БНБ обнародва промени в Наредба 8 за капиталовата адекватност, които ще облекчат условията, при които банките изчисляват собствения си капитал (капиталовата база). Досега от него се вадеха всички участия на банката в капитала на други финансови институции. Занапред ще бъдат вадени само по-големите дялови участия (10% или повече) в други банки и финансови институции. По-дребните участия няма да се приспадат, освен ако общата им сума не надхвърли 10% от собствения капитал на банката. Ограниченията имат за цел да предпазват банките от крос-участия в други банки. “Ако една банка влага голяма част от парите си в капитала на други институции, тя прави депозантите си инвеститори, без те да са искали това”, коментира Румен Симеонов, шеф на дирекция “Надзорна политика” в БНБ.


“БНП-Дрезднербанк” (България) освободи на общо събрание досегашните членове на надзорния съвет Ханс Юрген Хаас-Витмюс, Франсоа Брюно, Йоахим Швалбе и Волфганг Шпитка. Решението е свързано с разделянето на съвместния бизнес между френската банка “БНП Париба” и германската Дрезднербанк в Централна и Източна Европа. Предстои френската банка да изкупи акциите на Дрезднербанк от българската им дъщерна банка. По този начин “БНП Париба” ще стане мажоритарен собственик с 80%, а името на банката ще се промени на “БНП Париба” (България). Другите 20% ще останат собственост на Европейската банка за възстановяване и развитие, чийто представител Норийн Дойл ще остане в надзорния съвет на банката. На освободените четири места общото събрание избра представители на “БНП Париба”. Техните имена не бяха съобщени, тъй като още не са получени нужните сертификати от БНБ.


Евробанк, в която мажоритарен собственик с 85.35% е словашкият фонд “Истрокапитал”, ще промени системата си на управление от едностепенна в двустепенна. Предвижда се на 21 март общото събрание на акционерите да освободи съвета на директорите и да избере надзорен съвет, който впоследствие ще избере и членовете на управителния съвет. Промените са свързани с преговорите за продажба на Евробанк, които словашкият фонд води с консорциум, включващ германската банка Commerzbank, ЕБВР, IFC, германската финансова институция “Дойче инвестиционс унд ендвиклунг гезелшафт” и инвестиционния фонд Ай Ем Ай (IMI). Изпълнителният директор Роман Фечик заяви пред “Капитал”, че обявената в пресата оферта от 9.3 млн. долара за банката съвсем не е окончателна и цената ще бъде определена при преговорите с купувачите в следващите седмици.


Картини на фалиралата Елитбанк ще бъдат изложени на търг на 2 март, съобщиха от Агенцията за държавни вземания, която придоби активите на затворения трезор миналата година. За продажба са предвидени картини и графики на Светлин Русев, Димитър Казаков, Георги Баев, Владимир Гоев, Димитър Киров, Найден Петков и други наши художници.


БНБ определи фирмата МММ ЕООД за оценител на фалиралата Международна банка за инвестиции и развитие. В търга участваха общо седем оценителски фирми. Победителят е надделял с това, че веднъж вече е правил оценка на МБИР, и с обещанието да изготви новата оценка в рамките на десет дни, обясниха от БНБ. На второ място е класирана фирмата “Бонев софт експерт” ООД, а на трето - “Агейн такт” ООД.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар