Булбанк плаща стари данъчни задължения на Корпоративна банка

Данъчна ревизия откри дълг от 1996 и 1997 година

"Булбанк" има неотменяем ангажимент да покрие всички пасиви, които не са били известни към момента на продажбата на "Корпоративна банка"
"Булбанк" има неотменяем ангажимент да покрие всички пасиви, които не са били известни към момента на продажбата на "Корпоративна банка"    ©  Асен Тонев
"Булбанк" има неотменяем ангажимент да покрие всички пасиви, които не са били известни към момента на продажбата на "Корпоративна банка"
"Булбанк" има неотменяем ангажимент да покрие всички пасиви, които не са били известни към момента на продажбата на "Корпоративна банка"    ©  Асен Тонев

Данъчна ревизия е установила стари задължения на Корпоративна банка в размер на близо 1.7 млн. лева. Според запознати ставало дума за суми, които банката дължи още от 1996 и 1997 г. Ревизионният акт е бил връчен на шефовете на трезора преди десетина дни, но както научи "Капитал", той е бил обжалван от ръководството на "Корпоративна".

Както е известно, доскоро собственик на частния трезор беше Булбанк. През юни тази година банката продаде своя дял от "Корпоративна" (99.9 на сто) на десет чуждестранни компании. Сделката беше част от цялостното освобождаване на Булбанк от участия в други финансови компании, което се налагаше от предстоящата приватизация на най-голямата държавна банка.

Според изпълнителния директор на Корпоративна банка Цветан Василев при продажбата бившият собственик е поел неотменяем ангажимент да покрие всички пасиви, които не са били известни към момента на подписването. В това число влизат и установени със задна дата данъчни задължения на банката.

"Договорът дава срок от една година, в който можем да предявим искове, свързани с внезапно изникнали пасиви", каза Цветан Василев. Според него Булбанк вече е платила въпросните задължения към бюджета.

Данъчни служители потвърдиха, че преди седмица бившите шефове на Корпоративна банка Венцислав Антонов и Камен Генов са били на среща във финансовото министерство във връзка с този случай. "Въпрос на дни е проблемът да бъде разрешен", заяви и източник от Булбанк. Експертите на банката са изразили несъгласие с част от констатациите на ревизионния акт и в момента спорните въпроси се обсъждат с представителите на данъчната администрация.

Изпълнителният директор на Корпоративна банка Цветан Василев уточни, че начетената сума е била натрупана от лихви върху неплатени авансови вноски по данък печалба за 1996 и 1997 г. "Корпоративна" е плащала дължимия данък в края на съответната финансова година. Това е покрило задължението на банката към хазната, но е останало банката да издължи и лихва за забавянето.

Сумата е доста голяма, защото се отнася за свръхинфлационен период, когато цялата банкова система отчете висока печалба от курсови разлики. Цветан Василев допълни, че Корпоративна банка е обжалвала акта на данъчните. В случай че окончателната сума по ревизионния акт се окаже по-малка, "Корпоративна" ще възстанови разликата на Булбанк, допълни той.

За мащабите на Булбанк 1.7 млн. лева не са кой знае каква загуба, коментират наши банкери. Плащането на тази сума би могло да създаде известно напрежение единствено от гледна точка на предстоящата приватизация на банката, доколкото този казус вероятно не е бил отчетен при изготвянето на договора с консорциума "УниКредито"/"Алианц".

В него беше предвидено част от цената (15 млн. евро) да бъде блокирана в доверителна сметка именно с цел покриване на нововъзникнали задължения на Булбанк, какъвто е случаят с данъчните задължения на "Корпоративна". Изглежда, финансовият министър Муравей Радев трябва да реши дали да отпише вземането от дъщерната доскоро на Булбанк финансова институция, или да приспадне сумата от постъпленията по приватизационната сделка за държавната банка, като и в двата случая ефектът за държавната хазна ще е нулев.

 

Теменуга Газдова е новият изпълнителен директор на Корпоративна банка

В понеделник тя е получила сертификат от "Банков надзор" на БНБ и официално е заела поста на Камен Генов, който напуска банката по собствено желание. Камен Генов е кадър на Булбанк и според източници от банката той е останал като втори изпълнителен директор в "Корпоративна" (заедно с Цветан Василев) само временно, за да се гарантира приемствеността в управлението. През последните два месеца новите собственици на банката усилено търсиха втори мениджър. Спрягаше се вариант постът да бъде зает от бившия изпълнителен директор на държавната Експресбанк Иван Константинов, който сега е в надзорния съвет на "Корпоративна". В крайна сметка изборът се спря на Теменуга Газдова, която наскоро беше освободена от ръководството на търговска банка "България инвест". Според източници от банката с това приключва окомплектоването на ръководния екип и занапред управителният съвет ще продължи да бъде от двама души - изпълнителните директори Теменуга Газдова и Цветан Василев. С ръководни функции остава и прокуристът Златозар Сурлеков. Промяна се предвижда единствено в надзорния съвет, която вероятно ще стане факт на следващото общо събрание на банката на 29 септември. Засега е известно, че най-вероятно надзора ще напусне Илиян Зафиров и на негово място ще бъде избран чужденец, представител на новите собственици. Десетте фирми, които купиха акциите на Булбанк, са: RENDAR LIMITED (Англия), SHANNON INTERNATIONAL LLC (САЩ), WYMOND TRADING CORP. (Торторола, Британски Вирджински острови), ABOT LIMITED (Англия), WERNEL INVEST&TRADE LIMITED (Океания, о-в Нюе), IRIS KONTINENTAL LIMITED (Бахамски острови), LEONARD INVEST&TRADE CORP. (Океания, о-в Нюе), BOSI HANDELS GmbH, (Германия), DRAKO HOLDINGS LIMITED (Малта), MIBO (Лихтенщайн). Десетте фирми общо притежават 99.9% от акциите на Корпоративна банка. Дял от 0.1% притежава и българското дружество "Еврофинанс".