Банките в несъстоятелност не са готови с данните за влоговете

Изплащането на защитените влогове от банките, които наскоро бяха обявени в несъстоятелност - Стопанска, Банка за земеделски кредит, “Славяни”, Балканбанк, най-вероятно ще се забави. Оказва се, че квесторите в затворените финансови институции не са подготвили данните за броя и сумите по влоговете, като нито една от процедурите по Закона за влоговете досега не е извършена в срок.
Според закона гражданите могат да се разпореждат с левовите си влогове 30 дни след обявяване на банката в несъстоятелност. Фирмите, които ползват само 50% защита, би трябвало да могат да теглят средствата си 60 дни след решението за несъстоятелност. Грубо това означава, че след 25 август вложителите физически лица в “Славяни”, Банка за земеделски кредит и Стопанска банка би трябвало да имат достъп до влоговете си, които да са прехвърлени в ДСК. Към средата на септември трябва да бъдат отпушени и влоговете от Балканбанк, която беше обявена в несъстоятелност миналата седмица. Всички тези срокове обаче надали ще бъдат спазени, тъй като все още не са готови точните данни за влоговете под защита.
Според реда в закона 15 дни след като БНБ поиска несъстоятелност за банките, квесторите трябва да започнат да издават удостоверения на защитените вложители, на база на които пък ДСК да открие служебно нови сметки и да започне да ги олихвява. Тази процедура обаче беше задействана едва преди седмица. Стопанска банка и БЗК освен това бяха доста големи финансови институции и при тях най-вероятно ще има проблеми не само с обработката на данните, но и с физическото напечатване и раздаване на удостоверенията за влоговете.
Новите влогове ще се открият в ДСК с вальор датата, на която БНБ е поискала производството по несъстоятелност, и ще бъдат олихвени за времето от тази дата. Важно е също така, че фирмените влогове във валута се преизчисляват по фиксинга на същата тази дата и се конвертират в левови. За “Славяни”, Стопанска банка и Балканбанк тази дата е 31 октомври 1996 г., докато за искането на БНБ да бъде обявена несъстоятелност на БЗК няма обява в Държавен вестник и датата допълнително ще трябва да бъде уточнена.
Според закръглени данни само за 50% от левовите депозити на фирми и левовите на граждани в четирите банки (Балканбанк, Стопанска, БЗК и “Славяни”) ДСК ще трябва да приготви около 20 млрд. лева. Механизмът е, че за тези средства финансовото министерство й прехвърля гаранционни държавни ценни книжа, но при евентуално теглене на защитените влогове ДСК ще трябва да разчита на собствената си ликвидност. Миналата седмица на спестовната каса вече бяха прехвърлени книжа за 8.5 млрд. лева, с които се покриват влоговете в Търговска и спестовна банка. Въпреки внушителните суми ДСК не би трябвало да има проблеми с изплащането им, дори ако всички защитени вложители искат да ги изтеглят. Задачата до голяма степен ще бъде улеснена и от техническите забавяния, които се очакват. Ликвидността на ДСК обаче значително ще се свие, тъй като освен очакванията за теглене в брой тя ще трябва да блокира и 11% от прехвърлените влогове по разплащателната си сметка в БНБ като минимален задължителен резерв.
Засега все още висящ остава въпросът с валутните депозити на физическите лица във фалиралите банки. Вече е известно, че валутните депозити от ТСБанк ще изплаща отново Пощенска банка, като това ще става по реда на закона - една четвърт от депозита на всеки шест месеца, но се започва шест месеца след обявяването на банката в несъстоятелност. Така валутните вложители на ТСБанк ще могат да теглят една четвърт към края на октомври, а тези в “Славяни”, Стопанска, Балканбанк и БЗК - януари-февруари следващата година. Възможно е някоя от тези четири банки да бъде поета за обслужване от друга финансова институция. Министерството на финансите все още очаква оферти от действащи банки, които имат желание да изплащат депозити във валута. При тях, както и при ДСК, бюджетът ще прехвърли валутни гаранционни ДЦК, а те ще плащат със собствените си средства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове