Три банки не постигнаха в срок исканите 10 млрд. лева за собствен капитал

Българска търговска и индустриална банка (БТИБ), Българска инвестиционна банка (БИБ) и Кредитекспрес са банките, които не са постигнали изискването за капиталова база от 10 млрд. лева до 30 юни - срока, който се изисква от наредбата за капиталовата адекватност, заяви подуправителят на централната банка и шеф на “Банков надзор” Емилия Миланова. БНБ е изчакала да получи и регулярните отчети на банките, които се предават на всяко 15-о число (в случая данните към 15 юли), за да вземе окончателно становище за собствения капитал на банките. И на трите банки е възложено да предприемат конкретни мерки със срок до 31 август, като евентуалното им неизпълнение ще доведе до предложение до управителя на БНБ Светослав Гаврийски за отнемане на лицензите им.
Изискването към БТИБ е до края на август да се влее в Кредитна банка, като дотогава процедурата трябва да е завършила, може да се изчака само за формалната регистрация в съда, уточни г-жа Миланова. БНБ е направила прогнози как ще изглежда обобщеният баланс при вливането, остава да се уточнят дребни детайли около преценката на риска при настъпващата промяна, както и окончателното изчисляване на капиталовата адекватност на новата институция. Предприетата операция на вливане ще доведе и до заличаване на БТИБ, обясни г-жа Миланова.
Втората институция - Българска инвестиционна банка, е имала капиталова база от 8.9 млрд. лева към 30 юни. Основният акционер в БИБ е Европейската банка за възстановяване и развитие с 35% участие, другият голям акционер - Гръцка търговска банка, има дял от 26% в капитала.
Според Закона за банките БНБ не е длъжна веднага да отнеме лиценза на банка, която нарушава наредбите (в случая тази за капиталовата адекватност), а може да наложи по-високи надзорни изисквания, обясни г-жа Миланова. БНБ ще поиска от БИБ да увеличи капиталовата си база над 10 млрд. лева, тъй като в случая при формирането на капиталовата база се появява данъчен риск. “Финансовият резултат е участвал във формиране на данъчната основа и съществува данъчен риск, ако се направи данъчна проверка, да се платят данъци върху така формирания резултат”, обясни г-жа Миланова. Този данъчен риск да се покрие с по-голямо увеличение на капитала, тоест ще трябва по-голяма капиталова база от 10 млрд. лева, като тепърва ще се изчислява точно сумата. Тя уточни, че това трябва да стане само чрез парични вноски в основния капитал, тъй като всички вътрешни резерви за формиране на капиталова база са използвани. Междувременно текат преговори между акционерите, като става дума за продажба на акционерното участие на ЕБВР в БИБ на Гръцка търговска банка. Те трябва да привършат много скоро, защото ще е нужно гръцката банка да получи разрешение от БНБ за увеличение на участието си в БИБ. “Ако до 31 август това не се реши, няма да правим компромиси, независимо че може да има неприятен международен скандал заради участието на ЕБВР. Не можем да правим законодателството си непрекъснато съобразено с европейската банка”, заяви шефката на “Банков надзор”.
Проблемът при Кредитекспрес е неясната засега заявка на новия кандидат - японската фирма “Интернешънъл хоспитъл сървис ко”, за придобиване на дял от банката. “Проблемът е, че той е поискал 51% от капитала на банката, като според тях това е 5.100 млн. марки. Това е изчислено върху капитал от 10 млрд. лева, но такава цифра в Кредитекспрес няма”, обясни г-жа Миланова. Тя напомни, че банката е регистрирала капитал от 15 млрд. лева, поради което исканите 51% отговарят приблизително на сумата от 7.6 млн. марки. Самата банка е изпратила в БНБ отчет за капиталовата си адекватност, в който се посочва, че капиталовата база е от порядъка на 10.105 млрд. лева. Този резултат обаче е получен, след като от сумата от 5.100 млн. марки, които японската фирма между другото е превела в банката, са взети 2.7 млрд. лева, за да се постигне въпросният собствен капитал. Това е станало без разрешение на централната банка, уточни г-жа Миланова. На практика реалната капиталова база на банката е равна на разликата между обявените 10.105 млрд. лева и внесените от парите на японците 2.7 млрд. лева, каза шефката на “Банков надзор”. Тя обаче уточни, че най-коректно е да се изчисли как стоят нещата и при положение че се използва правото на японския кандидат (както и на всеки друг), да вземе участие до 5% в капитала на банка, без да се пита за това БНБ. Сметките показват, че от посочения резултат от Кредитекспрес при това положение би трябвало да се извадят приблизително 2 млрд. лева, каза г-жа Миланова. Тя уточни, че предстоят разговори с японския инвеститор, за да се разбере какви са в действителност намеренията му по отношение на дела, с който иска да участва. Междувременно Булстрад, който участва с 34% в капитала от 2.2 млрд. лева, първоначално не е искал да запази дела си, но след като е разбрал за новия акционер, е поискал участието му да остане същото като процент. “Лейди ВСМ” с дял от 55% в Кредитекспрес също смята да запази участието си и като събера всички числа, те стават доста над 100%”, коментира г-жа Миланова. Всичко това обаче не означава, че на инвеститора няма да се разреши участие, уточни тя.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар