Новият брой: Накъде след вота
Close

Крайният законов срок за изготвяне на оценките на фалиралите банки изтече на 15 септември. До тази дата избраните с конкурс от БНБ одитори представиха на централната банка докладите за активите на 11-те банки в несъстоятелност. Единствено докладът на “Делойт и Туш” е неокончателен. От БНБ обясниха, че фирмата е била затруднена от обема на работата, свързана с развитата клонова мрежа на Първа частна банка. Срокът за изготвяне на оценката е удължен до 24 септември. Според Закона за банките БНБ трябва да предостави одиторските заключения на синдиците. До една седмица след това синдикът предлага за публична продан имуществото на банката.


Един процент инфлация за август отчете НСИ. Натрупаната за първите осем месеца на годината инфлация достигна 2.2%.


Четири кандидатa са проявили интерес за приватизацията на Хебросбанк до изтичане на крайния срок за подаване на офертите - 15 септември. Банковата консолидационна компания (БКК) не даде информация кои са кандидатите, защото “те искали имената им да бъдат запазени в тайна”. БКК ще изготви окончателна оценка на офертите, “което ще стане в скоро време”, обясниха от компанията. Компанията притежава 97.57% от капитала на банката, а за продажба предлага минимум 67%.


640 млниона долара са изплатени от началото на годината до края на юли за обслужване на брутния външен дълг на България, показва статистиката на БНБ. Брутният размертъ на дълга в края на юли възлиза на 9.55 млрд. долара, което е 78.3% спрямо прогнозния БВП за годината.


“Интернешънъл комършал банк” (ИКБ), България, е новото име на Българска инвестиционна банка (БИБ). Като причина за промяната на името от институцията посочват факта, че понастоящем банката е универсална, а не само инвестиционна. Другата причина, която е посочена, е по-лесното идентифициране на ИКБ като част от международна банкова верига, притежавана от Търговската банка на Гърция и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Акционери на преименуваната банка са Търговска банка на Гърция (60.5%), Комършъл венчърс (България) лимитид (28.9%), ЕБВР (8.77%) и други дребни акционери.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар