Държавният пакет от “Краностроене” светкавично изчезна от борсата

Остатъчният държавен пакет от 20% от акциите на “Краностроене” - Айтос, беше продаден още на първия ден от предлагането му на “Българска фондова борса - София”. Сделката беше сключена на цена 100 лева над минималната цена от 1000 лева за акция. С това продължи практиката миноритарните пакети от приватизирани предприятия да се продават веднага след предлагането им, с което естествено остават основателни съмнения за предварителни уговорки.
За периода 20-26 ноември на свободния пазар на борсата бяхa регистрирани сделки на стойност 1.3 милиарда лева. Въпреки че акциите на “Солвей - Соди” продължават да са от най-активно търгуваните, през изминалия едноседмичен период най-голяма част от общия обем беше от сделки с акции на туристическия комплекс “Албена” на стойност близо половин милиард лева. Общо 72 346 акции на средна цена около 6500 лева преминаха през борсата. Пакетът представлява по-малко от 2% от капитала на дружеството, но досега това е най-големият пакет, преминавал през борсата. Според брокери продавач на акциите по всяка вероятност е някой от бившите собственици на земи в комплекса, които станаха собственици на повече от 30% от акциите на дружеството. Това е най-ниската цена, на която са регистрирани големи сделки с тези книжа. Предишният голям пакет от около 58 хиляди акции премина през юли на двойно по-висока цена. От друга страна, не е сигурно дали това е истинската договорена цена, тъй като за никого не е тайна, че брокерите (при наличието на толкова разпръсната собственост) имат изгода от по-ниска борсова цена, съответно по-ниска изкуп на цена на акциите извън пазара.
Акциите на “Солвей Соди” продължават да са сравнително активно търгувани. Общата стойност на сделките с тези акции достигна 394 милиона лева, като цената в края на седмицата се повиши от 11 000 на около 12 000 лева за акция. Според брокери повишението се дължи донякъде и на очакваните събития около предприятието в началото на тази седмица, когато официално ще бъде открита нова инсталация в предприятието.
Търговията с акции на Нефтохим също се активизира и акции за общо 226 милиона лева преминаха през борсата. Освен акции на тези три големи дружества на свободния пазар други книжа на практика не бяха търгувани. Общата стойност на останалите сделки е под 200 милиона лева, от което следва, че дневните обеми в размер на около 30 милиона лева се превръщат в традиция на нашия пазар.
На най-високия А сегмент на официалния пазар продължава символичната търговия с акции на двете регистрирани дружества - “Полимери” и “Елкабел”, съответно по една и 50 акции за периода. На временния С сегмент най-голям обем на сделките беше регистриран при акциите на “АКБ Корпорация”. Това обаче се дължеше на една-единствена сделка с 40 000 акции. През седмицата бяха регистрирани сделки само с акции на бивши приватизационни фондове.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се