Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Шест фалирали банки изчистват част от дълговете си към бюджета

Шест от фалиралите банки ще могат най-после частично да погасят задълженията си към бюджета, който навремето изплати депозитите на вложителите им. Това ще стане възможно, след като миналата седмица беше обнародвано приемането на оздравителния план на плевенската рафинерия “Плама”. В него се предвижда “Плама” да изплати изцяло задълженията към кредиторите си в рамките на следващите 35 години. Изключение се прави единствено с дълговете към фалиралите - Първа частна банка, Търговска и спестовна банка, Елитбанк, Минералбанк, Международна банка за инвестиции и развитие и Балканбанк. Тъй като шестте институции са в процедура по несъстоятелност (която е хубаво да не продължава 35 години) беше решено издължаването към тях да премине през бюджета. Според схемата държавата поема дълговете от 104 млрд. стари лева на “Плама” към шестте банки, като вместо да се изплащат на фалиралите институции, сумите ще се прихванат от техните задължения към бюджета. В закона за бюджета за тази година обаче се предвижда при прихващането да се прилага коефициент на редукция, “изведен от евентуалната ликвидационна стойност на “Плама”, намалена с разходите за възстановяване на околната среда, съотнесена към общия размер на дълговете”. Коефициентът впоследствие е определен на 70% (редукция) въз основа на оздравителния план на “Плама”, в който е записано, че кредиторите биха получили около 30% от вземанията си, ако сега се извърши ликвидацията на плевенската рафинерия.
Синдиците на затворените банки обясниха, че вземанията от “Плама” така или иначе са били отписани като несъбираеми и схемата ги удовлетворява въпреки огромната редукция. “По наши изчисления редукцията трябваше да е по-малка, но банката приема и това решение”, заяви Траян Марковски съветник на синдикът на ТСБанк . От банката обясниха още, че поемайки задълженията на “Плама”, държавата поема и риска от събирането им, и то в дълъг срок.
Схемата беше ясна още с приемането й в закона за бюджета, но от едва от няколко седмици е оспорвана единствено от бившия акционер и шеф на Международната банка за инвестиции и развитие (МБИР) Иван Евлогиев. “Няма основание бюджетът да върне на банката само 30% от дълга на “Плама”. Ако МБИР получи цялата сума от 4.138 млн. долара, ще се окаже, че тя е състоятелна - ще изплати всичко на кредиторите си и даже ще останат 800 млн. (стари) лева “живи пари” за акционерите. И ще излезе, че БНБ несправедливо е затворила банката”, заяви Евлогиев. Той заплаши, че иска отмяна на редукцията в парламента и че ще сезира Конституционния съд за нарушаване на частната собственост. Според юристи има известно основание за протести, защото, ако “Плама” може да изплати всичките си дългове и към фалиралите банки, кредиторите им ще получат повече при осребряване на имуществото им.
Синдикът на МБИР г-жа Малинка Атанасова обаче обясни, че не подкрепя протестите на Иван Евлогиев. “Всички бяхме отписали вземанията си от “Плама” и това изчистване на задължения е добро разрешение за нас”, каза тя. В този смисъл се изказа и синдикът на Първа частна банка Явор Камбуров. ПЧБ, както и ТСБанк са най-големите фалирали кредитори на “Плама” (с вземания съответно от 37 и 39 млрд. лева). В същото време “Първа частна” дължи на бюджета по изплатените депозити цели 68 млрд. лева, които след осъществяване на схемата ще намалеят на 57 млрд. лева. Дълговете на ТСБанк към бюджета пък ще останат около 16 млрд. лева.

Вземания от “Плама”** Редуцирана стойност**
Търговска и спестовна банка АД* 38,874 млрд. лева 11,369 млрд. лева
Първа частна банка АД* 37,311 млрд. лева 10,911 млрд. лева
Балканбанк АД* 11,891 млрд. лева 3,477 млрд. лева
Елитбанк АД* 7,683 млрд. лева 2,246 млрд. лева
МБИР АД* 7,385 млрд. лева 2,159 млрд. лева
Минералбанк АД* 1,015 млрд. лева 0.296 млрд. лева
Общо 104,159 млрд. лева 30,458 млрд. лева
*в несъстоятелност, **сумите са в стари лева


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове