Капиталбанк ще заведе дело срещу БНБ

Капиталбанк ще заведе дело за пропуснати ползи срещу централната банка, ако в понеделник (10 ноември) БНБ не отговори на жалбата й относно наложените санкции, заяви Ангел Първанов, председател на съвета на директорите на банката, след вчерашното общо събрание на акционерите.
От края на март БНБ забрани на кредитната институция да извършва сделки, регламентирани в отменения Закон за банките и кредитното дело. Беше й разрешено само да събира вземанията си и да погасява задълженията. На 27 март тази година БНБ поиска от Софийски градски съд (СГС) да обяви Капиталбанк в несъстоятелност, без да бъде поставена под особен надзор. С решение от 15 май централната банка ограничи дейността на Капиталбанк и назначи квестор. След разглеждане на иска на БНБ СГС насрочи дело за 23 септември, на което беше прекратено делото по несъстоятелността на банката. Основанието на съдиите за взетото решение беше, че делото е започнато по процедурите на отменения Закон за банките и кредитното дело и не може да бъде довършено, тъй като промените в закона предвиждат друга последователност за обявяване в несъстоятелност. До момента крайно становище от страна на централната банка няма. Знае се само, че БНБ ще обжалва решението на СГС. Преди близо един месец източник от “Банков надзор” каза, че най-вероятно БНБ ще отнеме лиценза на Капиталбанк, но досега нищо не бе направено.
За периода март - септември Капиталбанк положи усилия да се стабилизира и в крайна сметка може да се каже, че е постигнала целта си, тъй като е изплатила всичките си задължения. Между 15 и 23 септември инспектори от управление “Банков надзор” извършиха проверка в банката въз основа на заповед на подуправителя Емилия Миланова. Основният дълг на кредитната институция е бил към БНБ в размер на четири млн. щ.д., получени под формата на рефинансиране, от което в края на март банката изплати 79 хиляди долара лихви и част от главницата за 300 хиляди щ.д. Към 30 юни Капиталбанк изплати и сумата от 3.6 млн. щ.д., с което изцяло погаси задълженията си към БНБ по предоставеното рефинансиране. В писмо до управителя на централната банка от 2 октомври председателят на съвета на директорите Ангел Първанов заявява, че до 12 септември Капиталбанк е погасила задълженията си към следните финансови институции: ТБ “Балканбанк” - 2.911 млн. щ.д. и 705 млн. лв., ТБ “Биохим” - 2.066 млн. щ.д., ТБ “Стопанска банка” - 105 хил. щ.д., ТБ “Първа частна банка” - клон Варна - 53 хил. щ.д., и ТБ “Търговска и спестовна банка” - 678 млн. лв. За уреждането на дълга към ТСБанк бе назначен съдия-изпълнител, който пое иска, заведен от кредитора. По решение на съдията БНБ преизчисли първоначалното задължение на Капиталбанк в чуждестранна валута в български левове по фиксинга за деня. За да бъде изплатено, разплащателната сметка на банката в БНБ се блокира със сумата от 678 млн. лв. Към началото на септември Капиталбанк получава писмо от централната банка, в което се казва, че разплащателната й сметка в БНБ е деблокирана поради изпълнение на задължението.
По данни от писмото на Първанов до управителя на БНБ внесеният капитал на банката към 12 септември възлиза на 7.058 млрд. лв., а капиталовата є адекватност е 8.12%. Общата кредитна експозиция е 17 млрд. лв., при която съотношението големи кредити към собствен капитал е 5.7. През октомври акционерите решиха да внесат свежи пари, като преведоха два млн. щ.д. за увеличаване на капитала, който стана над 10 млрд. лв. Всъщност това е изискуемият минимален капитал от БНБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар