Атанас Тилев, член на Съвета на директорите на застрахователно дружество “Витоша” АД е подал молба да бъде освободен от заемания от него пост с мотив продължително отсъствие от работното място. Молбата му е одобрена единодушно от съвета на директорите на компанията. Насрочено е извънредно общо събрание на акционерите на 25 август, за да бъдат гласувани промените в управителното тяло на дружеството.


Австрийската застрахователна компания “Герлинг” АД Виена е проявила интерес към участие на българския застрахователен пазар. Все още не е уточнено дали и по какъв начин това ще стане - чрез участие в българско застрахователно дружество или чрез свой клон в страната. Интерес е бил проявен и от чешки и швейцарски компании. Някои от тях са имали желание да се включат в животозастраховането в България, но впоследствие са се отказали заради високия данък върху застрахователните премии. В момента в България данъкът върху премиите възлиза на 7 на сто, като няма диференциация за общото застраховане и застраховките “Живот”.


Основният лихвен процент намаля с 0.04 процентни пункта до 5.12 на сто от сряда миналата седмица. Досега действащата лихва бе в размер на 5.16%. Лихвеното равнище е определено на база достигнатата доходност на тримесечни безлихвени съкровищни бонове, постигната на аукцион на Министерството на финансите в началото на миналата седмица. В него са взели участие 12 финансови институции - първични дилъри.


В началото на изминалата седмица Централна кооперативна банка започна да изплаща втората част от валутните влогове на граждани във фалиралата Балканбанк. Според стария Закон за гарантиране на влоговете гражданите получават валутните си вложения на четири части. Цялото изплащане на сумите става за период от две години на равномерни интервали от шест месеца.


Министерството на финансите преведе на общините през изминалата седмица 11.209 млрд. лв. От началото на годината общият размер на субсидиите възлиза на 286 млрд. лв., като общите субсидии са за 255 млрд. лв., а целевите - 31 млрд. лв.


Извънредно общо събрание свиква Българска инвестиционна банка на 14 септември. В дневния ред на обнародваното в Държавен вестник съобщение фигурират две точки - увеличаване на капитала на банката и разни. От кабинета на изпълнителният директор на БИБ Пеньо Хаджиев обясниха, че причината за общото събрание е в пряка връзка с преговорите за прехвърляне на акции от БИБ, притежание на Европейската банка за възстановяване и развитие на другия голям акционер в БИБ - Търговска банка на Гърция. Участието на ЕБВР в Българската инвестиционна банка е 35%, а на гръцката банка - 26% от капитала. Към 30 юни БИБ имаше капиталова база от 8.9 млрд. лева при изискуем размер от 10 млрд. лева. БНБ поиска от банката до 31 август да постигне изискуемия размер от собствен капитал.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал