Тече преразпределяне на местата в борда на борсата

Брокери и чужди банки претендират за представителство в ръководството на БФБ

По всичко изглежда, че на насроченото за 16 юли общо събрание на “Българска фондова борса - София” ще бъдат направени съществени промени в ръководството на дружеството. Причините за това са както депозираните оставки на държавните представители в съвета на директорите, така и исканията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и на представители на основните играчи на пазара - чуждестранните банки, за представителство в органите на управление.

Точно преди две години при обединението на двете конкурентни борси - Софийска фондова борса (СФБ) и Българска фондова борса (БФБ), един от многото компромиси се отнасяше до състава на ръководството на единната борса. Така се стигна до договорки за борд от девет души, в който има по трима представители на групите около бившата СФБ, БФБ и трима души от държавната администрация. В резултат представители на СФБ на практика не бяха избрани и това провали така дълго подготвяното споразумение между двете борси.

Първите сигнали за предстояща промяна

се появиха преди три месеца, когато лично премиерът Костов посочи двама зам.- министри, които нарушават правилото да не участват в повече от два борда на директорите. Това бяха зам.-министърът на промишлеността Марин Маринов и на финансите Пламен Орешарски. Те вече са депозирали оставките си. И ако тяхната замяна с други държавни чиновници не представлява особен проблем, има два фактора, които сега променят ситуацията в управлението на единствената у нас фондова борса. След последното увеличение на капитала държавният дял намаля от 49% на 37%, което очевидно отслабва влиянието й при взимането на решения. Не по-малко важно е и утвърждаването на БАЛИП като представителна саморегулираща се организация на брокерите, което беше осъществено с благословията на регулативните органи и най-вече с финансовата помощ на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Кандидатурите на БАЛИП

На извънредното общо събрание членовете на БАЛИП са издигнали кандидатурите на четирима свои членове - Симеон Петков (“Еврофинанс”), Владимир Велинов (“Елана”), Бистра Илкова (“Авал ин”) и Веселин Ралчев (“Дилингова финансова компания”). Като че ли от тях най-вероятен е изборът на Симеон Петков. Останалите изглеждат по-трудно избираеми. Бистра Илкова, която е бивш изпълнителен директор на пирамидата “Лекс”, едва ли е удачен избор за член на борда на борсата. Освен тази подробност от миналото на г-жа Илкова интересно е да се спомене още, че към момента тя заедно с Тодор Батков (който е адвокат и близък човек на Майкъл Чорни) са членове на съвета на директорите на “Авал” АД.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар