Новият брой: Накъде след вота
Close

Българска търговска и индустриална банка (БТИБ) , “Кредит експрес” и Българска инвестиционна банка (БИБ) отговориха на изискванията за собствен капитал от 10 млрд. лева. На тези три банки БНБ беше дала отсрочка до края на август. Миналия четвъртък БТИБ е внесла в съда документите за предстоящото си вливане в Кредитна банка. При новото разпределение на капитала от 15 млрд. лева на “Кредит експрес” японският инвеститор “Интернешънъл хоспитъл сървиз ко” получава дял от 50.01%, “Булстрад” - 33.34%. Останалите 16.65% си разпределят останалите акционери, в това число и “Лейди ВСМ”, обясни шефът на “Банков надзор” Емилия Миланова. От “Булстрад” са направили превод на сумата в понеделник по сметка в БНБ, уточни г-жа Миланова. Търговска банка - Гърция е превела 7.8 млрд. лева за увеличение на капитала на БИБ до 10 млрд. лева (внесеният капитал преди е бил 2.2 млрд. лева). Постигнато е споразумение с ЕБВР гръцкият акционер да изкупи дела й от 46% в БИБ.


Готов е проектобюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) за 1998 г., който бе обсъждан миналата седмица от надзорния съвет на НОИ. Общата сума на приходите, предвидени в бюджета на института за следващата година, е 2.52 трилиона лева. От нея 2.22 трилиона лева са предвидени като собствени приходи, а остатъкът от сумата ще бъде преведен от държавния бюджет. Членовете на надзорния съвет са решили през първото полугодие на 1999 г. да не се променят осигурителните вноски. Промени се предвиждат едва от 1 юли следващата година, когато работодателите ще плащат 35.15 на сто върху работната заплата за пенсионно осигуряване вместо досегашните 39.95. Предвижда се освен това и вноската на работещите да бъде намалена от два на един процент.


Договорът между програмата САРА към Европейската комисия и избрания инвестиционен посредник в приватизацията на Булбанк беше подписан в края на седмицата. Наскоро Европейската комисия одобри избора на българското правителство консултантът да е консорциумът “Кредит Анщалт инвестмън банк”, “Креди Суис фърст Бостън” и “Артур Андерсън”.


Трима инспектори от дирекция “Инспекции” в БНБ участваха в ревизията на “Джеферсън стейт банк” в Тексас през август, съобщиха от Американската агенция за международно развитие (USAID). Още четирима служители от дирекция “Дистанционен надзор и анализи” включително и нейният началник Стоян Манолов са работили съвместно с колегите си от Федералната корпорация за застраховане на депозитите по анализиране на портфейлите на американските банки в Далас. На 7 септември там заминава и Татяна Петрова, началник на дирекция “Инспекции” в “Банков надзор” на БНБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар