Съветът на директорите на Обединена българска банка избра Христос Кацанис за трети изпълнителен директор. Досега г-н Кацанис заемаше само едно от местата в директорския борд на банката, като същевременно изпълняваше длъжността регионален директор на Национална банка на Гърция за Балканите. Занапред той ще се заеме с оперативното ръководство на ОББ заедно с другите двама изпълнителни директори Стилиян Вътев и Радка Тончева. От поста оперативен директор бе освободен Дъглас Драйдън, който не успя да се сработи с гръцките собственици на ОББ.


БНБ обяви търг за специализирана одиторска компания, която да изготви нова оценка на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие. Офертите на кандидатите ще бъдат приемани до 1 февруари. Избраният оценител ще трябва да определи за колко биха се продали активите на МБИР в шестмесечен срок от обявяването на търга. Според банкери единствен кандидат за банката ще бъде Агенцията за държавни вземания, която има да получава от банката на Иван Евлогиев 4.046 млн. лева. Миналата година оценителската фирма “Агейн такт” ООД оцени МБИР на 12 млн. лева, но БНБ не призна оценката заради подозрения за връзка между оценителите и Евлогиев.


“Ситибанк - клон София” и “Корпоративна търговска банка” са новите членове на Асоциацията на търговските банки. Заедно с приетата през декември Насърчителна банка членовете на АТБ стават 27, уточни Ирина Марцева, главен секретар на асоциацията. Асоциирани членове на АТБ са четири клона на чуждестранни банки в България.


Министърът на финансите Муравей Радев подписа рамкови договори с още три търговски банки за обслужване на транзитните сметки и плащанията от Единната бюджетна сметка. Новите банки са Българска пощенска банка, Евробанк и Хиосбанк. В началото на тази година беше сключен договор с Обединена българска банка, ТБ Биохим и Общинска банка, а в края на миналата година - с Булбанк, Банка ДСК, Хебросбанк, СЖ "Експресбанк", Стопанска и инвестиционна банка, Насърчителна банка, Юнионбанк, Росексимбанк, ТБ "България-инвест", Централна кооперативна банка, ПИМБ, Райфайзенбанк-България, Първа инвестиционна банка и Корпоративна търговска банка.


Синдичката на фалиралата Банка за земеделски кредит Татяна Стефанова съобщи, че е готов списъкът на приетите допълнително вземания. Той включва вземания, които са били предявени в периода 11 февруари 2000 г. - 14 януари 2001 г.


Народното събрание одобри бюджета на Българска народна банка за 2001 г. Предвижда се разходите за издръжка на банката да бъдат 55.97 млн. лева, а инвестиционната програма ще бъде на стойност 14.537 млн. лева. Очаква се 170.74 млн. лева превишение на приходите над разходите, от които 126.348 млн. да бъдат преведени в републиканския бюджет.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар