И фалиралата МБИР отива на търг

Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР), изглежда, ще е осмата фалирала институция, която ще бъде предложена за продажба чрез публичен търг. Софийският градски съд е разпоредил на синдичката Малинка Атанасова да започне процедурата по оценка и продажба на вещите и имуществените й права. Разпореждането е било взето на закрито заседание на съда на 15 септември, научи “Капитал”.
На практика това слага край на опитите бившата банка на Иван Евлогиев да бъде продадена като цяло предприятие. Според запознати през последните месеци синдичката Малинка Атанасова е водела усилени преговори с кандидат-купувачи с намерение после да кандидатстват за лиценз от БНБ. Спрягаше се името на турската “Шумербанк” (Sumerbank), собственост на фамилията Гарипоглу, която кандидатстваше и за Биохим. В последните месеци интерес към МБИР е проявила и “Фърст мърчант банк”, която проявява интерес и към Капиталбанк.
“Аз съм удовлетворен от решението на съда. Като се направи оценка, ще се разбере, че се продава една банка, която има достатъчно пари да се разплати с всички кредитори и да остане за акционерите”, заяви от Димитровград шефът на “Компакт холдинг”. Той допълни, че отново ще атакува решението за обявяване на МБИР в несъстоятелност, тъй като активите на банката надхвърляли задълженията й с 1.2 млн. лева. Евлогиев уточни, че ще търси решение на казуса в чужбина, тъй като правните възможности в България вече са изчерпани. През 1999 г. той и други акционери заведоха иск срещу БНБ, но загубиха делото на всички възможни инстанции.
Решението на съдия Боян Балевски задължава синдичката да назначи оценител на активите на МБИР. Оценител на банката едва ли ще е фирмата “Агейн-такт” ООД, която в края на миналата година оцени банката на Иван Евлогиев за 12 млн. лева. Тази оценка беше оспорена от БНБ като твърде висока заради включване на несъществуващо имущество или активи със спорна собственост. Синдичката Малинка Атанасова пък заяви тогава, че има конфликт на интереси, тъй като “Агейн-такт” е свързана с Иван Евлогиев. По нейните думи съдружничката в оценителската фирма Стефка Стоицева е била одитор на “Компакт” ООД, чийто управител навремето беше именно Евлогиев.
Все още не е ясно дали държавата ще наддава на бъдещия търг. Шефът на Агенцията за държавни вземания Александър Раков заяви, че първо ще изчака да види новата оценка. Ако на търга не се явят други кандидати, държавата може да поиска възлагане срещу своето вземане, което е в размер на 4.046 млн. лева. В такъв случай МБИР ще стане поредната придобита от държавната агенция фалирала банка. Досега тя влезе във владение на Елитбанк, ТСБанк, Агробизнесбанк и ЧЗИБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар