“София инс” избра ликвидация

Акционерите на общозастрахователното дружество на Мултигруп “София инс” взеха решение да бъде открита процедура по ликвидация на компанията. Според ликвидационния план, който са изготвили в компанията, процедурата трябва да приключи за година и половина от откриването й. Всичко това обаче все още е на ниво решение на акционерите, а това дали ще се реализира на практика зависи от решението на Дирекцията за застрахователен надзор, която трябва да прецени дали “София инс” разполага с достатъчно собствени средства, за да открие процедура по ликвидация. Ако се окаже, че компанията не може да покрие евентуални щети по поетите рискове, ще трябва да мине към процедура по несъстоятелност. По закон надзорът трябва да реши дали ликвидационният план е реален в срок от 30 дни след неговото внасяне.
“Няма да прехвърляме застрахователния си портфейл”, коментира Жанин Гечовска, прокурист на дружеството. Това означава, че при настъпване на застрахователно събитие дружеството, въпреки че е в ликвидация, ще заплаща щетите. “Имаме достатъчно резерви и няма да имаме проблеми с поетите ангажименти”, допълни г-жа Гечовска. Това твърдяха от всички останали компании, които в момента са с открита процедура по несъстоятелност (какъвто беше случаят и с дружеството на Иво Карамански “Корона инс”).
Според Закона за застраховането Дирекцията за застрахователен надзор има право да задължи ликвидаторите да прехвърлят портфейла на дружеството. Това обаче може да стане единствено ако самият надзор намери лицензирана компания, която да иска да поеме рисковете на ликвидиращата се компания.
Миналата есен Националният съвет по застраховане отказа да издаде лиценз на “София инс”, което според закона означава, че трябва да се стартира процедура по ликвидация или несъстоятелност. Дружеството обаче продължи да работи доста време след това, като по думите на Жанин Гечовска то е прекратило сключването на договори едва преди 3-4 месеца. Причина за това безтегловно състояние, което според заинтересоваността си юристите тълкуваха по противоположен начин, стана фактът, че от “София инс” обжалваха пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Националния съвет по застраховане. От дружеството поискаха спиране на незабавното изпълнение на това решение, защото според тях решението е нищожно.
Тричленен състав на ВАС се произнесе и прати делото за разглеждане пред петчленка. На 26 юли Върховният съд разгледа отново делото в петчленен състав и остави без разглеждане обжалването, като даде ход на изпълнение на решението на Националния съвет по застраховане за ликвидиране на “София инс”. Така и поредният от нарочените за “лоши” застрахователи напуска поне официално пазара.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се