БНБ се принуди да издаде банкерски сертификат на човек от ЕБВР

Представителката на ЕБВР в Обединена българска банка (ОББ) и в Българска инвестиционна банка (БИБ) Сали Уорън най-после е получила сертификат за банкер в България. Това съобщиха източници от ОББ в края на миналата седмица. Новината бе потвърдена и от кабинета на подуправителя на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор” Емилия Миланова. Според наредба № 20 на централната банка молби за сертификати се пращат до нея. Наредбата бе приета от БНБ в края на юли 1997 г., за да се уредят изисквания в закона за банките към членове на управителен съвет или на съвет на директорите. Те трябва да имат висше икономическо или юридическо образование, гласи първото условие в закона.
“Висшето образование на г-жа Уорън е руска филология”, уточниха източници от ОББ. Въпреки това тя имала много допълнителни квалификации, близки до изискванията на закона. От кабинета на Емилия Миланова обясниха, че Сали Уорън е дала данни за хорариуми, но не уточниха какви и дали се считат за висше образование. От биографичната справка на г-жа Уорън, предоставена на медиите при сключване на сделката за покупка на ОББ от ЕБВР, Булбанк и “Опенхаймър и ко”, става ясно, че тя е магистър от Стандфордския университет и бакалавър от Колеж “Суортмор”, но без да е посочено по какви специалности. Прави впечатление, че в СV на другите чужденци, които влязоха в съвета на директорите на приватизираната ОББ, освен степента е вписан и видът образование. Майкъл Стентън (представител на “Опенхаймър и ко” в ОББ) е магистър по бизнесадминистрация, Пиер Мелингър (ЕБВР) е завършил право, Джефри Йън Конър (“Опенхаймър и ко”) - право и информатика. Всички те, както и избраните тогава българи в съвета на директорите - Чавдар Кънчев, Стилиян Вътев, Радка Тончева, Олег Недялков и Венцислав Антонов, към началото на 1998 г. вече са били сертифицирани, става ясно от публикация на в.”Банкеръ” по това време. Българските представители в ОББ са завършили Университета за национално и световна стопанство, т.е. имат нужното образование.
Въпреки че г-жа Уорън не отговаря на изискването на закона за банките, тя е с много голям опит, твърдят в банковите среди. Това се потвърждава и от дългия списък на институциите, в които тя е работила, посочени в биографичната й справка. Въпреки това даването на сертификат на г-жа Уорън означава, че законът е тълкуван по различен начин, т.е. към кандидатите се прилага двоен стандарт. Едно доказателство в това отношение е бившият управител на БНБ Любомир Филипов, който е с математическо образование и заради това няма сертификат.
Неофициално се твърди, че един от аргументите на г-жа Уорън да получи сертификат бил, че и други банкери чужденци, работещи у нас, не отговарят на исканото от българския закон образование. В банковите среди не е тайна фактът, че преди да склони, “Банков надзор” бил подложен на неколкомесечен натиск от страна на ЕБВР за сертификата на г-жа Уорън.
Недоволството в банковите среди от двойния стандарт, приложен от БНБ, ще се реши, ако се приеме предложението на Асоциацията на търговските банки за промени в закона за банките. Идеята е централната банка да издава сертификати и на лица без икономическо или юридическо образование, но с дългогодишен стаж в банковата система и висока степен на квалификация, придобита с допълнително икономическо или юридическо обучение. Международните финансови институции също повдигнаха този въпрос в края на миналата година. Те настояваха за чужденците, които по линия на приватизацията или мениджърски контракти стават банкови шефове, изискванията за образование да не са толкова педантични. Тогава обаче нашите институции БКК и БНБ не бяха склонни да преразглеждат изискванията за образователен ценз на банкерите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар