Програма за контрол върху небанковите финансови институции ще се разработва догодина по програма САРА на Европейския съюз, съобщи директорът й Георги Папломатас. Според него БНБ е най-подходящата институция, за да осъществява тази дейност. Юридическият секретар на БНБ Валери Димитров обаче заяви, че ще се следят само тези небанкови финансови институции, които участват в холдингова структура с търговска банка, като участието на едната институция в другата не е по-малко от 25%. Програма САРА също така ще отпусне 200 хил. ЕКЮ за проект за агенция, която ще концентрира, управлява и продава активи на затворените банки.


От девет на седем души е намален броят на членовете на съвета на директорите на Българска инвестиционна банка (БИБ), решиха акционерите й на извънредно общо събрание през седмицата. Предложението е било направено от основния акционер на банката - Търговска банка на Гърция. Преизбрани бяха четирима от досегашните членове на борда - Анастасиос Цамис, Пеньо Хаджиев, Христос Киеас и Аристидис Доксиадис. Новите членове в съвета на директорите са Константинос Канонис, който е заместник главен директор на гръцката банка, Михаил Кефалоянис - инвестиционен директор на “Комършал кепитал”, и Димитриос Контос - финансов директор на БИБ. В момента Търговската банка на Гърция и “Комършал Венчърс” (България) държат над 85% от капитала на БИБ.


Договорът с консултантите по продажбата на Булбанк вече е подписан. Това са “Кредитанщалт” (Creditanstalt) в консорциум с “Креди Сюис фърст Бостън” (Credit Suisse First Boston) и “Артур Андерсън” (Arthur Anderson). Избраният посредник трябва да изпълни подготвено от БКК задание, включващо одит и оценка на финансовото състояние на банката. Консултантът също така намира инвеститори и участва в оформянето на най-добрите оферти. Работата на консултантите се заплаща от програма САРА, като за целта са отделени 1.4 млн. ЕКЮ. В случай на успешна сделка БКК ще трябва да плати на посредниците процент от получената цена, който зависи от начина на продажбата и не надхвърля 3%.


Основният лихвен процент остава без промяна и за втора поредна седмица е 5.28% годишно. Той бе определен на база постигнатата доходност на тримесечните ДЦК на аукциона, проведен от Българската народна банка в началото на седмицата. В него взеха участие 14 финансови институции от утвърдения списък на първичните дилъри.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар