БНБ ще търси нов оценител на МБИР

БНБ вероятно ще обяви нов конкурс за оценител на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Това съобщи шефката на “Банков надзор” Емилия Миланова във връзка с предстоящия търг за продажба на активите на банката.
На 15 септември съдът разпореди на синдичката на МБИР Малинка Атанасова да открие процедура по оценка и продажба на вещите и имуществените права на банката. С това на практика беше сложен край на опитите за продажба на банката като цяло предприятие.
Разликата между двете процедури е, че при продажбата на банката като сбор от активи (за разлика от продажбата като предприятие), потенциалните купувачи не могат да кандидатстват за лиценз от БНБ. Именно възможността за получаване на лиценз беше причината за интереса на различните потенциални купувачи към банките в несъстоятелност.
Преди решението на съда синдичката Малинка Атанасова водеше активни преговори с потенциални купувачи, които смятаха да купят МБИР с надеждата да получат от БНБ лиценз за банкова дейност у нас. Според запознати в най-напреднала фаза са били преговорите с израелски инвеститори, свързани със собствениците на застрахователната компания “Левски Спартак”. Освен израелската компания към МБИР през последната година проявиха интерес турската “Шумербанк”, както и базираната в Кипър “Фърст мърчант банк”.
При невъзможността да се получи одобрението на БНБ за започване на банкова дейност, едва ли за активите на банката ще има наплив от кандидат-купувачи, коментират наблюдатели. Още повече че в МБИР не е останало кой знае какво имущество. От някогашната банка на Иван Евлогиев има само компютри, бюра и друго банково оборудване, както и двуетажна сграда в Боровец. Разбира се, в активите на трезора все още се водят вземанията от фирмите на Евлогиев и от “Плама” - Плевен. Общата сума на тези вземания е 52 млн. лева, но би било цяло чудо, ако от тези вземания в банката постъпят някакви средства .
Заради всичко това новата оценка на МБИР ще претърпи чувствителна промяна. Преди половин година банката беше оценена на невероятните 12 млн. лева от оценителската компания “Агейн такт” ООД. Синдичката Малинка Атанасова и БНБ обаче оспориха тази оценка заради връзките на фирмата с бившия шеф Иван Евлогиев. Според една от версиите оценителите нарочно са посочили по-висока цена на останките от МБИР, за да може Евлогиев да твърди пред съда, че банката му неправилно е била фалирана от БНБ навремето.
Пред “Капитал” синдичката Малинка Атанасова съобщи, че има и втора оценка, изготвена от екип, начело с бившата служителка на БКК Живка Сарачинова и от Свобода Тошева. Според запознати актуализираната оценка е паднала под 2 млн. лева. От БНБ са били съгласни тази оценка да бъде използвана за нуждите на бъдещия търг, тъй като ще се спестят разходи за изготвяне на трета оценка. Опасенията на юристите обаче са, че централната банка може да получи упреци от кредитори на банката за нарушение на процедурата. Затова вероятно в близките седмици БНБ ще обяви официален конкурс за оценител.
Ако на търга за активите на МБИР не се явят кандидат-купувачи, вероятно имуществото й ще стане собственост на Агенцията за държавни вземания. Държавата може да поиска възлагане срещу своето вземане, което е в размер на 4.046 млн. лева.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал