"Корпоративна" вдъхнови БНБ за промени в Закона за банките

Банков надзор продължава да не знае кои са новите собственици на финансовата институция

В "Банков надзор" продължават да не знаят нищо за новите собственици на "Корпоративна банка"
В "Банков надзор" продължават да не знаят нищо за новите собственици на "Корпоративна банка"    ©  Цветелина Николаева
В "Банков надзор" продължават да не знаят нищо за новите собственици на "Корпоративна банка"
В "Банков надзор" продължават да не знаят нищо за новите собственици на "Корпоративна банка"    ©  Цветелина Николаева

Станалият публично достояние конфликт между правителството и шефовете на Булбанк доразви през седмицата и друг нашумял скандал - за продажбата на Корпоративна банка. От "Банков надзор" на БНБ са били подразнени от липсата на каквато и да било информация за новите акционери на "Корпоративна".

Дъщерната финансова институция беше продадена от Булбанк на 16 май на десет чуждестранни фирми с посредничеството на консултантската къща "Тернер", която има представителства във Виена и Будапеща. Тъй като всяка от фирмите придоби под 10% от капитала на "Корпоративна", БНБ беше уведомена за продажбата постфактум.

Това естествено раздразни хората на Емилия Миланова. Като ответна реакция в банката беше изпратена надзорна инспекция, чиято цел беше единствено да установи кои са новите акционери.

Още преди десетина дни от БНБ съобщиха, че инспекцията е приключила без особен успех, тъй като събраната информация за фирмите се изчерпва с техните имена. Данни за купувачите на "Корпоративна" липсвали и в интернет.

В средата на миналата седмица, когато конфликтът с Чавдар Кънчев стана явен, от "Банков надзор" заявиха, че се подготвя официално писмо, с което ще бъде поискана допълнителна информация за фирмите - купувачи на "Корпоративна". Изглежда, слуховете за подготвяната акция са били съзнателно сведени до медиите, тъй като в четвъртък вестник "Пари" излезе на първа страница със заглавие "Кабинетът ще атакува Чавдар Кънчев заради продажбата на "Корпоративна".

Според запознати в БНБ имало съмнения, че някои от чуждестранните фирми са свързани помежду си. Това обаче няма как да се установи, тъй като всяка от тях притежава по 9.9% от акциите и по закон не следва да представя пред централната банка данни за собствеността и произхода на парите си. Още повече че, ако се съди по регистрацията, част от фирмите са офшорни, което означава, че реалният собственик никога няма да стане известен.

Доколкото тези вратички са позволени в закона, акционерите на Корпоративна банка няма как да бъдат обвинени в непозволени действия. А и това съвсем не е единственият случай в банковата ни система, при който собствениците решават да се скрият зад разбито акционерно участие чрез много на брой офшорни фирми. Последните примери в тази посока бяха Балканска универсална банка (в несъстоятелност) и "Нефтинвестбанк".

Изглежда, проблемите с "Корпоративна" окончателно са убедили хората от "Банков надзор" в слабостите на закона, тъй като през седмицата усилено се заговори, че централната банка ще подготви проект за промяна. Подуправителят Емилия Миланова потвърди пред "Капитал", че такава идея ще бъде обсъдена, и допълни, че евентуалните промени ще бъдат в пълно съответствие с Базелските изисквания за банков надзор.

До петък в Корпоративна банка не беше постъпвало писмо от БНБ. "Ние документи за акционерите нямаме. Те трябва да бъдат търсени в Булбанк или в съда", коментира проблема изпълнителният директор на банката Цветан Василев.

Адвокат Румен Люцканов, който представлява две от фирмите - RENDAR Ltd. и ABOT Ltd., също заяви, че изпълнителните директори на банката не разполагат с исканата от БНБ информация, а и не са длъжни да я дадат, в случай че я имат. От вече представените в надзора документи ставало ясно, че акционерите на "Корпоративна" не са свързани помежду си.

Адвокат Люцканов допълни, че представените от него фирми няма как да представят баланси за дейността си в последните години, тъй като са били регистрирани специално за покупката на "Корпоративна". Той обаче не можа да каже нищо за другите осем фирми, тъй като не е упълномощен да ги представлява.

Решенията от последното общо събрание на Корпоративна банка са били регистрирани от съда на 16 юни. Това означава, че след обнародването на решението в Държавен вестник новото ръководство на банката може да я представлява и да сключва банкови сделки.

Членове на управителния съвет и изпълнителни директори засега са Цветан Василев от ЦКБ и Камен Генов, който единствен остана от предишното ръководство на "Корпоративна". От банката обаче не скриха, че Камен Генов е пожелал да напусне поста.

Вече са били водени разговори с няколко наши банкери, които да заемат второто място в управата на банката. Като най-подходяща кандидатура се спряга името на бившия шеф на държавната Експресбанк Иван Константинов. На последното общо събрание той беше избран в надзорния съвет на Корпоративна банка, но все още не е дал съгласие да смени поста си с този на изпълнителен директор.

"Г-н Константинов живее във Варна и освен всичко друго трябва да реши дали иска да се премести в София", коментира източник от банката.

 
RENDAR LIMITED, Англия, 99 995 акции

SHANNON INTERNATIONAL LLC, САЩ, 99 995 акции

WYMOND TRADING CORP., Вирджински острови, 99 995 акции

ABOT LIMITED, Англия, 99 995 акции

WERNEL INVEST&TRADE LIMITED, Океания, о-в Нюе, 99 995 акции

IRIS KONTINENTAL LIMITED, Бахамски острови, 99 995 акции

LEONARD INVEST&TRADE CORP., Океания, о-в Нюе, 99 995 акции

BOSI HANDELS GmbH, Германия, 99 995 акции

DRAKO HOLDINGS LIMITED, Малта, 99 995 акции

MIBO, Лихтенщайн, 99 999 акции


Десетте фирми притежават общо 99.9% от акциите на Корпоративна банка. Дял от 0.1% притежава и българското дружество "Еврофинанс".