Банките без капитали се разбръмчаха около БНБ

Документопотокът към “Банков надзор” сигурно е набъбнал значително през последните дни в резултат на желанието на банките да покажат, че набирането на капитали върви с пълна сила. Във вторник изтича срокът, в който финансовите институции трябва да достигнат собствен капитал от 10 млрд. лева. Реалната опасност неизпълнилите изискването да загубят лицензите си сигурно е причина за вълната от “разни инвеститори”, които са готови в последния възможен момент да допълват капиталови недостизи тук и там. Освен да проверява откъде се взеха всичките тези пари, БНБ ще трябва да одобри или отхвърли куп операции и схеми, с които развихрилите си банкови счетоводители ще опитат да прескочат надзорното изискване. Суетнята се оказа неизбежна, като се има предвид, че само преди няколко дни цели десет банки все още бяха с капитал под изисквания минимум. Шефовете на всичките твърдят, че към 30 юни проблем няма да има. Очакванията в управителния съвет на БНБ обаче не изглеждат точно такива. “Има много варианти да се покаже капитал. Чух за един банкер, който се готвеше да отпусне няколко кредита, с които през офшорни фирми да бъде внесен необходимият капитал. При това новите акционери ще са с под 5% и няма да се налага да искат разрешение от БНБ”, обясни представител на старата банкерска генерация, врял и кипял в подобни схеми.
Наскоро шефката на “Банков надзор” Емилия Миланова обяви, че във всички банки ще бъдат направени проверки за начина, по който е попълнен капиталът. Ако те бъдат достатъчно щателни, може би към най-застрашените институции освен Балканска универсална банка (БУБ) и Тексимбанк ще се присъединят и други.
Кой къде е?

Юнионбанк

В началото на юни, след проведено акционерно събрание на банката, нейните шефове най-после разкриха как ще решат проблема с границата от 10 млрд. лева. Те обявиха, че ще отнесат натрупаната до края на май печалба от 5.2 млрд. лева към сметката “Други резерви с общо предназначение”. Операцията вероятно е била необходима, за да се увеличи първичният капитал, който за целите на изчисляването на капиталовата база не може да бъде по-нисък от допълнителните капиталови резерви, където по принцип стои печалбата от текущата година. Възможност за такова нещо дава едно писмо на “Банков надзор”, в което се обяснява, че “включването на междинната текуща, неразпределена, но обложена с данъци печалба в първичния капитал е допустимо само ако тази печалба е била надлежно проверена от лица, отговарящи за заверката на сметките, които удостоверяват, че тази печалба представлява чистата сума, без други бъдещи потенциални данъчни задължения”. Условие за такава операция обаче е фонд “Резервен” на банката да е достигнал минималния размер по закон. Може би затова акционерите на Юнионбанк решиха с печалбата си от 1997, която е 2.1 млрд. лева, да попълнят именно фонд “Резервен”, вместо да увеличат основния капитал, който е 2.772 млрд. лева.
Решението на Юнионбанк всъщност е доста скъпо, тъй като банката ще трябва да плати поне 2 млрд. лева данъци, което в крайна сметка е свързано с изваждане на живи пари. Така или иначе в края на май институцията успя да покаже капиталова база от 11.7 млрд. лева.

Корпоративна търговска банка

Тази институция излезе доста чисто от проблема с попълването на капитала. С две думи, недостигът там беше изцяло покрит от Булбанк, която в резултат на това се превърна и в почти 100-процентов акционер в Корпоративна (под 1% държи и “Евро-финанс”, в която Булбанк също е акционер).
Крайната мярка, предприета от най-голямата държавна банка, се наложи, след като стана ясно, че доскорошният акционер с 39% - руската “Внешекономбанк”, няма да се включи в увеличението на капитала в обявения от БНБ срок. След проведеното общо събрание шефът на Корпоративна банка Венцислав Антонов обяви, че основният капитал е увеличен от 2.2 на 10 млрд. лева и че увеличението изцяло се попълва от Булбанк, която и е изкупила акциите на “Внешеконом”. Преди решението капиталовата база на “Корпоративна” беше едва 3.3 млрд. лева.

Кредитекспрес

по всичко личи, ще се сдобие със стратегически чуждестранен инвеститор, който чака от БНБ разрешение за придобиване на над 5% от акциите в банката. От финансовата институция обясниха, че капиталовата й база в момента е около 12.5 млрд. лева.

Общинска банка

съвсем скоро също обяви, че е набрала критичните 10 млрд. лв. Председателят на надзорния съвет на банката Любомир Павлов уточни, че това е станало без участието на дълго чаканата “Банк Москвы”. Тя продължавала да чака разрешение от руската централна банка за 3-процентово участие в увеличението на капитала на Общинска банка до 10.3 млрд. лева. Достигането на 10-те милиарда е станало възможно благодарение вноските на общински фирми. Шефовете на банката ще предложат ново увеличение на капитала до 15 млрд. лева на насроченото за 28 юли общо събрание. За да стане това обаче, е нужно сегашният капитал да се внесе изцяло. “Около 1 млрд. лева все още не са внесени”, уточни г-н Павлов. Ако това стане, капиталовата база щяла да стигне до около 13 млрд. лева.

Международна банка за търговия и развитие

Изпълнителният директор на банката Александър Александров в петък повтори заявеното още на общото събрание на банката през май твърдение, че капиталът ще се допълни от чужди и български акционери. Нов елемент е, че нито едно чуждестранно дружество нямало да придобие над 3% от МБТР и че няма да са финансови институции. В момента капиталовата база на МБТР е 7.6 млрд. лева.

Тексимбанк

Според изпълнителния директор на банката Ангел Найденов австрийската фирма “Патон анщалт” е поискала от БНБ разрешение за увеличение на участието си в капитала на банката от 5% на 25%. Самият председател на финансовата институция Георги Найденов също иска да увеличи акционерното си участие от 25% на 34%. Засега банката е с капиталова база от 3.9 млрд. лева. Към края на седмицата не беше известно дали двете разрешения са получени.

Българска инвестиционна банка

От БИБ, която все още е с доста ниската капиталова база от 2.2 млрд. лева, отново повториха, че чакат основните им акционери ЕБВР и Търговската банка на Гърция да доведат нови инвеститори.

Балканска универсална банка

От БУБ също твърдят, че ще излязат от тежката ситуация с помощта на нови акционери. Според представители на банката десетина фирми превеждали вече пари за попълване капитала й, освен това се чакало разрешение от БНБ за неизвестен засега по-крупен български инвеститор в банката да придобие над 5%. Това обаче не е петролната фирма “Литекс”. Проблемът на тази финансова институция все пак е, че тя е с най-ниската капиталова база в банковата система - под 0.5 млрд. лева.
Потенциалните кризи биха дошли, ако след всички тези обещания “Банков надзор” установи, че капиталите са попълнени със заемни средства, мръсни пари, неприемливи по закон счетоводни решения и т.н. Този “малък” проблем може да доведе включително до падане на банкови лицензи. Въпреки че в БНБ най-вероятно има доста прецизна информация кои банки го заслужават истински, надали наказателните акции ще се проведат още през тази седмица. Чисто технически ще се наложи до средата на месеца да се изчакат официалните резултати на банките към края на юни, а може би за някои решения на надзора ще е необходимо да приключат и специалните ревизии за начините за попълване на капиталите. Посланието на МВФ при започналите преговори по тригодишното споразумение, а и официалните изявления на служители от БНБ засега говорят, че милост няма да има и банките с капиталови недостизи ще бъдат затворени. Въпреки това през последните дни се заговори, че “Банков надзор” първо ще опита да принуди застрашените банки да се сливат помежду си и едва тогава ще прибегне до крайната мярка - отнемане на лицензите. Според други източници прекалено разтакаване няма да бъде допуснато от управителния съвет на централната банка. “БНБ ще спре да се двоуми какво да предприеме едва когато се научи да оповестява редовно данните за всяка банка. Тогава правилното решение ще е ясно за всички”, коментира висш държавен служител, пожелал да не бъде цитиран поименно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар