Банките получиха двуседмична отсрочка за капиталите

БНБ ще вземе окончателно решение за банките, които не са достигнали капиталова база от 10 млрд. лева, след две седмици, заяви на 30 юни шефката на “Банков надзор” Емилия Миланова”, уточнявайки, че тогава ще излязат балансите на банките. Така на търговските банки с капиталов проблем се дава малка отсрочка, тъй като според наредбата на БНБ за капиталова адекватност те трябваше да влязат в регулацията за 10 млрд. лева собствен капитал на 30 юни. Ако и след този период съществува банка, която не е постигнала нужния собствен капитал, ще пристъпим към принудителна консолидация или ликвидация, обясни процедурата ръководителят на “Банков надзор” Емилия Миланова. Според гуверньора на БНБ обаче едва ли ще има търговска банка, която няма да изпълни изискването.
Това засега се доказва и от развитието през последните дни. “Кредитекспрес”, Балканска универсална банка и Тексимбанк очакват (до редакционното приключване на броя в четвъртък вечерта) разрешения от БНБ нови акционери да придобият над 5% от капитала. От пресконференцията на централната банка във вторник стана ясно, че такива най-вероятно ще бъдат издадени.
За българска инвестиционна банка (БИБ) и Международна банка за търговия и развитие (МБТР), за които до съвсем скоро беше неясно как ще достигнат исканите 10 млрд. лева, също като че ли има известна яснота. От БИБ обявиха, че също очакват нови инвеститори, но общото с МБТР е, че подобно на Юнионбанк необходимата капиталова база ще бъде постигната и с известни счетоводни размествания.
“Кредитекспрес” откри в лицето на японската фирма “Интернешънъл хоспитъл сървисис ко” кандидат за придобиване до 51% от капитала й. Банката имаше нужда от тази инжекция, тъй като преди нея капиталовата й база по последни данни е била малко над 6 млрд. лева. В края на миналата седмица от “Кредитекспрес” обясниха, че собственият й капитал е 12.5 млрд. лева, включително средствата, които японският инвеститор вече е превел.
Балканска универсална банка също обяви, че основният й капитал е набъбнал до 11.850 млрд. лева в резултат на вноските на няколко фирми, които са придобили акции за по 4.94% в капитала й и следователно не се нуждаят от специално разрешение на БНБ. Сред тях са “Еврофинанс”, “Глобал финанс”, “Интернешънъл груп” и др. Общото между фирмите според обяснението на представители на банката е, че те са учредени с гръцки капитали. Друга кипърска фирма - “Мултистар лимитид”, пък е поискала разрешение да придобие 20% от 10-милиардния основен капитал на банката. Официалната версия е, че основният собственик на банката Васко Нинов (който е и шеф на футболен отбор), представляван от фирмата “Ники Стар”, остава с под 9% в БУБ. Възможно е обаче новите акционери, много от които, включително и най-големият, са офшорни фирми, да са свързани с него. Така или иначе в резултат на свежите вноски банката е с база от над 10 млрд. лева. Надзорният й съвет дори е взел решение основният капитал да бъде увеличен от 10 на 20 млрд. лева.
В процес на измъкването е и Тексимбанк, която доскоро отчиташе капиталова база от 3.9 млрд. лева, но която също чака разрешение за по-крупни акционери в лицето на “Патон Анщалт” и контролиращият банката Георги Найденов.
Международната банка за търговия и развитие също се оттласна от нивото от 7.6 млрд. лева капиталова база. Изпълнителният й директор Александър Александров заяви, че банката има намерение да включи текущата печалба към полугодието на 1998 г. в първичния капитал (подобно на Юнионбанк). До края на следващата седмица банката ще отчете окончателно как ще се отрази това на собствения капитал, но по предварителни данни с тази операция МБТР ще постигне база от 11.8 млрд. лева. Реално внесеният капитал на банката е 10.050 млрд. лева, каза г-н Александров.
Капиталовата база на Българска инвестиционна банка към края на май е 9.140 млрд. лева, увериха от централата й в края на седмицата. Това показва, че и тя активно се стреми към лимита от 10 млрд. лева. В новия размер на собствения капитал фонд “Резервен” (част от първичния капитал) е 6.660 млрд. лева, заявиха от БИБ. Към капиталовата база е прибавена и печалбата към месец май в размер на 268.4 млн. лева (след плащане на необходимите данъци). От БИБ обясниха, че в момента водят преговори и с нови инвеститори.
Дори и след отчитане на капиталова база от 10 млрд. лева и нагоре, за банките това не означава директно гаранция, че са надхвърлили летвата. Подуправителят на БНБ Емилия Миланова нееднократно вече - последния път в деня преди годишнината от борда, обяснява, че БНБ ще проверява произхода на новия капитал и начините на набирането му. Това означава, че вниманието на “Банков надзор” отново ще се насочи към 14-те банки, до които през май месец разпрати писма с искане да се обясни как ще постигнат необходимия капиталов минимум.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар