Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Дъщерите на Георги Найденов поделиха акциите от Тексимбанк

Дъщерите на починалия преди година и половина шеф на Тексимбанк Георги Найденов най-после получиха разрешение от БНБ да притежават акциите, наследени от баща си. Официалният документ от “Банков надзор” е бил връчен тези дни на Мариета Найденова, която пое управлението на банката след смъртта на нейния основател и основен акционер.
Наследниците на Георги Найденов държат общо 25от акциите на частната предприемаческа банка “Тексим”. Юристите на БНБ дълго време спореха дали за притежаването на наследени акции (при положение че надхвърлят 10от капитала на банка) трябва да се иска одобрението на “Банков надзор” или не. В крайна сметка дъщерите на Георги Найденов бяха принудени да подадат молби за разрешение по общия ред. Неговото издаване се забави заради влизането в сила на новата Наредба 2 на БНБ. По думите на Мариета Найденова от тях са били поискани около 20 различни документа. Някои от тях, като справката за платени данъци и свидетелството за съдимост, е трябвало да бъдат извадени във Виена, тъй като и двете дъщери на Георги Найденов са граждани на Австрия. Всичко това усложни значително процедурата. В един момент дори се заговори, че ако БНБ откаже разрешение, би трябвало да се пристъпи към принудителна продажба на акциите. Това пък даде храна за всякакви слухове. Твърдеше се дори, че наследниците на Георги Найденов водят преговори за продажба на банката.
“Интерес от страна на потенциални купувачи наистина имаше. Но ние нямаме намерение да продаваме банката”, заяви миналата седмица Мариета Найденова. Тя уточни, че акциите от “Тексим” са били поделени поравно между нея и сестра й Павлина Данчева-Найденова. Така всяка от дъщерите на покойния Георги Найденов е получила разрешение за притежаването на 12.5-процентов дял от Тексимбанк. Още около 3пък са собственост на други представители на фамилията Найденови. Представител на общите интереси в България ще продължи да бъде Мариета Найденова.
ЧПБ “Тексим” е основана от Георги Найденов през 1992 г. като изцяло частна банка, работеща за развитието на средното и дребнотo предприемачество в България. В устава на банката има текст, забраняващ акционерното участие на държавата под каквато и да е форма. “По-малко държава, по-голяма свобода в бизнеса” беше принципът, който Георги Найденов изповядваше приживе.
Жоро Тексима, както го наричаха неговите приятели, е първият, който опитва да приспособи България към пазарните правила, когато тук действат законите на плановата икономика. През 60-те години основаното от него външнотърговско предприятие “Тексим” постига невиждани за това време икономически резултати. За обикновените хора дейността на фирмата е известна главно покрай лъскавите магазини “Мода и лукс”, от които е можело да бъдат купени вносни стоки с левове вместо с долари.
През 1961 г. е регистрирана в Лихтенщайн фирмата “Имекстраком”, от която 50държи алжирският гражданин Мабет Шареф. Твърди се, че фирмата е доставяла оръжие и продоволствия за алжирската народоосвободителна армия. Георги Найденов е основател и на дружествата “Литекс”, “Литекс банк”, “Икомев” - Лихтенщайн, “Фруктина” - Германия, и още половин дузина задгранични фирми. С приходите от тяхната дейност Георги Найденов започва производство на кока-кола и оранжада у нас, построява оранжерии, купува ТИР-ове, кораби и самолети и извършва международни превози. Разплащането с държавата е по т.нар. салдов метод - фирмата е длъжна да прави годишна вноска във валута и да си плаща данъците.
След осем години съществуване по решение на партията “Тексим” е преобразувана в икономическата групировка “Български търговски флот”. Твърди се, че към този момент средствата на дружеството са достигали 136 млн. долара, без да се броят многобройните капиталовложения. При разбиването на “Тексим” неговият основател е обвинен в “грубо нарушение на социалистическата законност и морал” и осъден на 20 години затвор. В действителност Политбюро е било изплашено от разрастващата се мощ на групировката, която е била смятана за “държава в държавата” и все повече заплашвала стабилността на режима. Истината е, че докато шефът на “Тексим” е лежал в старозагорския затвор, задгранични дружества, създадени от него, са продължавали да носят валутни приходи на страната.
След рухването на социализма Георги Найденов успя да възроди легендата “Тексим”, макар и не в същите мащаби. На 2 октомври 1998 г. той почина от инфаркт на 71-годишна възраст. Тогава управлението на семейния бизнес беше поето от по-голямата дъщеря Мариета Найденова. Тя е завършила ВИАС и е работила през 80-те като архитект към студиото за игрални филми “Бояна”. През 1993 г. завършва финанси в Хартфордския университет в щата Кънектикът и работи известно време в нюйоркския клон на швейцарската банка UBS. Преди смъртта на баща си Мариета Найденова беше изпълнителен директор на Тексимбанк и отговаряше за валутните операции. Нейната сестра Павлина сега е представител на банката във Виена.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове