моллов" на 5 април, в дневния ред на което влизаше обсъждане за вливане в друга банка.

Сблъсъци

След решенията на централната банка от последните дни източници, близки до старите акционери на банка "Моллов", заявиха, че "те няма да оставят работата така". Твърди се, че още преди сделката на БНБ със словашкия фонд новите и старите акционери на оспорваната банка са провеждали срещи и телефонни разговори, които не са били в рамките на най-добрия тон. Интересен факт е, че единият от бъдещите представители в директорския борд на "Евробанк" има обща фирма с Добромир Дочев, който пък доскоро беше в най-близкото обкръжение на о.з. генерал Любен Гоцев. Източници са склонни да коментират отпора срещу фирмите, близки до Интергруп, именно от гледна точка на тази връзка, макар че няма данни г-н Гоцев да е ангажиран в сделката с "Моллов". Според непотвърдена информация отскоро Дочев е в близки отношения с някои от структурите на Мултигруп, което може да бъде обяснение за експресното обслужване на чуждите купувачи в БНБ и в съда. Вероятно противниците на новите акционери ще поискат да бъде обявено дали, сключвайки сделката, БНБ е правила проверка за източниците на преведените по нейната сметка средства.

Има данни, че решенията на БНБ ще бъдат разглеждани в прокуратурата и от изхода на тези обсъждания ще зависи дали няма да бъдат отменени. Адвокатите на засегнатите акционери са подали жалби по същите решения и нищо чудно още през следващата седмица историята да прерасне в скандал.

Тезата, която измамените акционери ще застъпват, е, че ако БНБ може да наложи увеличение на капитала на банката, то тя поне е трябвало да предложи на собствениците й да се включат в него. Въпреки че наистина централната банка има право по закон да изземе правомощията на общото събрание на акционерите и да взема решения от неговата компетенция (като вдигането на капитала), от гледна точка на по-общите права на собствеността нейните действия наистина могат да бъдат оспорвани.

"За мен същността на тази сделка е, че БНБ взема банката от собствениците й и я подарява на други лица независимо от това дали едните, или другите са "лоши". Каква е гаранцията, че утре това няма да се случи с други банки, и какво пречи от действащи те да бъдат поставени под особен надзор и да бъдат "продадени" по същия ред - смятам, че точно този прецедент би трябвало да се атакува", заяви незамесен в спора юрист, коментирайки казуса. Според него освен това за чуждите купувачи не е добра атестация да сключват тайни сделки с централната банка и ако тя е убедена в правото си да продава чужда собственост, може да го направи поне обявявайки търг.

Битката при Бистра Димитрова

Сблъсъците между БНБ, бившите и настоящите мажоритарни собственици на банка "Моллов", изглежда, са пренесени активно и в ДСК. Банката дължи на спестовната каса около 4 млрд. лева (с лихвите) по отпуснати преди особения надзор депозити. Твърди се, че много преди приключването на сделката с Евробанк и от двете страни са правени опити за откупуване на вземането на ДСК. За старите собственици то беше важно, за да може с него да се прихване кредитът, който те ползваха от банка "Моллов"за приватизацията на бургаския хотел "България". Хотелът (поне доскоро) все още беше ипотекиран в полза на "Моллов", а, изглежда, за доскорошните собственици на банката той е свързан с някакви сантименти. Освен това тази операция беше договаряна със значителен дисконт при ДСК, тоест можеше да стане евтино. Сега това вземане може да се окаже все пак някакъв коз срещу новите собственици на банката, които поради тези причини очевидно също държат на него.

Според неофициална информация шефката на касата Бистра Димитрова е обещавала и в двете посоки, макар че до края на миналата седмица вземането не беше продадено. Въпреки че тя предпочита да взема някои решения еднолично, може би за да се измъкне от ситуацията, е прехвърлила решаването на този въпрос към специална комисия в ДСК. Конфликтът очевидно е сериозен, тъй като в него отново се е намесила централната банка, информирайки ДСК, че не е желателно да продава вземането (въпреки че касата е в пълното си право да се разпорежда с него). Намесата на БНБ е доста странна точно за този актив, защото централната банка проспа доста по-значителна разпродажба и отдаване под наем на различни активи еднолично от Бистра Димитрова.

БНБ в гаф

Като се имат предвид заложените конфликти около действията на централната банка спрямо бившата "Моллов", отсега е трудно да се прогнозира как ще приключи историята. Дори прекрасният иначе факт, че платежоспособни чужди инвеститори купуват закъсала българска банка и имат намерение да се разплащат честно с вложителите й, може да бъде опорочен от начина, по който БНБ направи сделката. Това стана преди всичко тайно, с участието само на няколко души в управителния съвет, с неточности в правните процедури, наличие на криминални отсенки и при опасност за съдебно оборване на сделката. Последствията от подобен изход няма да са в полза нито за словашките инвеститори, нито за вложителите в банката.

В началото на април бившата банка "Моллов" трябва да възобнови операциите си. След като на 21 март управителният съвет на БНБ е отнел правомощията на досегашните й акционери, миналия вторник централните банкери са увеличили капитала на банката, допуснали нов мажоритарен собственик, променили името й и поискали прекратяване на особения надзор и на делото за несъстоятелност. Според източници от БНБ сделката е била подготвяна дълго от управителя на централната банка Любомир Филипов, шефа на управление "Правно" Борислав Стратев и от шефа на "Банков надзор" Андрей Николов. Повечето от членовете на управителния съвет обаче са гласували минути след като са им били представени новите акционери и в тяхно присъствие. Още същия ден всички обстоятелства по фирменото дело на бившата банка "Моллов" са били вписани в съда.

Сделката


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK