Разследването за неправомерно отпускани кредити срещу бившите шефове на фалиралата Агробизнесбанк е свалило всички обвинения срещу Христо Данов, обяви окръжният прокурор на Пловдив Георги Пенев. Според него не са открити доказателства срещу бившия банкер Данов за извършени престъпления. На същото основание отпадат и обвиненията към бившите изпълнителни директори Петър Нейчев и Гинко Ализотов за периода 1992-1995 г. Разследването срещу тях е по обвинение за 24 неправомерно отпуснати кредити за 22 млрд. стари лева. Георги Пенев обясни дългогодишната следствена процедура с несъвършенствата и многократната промяна на нормативните уредби във финансовата и банковата сфера.


Опозицията оспори текстове от Закона за банковата несъстоятелност, които минаха на първо четене в парламента през седмицата. Депутатът от левицата Михаил Миков възрази срещу текстовете, даващи право на Фонда за гарантиране на влоговете да бъде единственият кредитор, допуснат до процеса на несъстоятелността. Основният аргумент срещу този привилегирован статут е, че сред кредиторите на фалиралата банка има и други действащи банки, включително чуждестранни. Според депутати от правната комисия може да се очаква, че изключването на тези кредитори от процеса по несъстоятелността ще затрудни желанието им да кредитират местните банки.


Министерството на финансите и “Банксервиз” АД сключиха договор за обслужването на СЕБРА (Система за електронни банкови разплащания). Чрез СЕБРА ще се извършва контрол върху извършването на разходите по сметките на бюджетните организации след въвеждането на т.нар. единна сметка и ще се следи те да не надвишават определения от първичните разпоредители лимит.


Банка ДСК е в процес на преструктуриране и още две-три години няма да се приватизира, заяви Петер Лангкамп, председател на Фондацията за международно сътрудничество на германските спестовни каси. По този начин баварският банкер влезе в задочен спор с премиера Иван Костов, който наскоро обяви изненадващо за всички, че Банка ДСК ще бъде продавана догодина чрез фондовата борса. Според г-н Лангкамп дори не трябва да се споменава за продажба на банката, защото това ще породи напразно интерес сред чуждите инвеститори.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се