Финансови деривати

SCHOOL'S BRIEF


Освен основните финансови инструменти (акции и облигации) на капиталовите пазари съществува голямо разнообразие от техни т.нар. деривати. Това са сравнително нови инструменти, изградени на базата на основните инструменти или на други деривати. Към тази група се включват фючърсите, опциите, форуърд и др. Широкото им използване е свързано с търсенето на начини за намаляване на инвестиционните рискове (т.нар. хеджиране).
Най-рано възникналите и широко разпространени деривати са фючърсите (англ. futures). Това е договор за покупко-продажба на ценни книжа или валута, при който прехвърлянето на собствеността става на дадена бъдеща дата, но на цена и в количество, определено в деня на сключване на сделката. Те се сключват в стандартни количества, което позволява лесното им търгуване на борсата. В зависимост от обекта на сделката фючърсите се делят на валутни и лихвени. При първите обект на договора е дадена валута, която двете страни се договарят да прехвърлят по определен курс. Вторият вид са лихвените фючърси, при които се продават ценни книжа. Близки до фючърсите са форуърдите. Те засягат главно сделките с валута, при които търгуваните количества и срокове се договарят свободно между двете страни. Това прави форуърдите трудни за прехвърляне на капиталовите пазари.
Другият основен дериват е опцията (англ. option). Това е договор, даващ на собственика му правото да продаде (пут опция) или купи (кол опция) определено количество ценни книжа или валута, а в последните години и фючърс, на определена цена в рамките на даден период от време. За тази възможност той плаща съответна сума, наречена премия. За разлика от фючърса, който е задължаващ договор, при опциите притежателят им може да упражни или да не упражни своето право в съответния срок. Притежателят на опцията има възможност да се възползва от благоприятно изменение на цените, като губи само премията, платена за опцията, ако цените се изменят в обратна посока. В зависимост от това кога притежателят на опциите може да упражни правото си по тях те се делят на европейски или американски тип. При американския тип ценните книжа, предмет на сделката, могат да се купят или продадат през целия договорен период, докато при европейския вид опции собственикът им може да упражни правото си само в края на периода.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар