С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 май 1997, 11:42, 914 прочитания

ПЧБ - на косъм от фатална развръзка

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Година след като БНБ официално обяви проблемите в Първа частна банка, поставяйки я под особен надзор, банката е на път да загуби всякаква възможност за възстановяване на операциите си. Миналия четвъртък управителният съвет на БНБ изпревари с един ден изтичането на законовия срок от една година, в рамките на който банките могат да бъдат държани под особен надзор, и отне лиценза на Първа частна. "Трябваше да го направим, защото ПЧБ наистина няма да може да се разплаща с кредиторите си, дори да отвори врати, а е много опасно да даваме възможност на банка, която е с отрицателна стойност на капитала, да продължи да привлича депозити", заяви член на управителния съвет на БНБ, обосновавайки решението. В официалното съобщение, изпратено от пресцентъра на БНБ, се казва, че ПЧБ дължи на основните си кредитори, в това число на финансовото министерство и БНБ, над 200 млрд. лева, които не може да обслужва. Квесторите на банката и близки до нейните акционери не отрекоха това, но пък обвиниха централните банкери, че са побързали да отнемат последните шансове на Първа частна, отхвърляйки оферти на чужди инвеститори. Те обявиха официално, че възнамеряват да обжалват решението на централната банка, въпреки че то подлежи на предварително изпълнение.

Банка без лиценз


Решението на БНБ има действие, след като бъде официално връчено на управляващите в момента банката квестори, обясниха юристи около Първа частна и в БНБ. Най-вероятно то ще бъде връчено в началото на следващата седмица. Тъй като особеният надзор вече изтече, това по принцип означава, че банката може да възстанови операциите си, водена от отстраненото преди година ръководство. Според Закона за банките и кредитното дело обаче, когато е отнет лицензът и са назначени квестори (по член 19 от закона, по който най-вероятно е наложена санкцията), банката не може да извършва обичайните за нея сделки. Единствените операции, които вероятно ще бъдат разрешени по този режим на ПЧБ, ще са свързани със събирането на кредити, включително и е прихващания срещу нейни задължения. Квесторите, наложени по този ред, обаче не са изпълнителни органи на банката, както при особения надзор, а могат само да изпълняват контролни функции или да забраняват на ръководството да извършва определени операции. За такива най-вероятно ще бъдат назначени бившите квестори на Кристалбанк Георги Илиев и Димитър Проданов. Най-вероятно на общото акционерно събрание на ПЧБ, което ще се проведе в понеделник, ще бъде взето решение за смяна на старото й ръководство и назначаването на нов съвет на директорите. Според информация, предхождаща отнемането на лиценза, в него трябваше да бъдат избрани и двама досегашни квестори на банката - Людмил Владимиров и Стефан Чипилски.

Юристи от централната банка обявиха, че въпреки отнетия й лиценз Първа частна не се превръща автоматично в нормално търговско дружество, което означава, че не действа възможността от Търговския закон всеки неин кредитор да иска обявяването й в несъстоятелност.

"Не сме се отказали от възможността банката да бъде продадена, дори след като й е отнет лицензът", заяви източник от централната банка. Според официалното й съобщение новите квестори са назначени за.три месеца и този срок вероятно ще е толерансът, даден на Първа частна да намери надеждни инвеститори. Такъв толеранс може би ще бъде спазен, въпреки че според закона след отнемането на лиценза на дадена банка БНБ незабавно трябва да изпрати копие до съда за образуване на дело по ликвидацията й. Ако ликвидаторът установи, че банката е неплатежоспособна, той предлага на БНБ да поиска от съда обявяването й в несъстоятелност. Така, ако Първа частна не успее да намери нови акционери, които да попълнят дупката в капитала и нетната й стойност, най-вероятно тя отново ще трябва да премине през дело за обявяване в несъстоятелност. В края на декември Софийският градски съд отхвърли иска на БНБ да я обяви като несъстоятелна и централната банка обжалва това пред Върховния съд. Новото дело е насрочено за 18 юни, като според информирани източници ще бъде доста по-трудно за ПЧБ от първото. Банката в действителност е в доста тежко финансово състояние, като по най-оптимистичните неофициални оценки отрицателната стойност на капитала й варира между 30 и 40 млн. долара. Това означава, че за евентуалното й спасяване ще трябва да се намерят инвеститори, които да вложат попе такава сума.Шансовете за спасение

Няколко месеца преди да бъде отнет лицензът на Първа частна, в БНБ беше депозирана молба от швейцарския инвестиционен фонд Surito investments да закупи над 5% от капитала на банката, като това трябваше да стане при неговото увеличаване. Първоначалното предложение на фонда беше да вложи 600 хиляди долара, с което банката щеше да набере капитал от 2.2 млрд. лева, който е необходим на финансови институции с пълен лиценз. По-късно представители на фонда обявиха, че са готови да завишат инвестицията до левовата равностойност на 25 млн. долара, което означава капиталът на Първа частна да надхвърли 40 млрд. лева. Според източници от БНБ обаче молбата е била отхвърлена, тъй като централните банкери са преценили фонда като ненадежден. Шефът на "Банков надзор" Андрей Николов с обосновал това с твърдението, че капиталът на фонда е значително по-малък от предлаганата инвестиция и надали тя разполага със средствата, които предлага. Всъщност има основания да се счита, че швейцарският инвеститор е собственост на досегашни акционери на Първа частна банка, най-вероятно свързани с бившите й изпълнителни директори. "Многократно сме казвали, че ако парите бъдат преведени и се докаже, че са чисти, няма да има проблем да отворим банката, но това досега не е факт", заяви член на управителния съвет на БНБ. Ако Surito investments може да бъде подлагана на някакво съмнение, не така стоят нещата с друга оферта от чужд инвеститор, която БНБ получи официално часове преди да отнеме лиценза на Първа частна банка. Тя е от "Банк насионал дьо Пари" - Лондон, и според непотвърдена информация предложената от нея инвестиция надхвърля 10 млн. долара. Преговорите с чуждата банка от името на ПЧБ са водили представители на "Прайс Уотърхаус", тъй като одиторската фирма беше наета от квесторите да търси инвеститори в банката. "Няма обяснение защо БНБ все пак реши да отнеме лиценза на банката, след като не можеше да се съмнява в надеждността на предложенията на такава голяма банка. Не е ясно обаче как ще погледне тя на инвестиции във финансова институция, която няма лиценз, това директно сваля цената на Първа частна и очевидно централната банка предпочита да се разправи с банката, но преди това да й даде шанс и да може да събере вземанията си от нея", заяви източник, свързан с интересите около ПЧБ. Той допълни, че след отказа на БНБ да допусне Surito investments като инвеститор акционерите на банката няма да могат да вземат решение за увеличаване на капитала й на общото събрание в понеделник. Късно в петък стана известно, че представители на BNP ще пристигнат в България през тази седмица, за да преценят на място дали ще продължат да поддържат офертата си. Най-вероятно те ще преговарят с централната банка да върне лиценза на ПЧБ, ако инвестицията бъде направена.

Изглежда, в БНБ действително има известна гузност във връзка с отхвърлените оферти, тъй като ден след решението за отнемане на лиценза в централната банка отново се е обсъждал въпросът "Първа частна". Единствената информация засега е, че БНБ ще продължи разглеждането на офертите и не е зачеркнала окончателно банката. Всъщност от самото начало, когато тя взе решение за поставянето на ПЧБ под особен надзор, отношенията между двете институции преливат от

Интриги, емоции и сблъсъци на интереси

Въпреки че Първа частна беше любима на всички власти от създаването й насам и се ползваше с безпрецедентна подкрепа и неограничено рефинансиране от страна на БНБ, решението за затварянето й беше взето под натиска на Международния валутен фонд с пълно единодушие. Тогавашният управителен съвет на БНБ обаче сам конфигурира бъдещите противоречия на централната банка с частната институция. Между безрезервните приятели на Първа частна в него бяха шефът на валутно управление Стоян Шукеров, на "Банков надзор" Камен Тошков и дори управителят на БНБ Любомир Филипов, което обяснява и огромния размер на рефинансирането, отпуснато на Първа частна от БНБ преди затварянето й. Квесторите на банката, за които се счита, че са доста близки до бившите й шефове, пък бяха назначени по предложение на Камен Тошков. Така остана необяснимо защо БНБ, която толкова се оплакваше от тях за проблемите си с Първа частна, не направи опит да ги смени. Вместо това централната банка явно компенсираше с решения, които определено не бяха в интерес нито на възстановяването на банка, нито на бюджета и самата БНБ.

В същото време между акционерите на самата банка, изглежда, нямаше кой знае какъв консенсус за измъкване от ситуацията. Въпреки че се твърди, че нейни собственици са само дребни акционери, контролът преди затварянето й се държеше от структури, близки до изпълнителните й директори Венцислав Йосифов, Емилиян Димитров и Михаил Стефанов. Сега се твърди, че те са успели да разделят империята около Първа частна и самата банка е контролирана изключително от Венцислав Йосифов. Твърде възможно е, разчитайки на политическа подкрепа и лобита в БНБ и правителствата, от които традиционно се е ползвала ПЧБ, нейните собственици да са се надявали да измъкнат банката от особен надзор, без да се наложи да допускат нови мажоритарни акционери. Сега обаче това е единственият шанс на ПЧБ.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Директорът на ING поема управлението на UBS Директорът на ING поема управлението на UBS

Ралф Хамерс ще застане начело на швейцарската инвестиционна банка от есента

23 фев 2020, 1221 прочитания

Morgan Stanley ще купи Е*Trade за 13 млрд. долара Morgan Stanley ще купи Е*Trade за 13 млрд. долара

Американската инвестиционна банка придобива един от най-големите онлайн брокери в света по приходи в сделка с акции

23 фев 2020, 1558 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Банки и финанси" Затваряне
НАКРАТКО

Още от Капитал
Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10