БНБ обяви през миналата седмица международен търг за одитор за финансовите 2000, 2001 и 2002 г. По закон одиторите се избират за срок от три години с решение на управителния съвет на БНБ, а в търга могат да участват фирми с опит в одитирането на централни банки по международните счетоводни стандарти. Тръжните документи ще се продават до обяд на 11 септември, а крайният срок за подаване на писмени оферти от страна на кандидатите е 6 октомври. Досега дейността на БНБ се одитираше от Кей Пи Ем Джи (KPMG).


Първа инвестиционна банка (ПИБ) няма да раздава дивидент за 1999 г., реши общото събрание на акционерите през миналата седмица. Цялата печалба след облагане с данъци в размер на 7.14 млн. лв. ще бъде отнесена към резервите на банката. В момента балансовото число на ПИБ е 203.8 млн. лв., а собственият й капитал - 27.65 млн. лв.


Съдът е освободил единия от синдиците на обявената в несъстоятелност Минералбанк Хараламби Кирков, стана ясно от съобщение в Държавен вестник. Официалният мотив е неизпълнение на служебните задължения и застрашаване интереса на кредиторите на банката. Според запознати до освобождаването на Кирков се е стигнало след конфликт между него и другия синдик Георги Настев. Най-вероятно спречкването между двамата е по повод водените преговори с Росексимбанк за продажба на Минералбанк.


Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР), в която акционер е и България, подписа споразумение за учредяване на Трансбалкански капиталов фонд, съобщиха от банката. Фондът е с капитал 25 млн. долара и ще подпомага дейността на малки и средни предприятия. Предвижда се да бъдат отпуснати до 12 млн. лв. за България, Румъния и Албания. Това е първият проект на ЧБТР за България.


От миналия петък фалиралата Търговска и спестовна банка вече не съществува в правния мир. В Държавен вестник беше обнародвано решението на съда за заличаване на банката от търговския регистър. Най-голям кредитор на ТСБанк беше държавата, която имаше да си прибира от нея над 24 млн. лв. След неколкомесечни усилия Агенцията за държавни вземания успя да получи това, което е останало от фалиралия трезор - вземането от “Плама” и голям брой записи на заповед, от които реално едва ли ще получи нещо.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар