Новият брой:
Служебната президентска република

БНБ опита да “приключи” и с Капиталбанк, отнемайки лиценза й

БНБ формално приключи с дългото обявяване във фалит на затворените банки, като отне лиценза на последната от тях - Капиталбанк. Това решение трябва да бъде последвано от иск за несъстоятелност на банката, който по закон съдът трябва да удовлетвори. БНБ предприе повторна процедура по несъстоятелността на Капиталбанк, след като по-рано тази година Софийският градски съд прекрати първото заведено (по реда на стария закон) дело. Шефът на банката Ангел Първанов обяви веднага след решението за отнемане на лиценза, че ще поиска отговорност на оглавяващата “Банков надзор” Емилия Миланова за превишаване на правата й, и допълни, че ще заведе дело срещу БНБ в международния съд в Женева заради нарушаване неприкосновеността на частната собственост. Според Първанов БНБ не е отчела промените във финансовото състояние на Капиталбанк и е базирала решението си на старата констатация от 27 март тази година, че тя е неплатежоспособна. В решението на БНБ неправилно се твърди, че по сметките на Капиталбанк няма пари, заяви Първанов и допълни, че другият мотив на централната банка за отнемане на лиценза е просрочието към Търговска и спестовна банка. Според него ограниченията на БНБ обаче не ни позволиха да извършим плащането”.
Не може да се каже, че от март насам бъдещето на затворената банка беше предрешено. В края на лятото слуховете, че акционерите на финансовата институция са успели да съберат средства за възстановяването на банката, станаха все по-настойчиви. БНБ потвърди донякъде този факт, като не отне лиценза в законовия срок (до 1 септември), но впоследствие оповести, че проверки са установили нередности в увеличаването на капитала и в уреждането на отношенията с ТСБанк. От самата Капиталбанк пък обвиниха проверяващите, че неправилно са оценили финансовото й състояние.
Банката изплати отпуснатото по-рано от БНБ рефинансиране в размер на почти 4 млн. долара и успя да изчисти задълженията си към Балканбанк, “Биохим”, Стопанска банка, ПЧБ. Към началото на септември задълженията на Капиталбанк към граждани и фирми възлизаха на 38 млн. лева и 259 хиляди долара, които по думите на Ангел Първанов могат да бъдат изплатени от наличните средства. По същото време внесеният капитал е бил 7 млрд. лева - 4.5 млрд. от тях са внесени от схеми, при които акционерите на банката “Ронтадент” и “Роял флеш” са откупували нейни задължения към други финансови институции и са отнасяли възникващия с това дълг на Капиталбанк към тях като увеличение на капитала. Тези схеми бяха оспорени от БНБ, въпреки че законността им и начинът на увеличение на капитала са одобрени от дипломираните експерт-счетоводители Иван Златков и Михаил Динев. В средата на октомври банката е увеличила капитала си с нови 3.5 млрд. лева, и то по сметка. Въпреки всичко това БНБ взе решение да отнеме лиценза и веднъж завинаги да приключи с Капиталбанк. От БНБ не дадоха коментари.
Начинът, по който Капиталбанк успя да изчисти баланса си, може да бъде оспорван от морална гледна точка. От една страна, прословутият й дълг към ТСБанк е превалутиран с решение на съдия-изпълнител още в края на миналата година и това е направило възможно погасяването му в левове. Кредиторите на банката освен това са приели да сконтират вземанията си, тъй като шансът Капиталбанк да бъде обявена в несъстоятелност беше голям и т.н. Формално обаче изискванията на БНБ изглеждат изпълнени и точно това собствениците на финансовата институция ще опитат да доказват в бъдещите съдебни спорове с централната банка.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове