БНБ подсети банките да попълнят капиталите си

“Банков надзор” на БНБ подкани със специални писма търговските банки да попълнят собствения си капитал. При всички финансови институции до края на юни той трябва да надхвърли 10 млрд. лева. “В писмото се иска да представим програма, от която да се вижда как ще попълним капиталовата си база”, обясниха от частна банка, която все още не е постигнала изискването. Финансовите институции са призовани да отговорят на “Банков надзор” до две седмици и да приключат с попълването на капиталите си до края на май. Причината за съкращаването на срока е да се даде буферен период, в който затруднените банки вече с БНБ да търсят спешни варианти за постигане на показателя. Тонът на писмото на централната банка е все още мек, тъй като остават около два месеца до крайния срок. Законът за банките обаче дава възможност на надзора да наложи всякакви административни санкции на финансовите институции, неизпълняващи наредбите, включително да прибегне до отнемане на лицензите им.
В банковата система винаги е имало напрежение при наближаването на сроковете за попълване на капиталовите изисквания и винаги е имало институции, които не ги спазват. Това не е изключено и сега. За разлика от либералната политика на надзора в предишните години обаче БНБ надали ще може да си позволи да остави несанкционирани банките, които не наберат 10-те милиарда в срок.

Половината банки все още са под минимума

По данни към края на март все още повече от 10 банки не са набрали нужния собствен капитал, като някои от тях са доста под границата, която трябва да постигнат след два месеца. Само държавните банки, Обединена българска банка, Централна кооперативна банка и МОБ “Свети Никола” обявиха, че вече са надхвърлили необходимия минимум. Някои банки отказаха да коментират показателите си и най-вероятно между тях има и такива, на които БНБ е изпратила подканващи писма.
До края на юни почти със сигурност още няколко финансови институции ще постигнат изискването, тъй като през последните седмици предприеха увеличение на основния си капитал или подканиха акционерите да внесат записаните си вноски. Наскоро се проведе общото събрание на БРИБАНК, на което основният капитал беше увеличен до 10 млрд. лева, с което собственият й надхвърля минимума. От Общинската банка обясниха, че също са взели решение да увеличат капитала си на 12 млрд. лева. През последните месеци шефовете на банката доста активно сондираха и нестоличните общински съвети за акционерно участие. От държавните банки също се очаква да увеличат основния си капитал, въпреки че това като цяло няма да промени състоянието на капиталовата им база. През тази седмица общото събрание на Булбанк ще вземе решение за вдигане на капитала й от 15 млрд. лв. на 166 млрд. лева за сметка на реализираната през миналата година печалба. По същата схема се очаква да бъде вдигнат капиталът и на Пощенска банка.
Задържането на печалбите от предишната година е един от най-лесните и евтини

Начини за попълване на изискванията

Това е причината повечето финансови институции да не дават дивиденти на акционерите си за 1997 г. Неразпределената печалба от минали години се включва в капиталовата база независимо дали тя е трансформирана в основния капитал (както ще стане при Булбанк), или се ползва за покриване на загуби от предходни периоди. Инфлационната среда и валутната криза през миналата година донякъде помогнаха на банките, които реализираха печалби в резултат на обезценката.
Друг подобен източник за попълване на капиталовата база могат да се окажат резервите от преоценката на активите, която най-после беше разрешена от Министерския съвет. От Евробанк например обясниха, че ще използват преоценъчния си резерв, за да попълнят загубата за 1997 и по този начин да надхвърлят изискването за 10-те милиарда собствен капитал.
Друг вариант за банките с обременени кредитни портфейли е скоростно да се освободят от лошите си активи. По този начин ще могат да освободят провизии, които през извънредните приходи да попълнят капиталовата им база. Този процес донякъде беше улеснен от закона за кредитните милионери, който активира връщането на забравени задължения. Има много други чисто счетоводни начини за прекласифициране на кредитите, което отново позволява да се освободят провизии.
Въпреки този набор от възможности на много банки все пак ще се наложи да потърсят

Свеж акционерен капитал

Вариантите тук са или досегашните собственици да внесат допълнителни средства, или да се търсят нови акционери. Въпреки че процесите на вдигане на капиталите на този етап трябва да са приключили, някои от банките все още обявяват, че търсят нови акционери или тепърва ще очакват нови средства от досегашните. В тази група е например Българска търговска и индустриална банка, вероятно Тексимбанк и др.
За разлика от първите години на прехода, когато апортните вноски и размяната на пакети акции беше разпространена практика за попълване на банковите капитали, сега това не се допуска. Според наредбата на БНБ за лицензите вноските срещу записаните акции до минимално изисквания капитал трябва да са само парични. Единственото изключение са сгради, в които банките извършват дейността си.
Привличането на парични средства от нови акционери обаче не е най-лесната задача.
Ако капиталовият пазар беше развит и технически беше по-лесно да се търгуват банкови акции, това щеше да даде възможност на акционерите да печелят от промяната в цените им. Има прекалено много административни проблеми, свързани с емитирането на акции, което ограничава и възможността на банките да прибягнат до привличане на малки, но много на брой акционери (по модела на Първа частна банка). Подобен подход опита да лансира Банковата консолидационна компания в стремежа си да бъде приватизирана поне част от капитала на държавните банки. МВФ обаче не възприе това засега.
За потенциалните дребни акционери все още е много силен споменът за банковата криза и многобройните емисии акции на финансовите пирамиди.
Друг е въпросът, че дори това да бъде преодоляно в България, едва ли има инвеститори с достатъчно ресурси за поддържане на капиталовите изисквания на всички действащи банки. В този смисъл частните банки ще трябва да се преборят с държавата, която опитва да привлече чуждите инвестиции в сектора.

Ще има ли консолидация на банковия капитал

Въпреки че подобна идея винаги влиза в обращение, когато наближава срокът за поредното увеличение на банковите капитали, досега такъв случай в частния сектор няма. Ако сега трябва да се говори за консолидации, това е именно при частните банки, където капиталът не достига. В писмото си до финансовите институции БНБ намеква, че би приела и предложения за банкови консолидации. За това има обективна необходимост, още повече че международните институции настояват за нови увеличения на банковите капитали в България. Ниската капиталова база на системата е и една от сериозните пречки пред кредитирането респективно и в бъдещата възможност на банките да печелят.
Засега обаче няма сигнали за предстоящи сливания на финансови институции. Все още е запазен моделът на капсулованите малки банки, в които собствениците са изключително ревниви към намеса на други силни акционери.
Нищо чудно дори след края на юни да останат финансови институции с непопълнени капитали. В този смисъл БНБ сигурно ще бъде изправена пред трудния избор дали да запази спокойствието в банковата система, избягвайки отнемане на лицензи, или да се придържа към строгия дух на новия банков закон.

Капиталови показатели на банките към 31 март 1998 г. и чиста печалба към 31 декември 1997 г.
в млрд. лв. Основен капитал Внесен капитал Капиталова база Печалба
ДСК* 0.33 0.33 96.81 59.89
Булбанк** 36144 36144 213.30 162.40
Пощенска банка 14642 14642 22.85 14.29
Експресбанк 20880 20880 41.15 15.53
Хебросбанк 14.40 n.a. n.a. 11049
Биохим 16.76 16.76 n.a. 0.99
Обединена българска банка 75.96 75.96 n.a. n.a.
Кредитна банка 30.00 n.a. n.a. n.a.
БРИБ*** 5.00 5.00 10106 0.26
Юнионбанк n.a. n.a. n.a. n.a.
Първа инвестиционна банка n.a. n.a. n.a. n.a.
Кредитекспрес n.a. n.a. n.a. n.a.
БТИБ 14611 14611 под 10 0.06
МБТР 13.00 35855 14793 0.01
България инвест 8.00 8.00 8188 0.00
БУБ 10.00 n.a n.a n.a
Евробанк**** 25842 25842 43191 -7.00
ПИМБ n.a. n.a. n.a. n.a.
ЦКБ 15.00 14.75 36060 0.33
Общинска банка 11232 35916 43313 0.98
Корпоративна банка 7337 7337 24504 0.29
Тексимбанк 31444 31444 31837 0.11
Росексим n.a. n.a. n.a. n.a.
МОБ “Свети Никола” 32.50 13.49 35370 -1.20
БИБ n.a. n.a. n.a. n.a.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове